tips

Zuinig koken

Ook bij het koken kan je de nodige energie besparen, door op een paar kleine zaken te letten of de juiste toestellen te gebruiken.


Zuinig koken
 • Gebruik potten en pannen met een zo vlak mogelijk bodem als je elektrisch kookt. Een vervormde bodem doet het energieverbruik sterk stijgen.
 • Schakel de kookzones uit als de bereiding bijna klaar is, zeker bij elektrische en keramische kookplaten. De zones geven nog voldoende restwarmte, en ook de potten en pannen zijn nog warm.
 • Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pot of pan. En met het juiste formaat. Als de pannen te klein zijn in verhouding tot het kookveld, gaat er energie verloren.
 • Breng niet te veel water aan de kook. Het is bijvoorbeeld een misverstand dat aardappelen volledig moeten ondergedompeld worden.
 • Gebruik een snelkookpan.
 • Inductiekookplaten en gaskookplaten zijn zuiniger (en sneller) dan vitrokeramische kookplaten. Bij inductie worden alleen de potten of pannen verhit, niet de kookzone zelf. De warmte ontstaat in de bodem van de pot. De kookplaat zelf is snel afgekoeld.
 • Bij een microgolfoven verbruik je ongeveer twee keer zoveel energie als bij een waterkoker om dezelfde hoeveelheid water aan de kook te krijgen. Met een waterkoker heb je als voordeel dat die geen doorkooktijd heeft en meteen afslaat als het water kookt.
 • Gebruik de oven voor het bereiden van grote hoeveelheden; de microgolfoven om snel, kleinere porties op te warmen.

Gepubliceerd op : 28 februari 2009 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
Nieuwigheden
Zanussi : ZEM8740FBA
Zanussi
ZEM8740FBA
< € 1049
Neff : H12GE60N0
Neff
H12GE60N0
< € 629
AEG : HG755820UM
AEG
HG755820UM
< € 899
AEG : HKM85411FB
AEG
HKM85411FB
< € 1599
nieuws
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
1 2 3 ... 4 volgende >>
 • MaxiSense
  Koken met ongeëvenaarde flexibiliteit.U kunt uw potten en pannen neerzetten waar u maar wilt, zolang er maaréén van de vier kruismarkeringen wordt bedekt. Grotere pannen kunnen op twee kookzones tegelijk worden verwarmd ...
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
  Stoomkoken: lekker en gezond
Een van de opkomende trends in de keuken is het stoomkoken. Elke grote fabrikant heeft tegenwoordig ...
meer tips
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :