Electrolux Design Lab ten strijde tegen obesitas

Electrolux nodigt al enkele jaren getalenteerde jongeren uit om de huishoudtoestellen van de toekomst te ontwikkelen. Dit jaar stond de designwedstrijd Electrolux Design lab in het teken van de strijd tegen obesitas.


Electrolux Design Lab ten strijde tegen obesitas
In de hele wereld neemt het obesitasniveau van de bevolking verontrustende proporties aan. Door tijdsgebrek en een overvloed aan ongezonde 'fast food' kweken kinderen van jongsaf aan slechte eetgewoontes. De kandidaten voor Electrolux Design Lab 2006 kregen daarom de opdracht huishoudelijke toestellen te maken die in de toekomst gezonde voedingsgewoonten moeten stimuleren. Negen inzendingen haalden de finale maar uiteindelijk konden er maar drie eindwinnaars zijn.

Eerste prijs
De Turkse student Metin Kaplan kaapte de hoofdprijs weg met zijn Nevale. Deze 'brooddoos van de toekomst' is gebaseerd op de sefertasi, een antieke metalen doos die werd gebruikt in het Midden-Oosten om voedsel te vervoeren. De Nevale bestaat uit verschillende niveau's en kan tot 4 verschillende gerechten simultaan bewaren. De gebruiker voert via een digitaal controlepaneel in wanneer een gerecht warm moet worden of op welke temperatuur een ander gerecht het beste wordt bewaard.

Tweede prijs
De 26-jarige Brian Law Chuan Chai stelde de Organic Cook voor. Door combinatie van infraroodtechnologie en de techniek van het vacuĆ¼m koken gebruikt deze koker geen enkele olieachtige substantie. De stralingsenergie verstuurt vanaf een onzichtbaar punt in het lichtspectrum elektromagnetische hoogfrequentiegolven naar het voedsel zonder de lucht op te warmen en de infrarood gebruikt de vetstoffen in de voedingswaren om ze op te warmen. Het vacuĆ¼msysteem houdt alle geuren in het eten. De bestaat uit vier secties. Je kan aan de hand van het digitaal controlepaneel makkelijk verschillende soorten maaltijden voorbereiden, wat het toestel flexibel maakt.

Organic Cook

Dit toestel won ook de prijs van de media, toegekend door een honderdtal journalisten tijdens de finale in Barcelona.

Derde prijs
De Vessto van de Mexicaan Eduardo Alamirano is een soort kookplaat op hernieuwbare energie. Vessto is een anagram voor Stirling Love, de naam van de externe verbrandingsmotor van Robert Stirling. De Vessto gebruikt de hitte die het aanmaakt niet alleen om te koken. Gashoeveelheden zetten uit en trekken samen door de hitte. Dit genereert de energie die de Vessto nodig heeft om te functioneren. Er is geen gasuitstoot, waardoor de Vessto stil is. De aanvankelijke energie om het gas een eerste keer op te warmen wordt verkregen met kleine batterijtjes. Omdat het autonoom werkt kan je dit kookfornuisje ook buiten de keuken gebruiken.

Vessto

Op twee kleine batterijtjes voor het opstarten na zorgt deze Vessto voor zijn eigen vermogen.

Gepubliceerd op : 21 april 2007 Bron : © cuizine.be