kookboeken

Ingemaakt - Tover smaak in je keuken met Els & Iris Debremaeker

Een boek vol chutneys, compotes, pickles, aromatische olie en azijn & andere homemade smaakmakers.





Bereid je voor op een winterseizoen met zoete lekkernijen!
De zusjes Debremaeker vertoefden een tijd geleden in het Verenigd Koninkrijk en kregen daar de chutney-smaak te pakken. Nu delen zij hun kennis over lekkere jam, ingemaakte groentjes enzovoort gráág met ons in hun kleurrijke epistels.

Els en Iris nemen ons mee op tocht doorheen diverse wateren. Ultieme klassiekers én originele smeersels vinden we terug in Belgisch. Daarna vluchten we in Mediterraan richting kruidige toppers en leren we in Brits de nodige potjes zoete curd en chutney maken. Zin in een pittig idee? Bij Oosters vind je vast je gading en ook voor hartige snacks ben je welkom: Scandinavisch doet watertanden...

Maar eerst krijgen wij van de kooklustige zusjes wat info over chutney, hoe je glazen potten moet gaan steriliseren... Zo krijgen we ook tips voor een langere bewaring.
In een voorwoord moedigen zij ons aan een voorraad zomers fruit en groente in te slaan vooraleer we opnieuw de winterslaap inzetten. We bouwen de voorraadkast vol lekkernijen om nog lang van te genieten - dát is het plan.
De heerlijkheden in dit boek vertalen zich naar allerhande chutneys, jam, oliën en smeersels voor de dagelijkse goesting.

Bereidingen als deze uit Ingemaakt, passen best thuis in adequate - gesteriliseerde - glazen bokalen. Deze vind je nieuw van diverse merken of tweedehands op leuke rommelmarkten.

In elk hoofdstuk vind je de nodige bewaartips en de adviesnoot Lekker bij... De bereidingen zijn nooit erg lang en de ingrediënten gematigd. De aangeduide hoeveelheid vult gelukkig meerdere bokalen. Wedden dat vele potjes later als prachtige homemade geschenken de deur zullen uitgaan?! Alleen nog een gepast strikje rond...


Belgisch

Blader eens snel doorheen ieder hoofdstuk; de kleuren spreken tot de verbeelding!
Zo ga je hier voor een warm gekleurde mosterd met bier, een zelfgemaakt dreupelke, de romige advocaat of de felroze radijsjespickles. Suggestie? De rabarber-sinaaschutney gaat heerlijk gepaard met wild.

Mediterraan

In dit deel gaan de zussen naast de broodnodige essentials zoals limoncello en tomatenpassata ook op zoek naar interessante bijzonderheden zoals Za’atar - een kruidenmengsel met sesamzaadjes bij bijvoorbeeld geroosterde groenten - of zilveruitjes met balsamico en basilicum.

Brits

Denk je Brits, dan denk je chutney: in stukken gesneden fruit of groente dat je laat sudderen in een mix van azijn, suiker en specerijen tot het geheel een puree-achtige massa geworden is.

Els & Iris begonnen hun tocht met een mango-editie maar gaan al gauw gaan experimenteren: Je botst hier bijvoorbeeld op een pompoenchutney (5 potjes van 300 ml) - perfect om dat gezellige herfstgevoel op te wekken. Maar ook de frisse citroenchutney kan bekoren bij het verschijnen van wat zalig zonlicht!

Verrassen, doen de homemade ketchup en de sinaasappelcurd met oranjebloesem. Els & Iris raden je trouwens aan dit recept ook eens met bloedsinaasappel te proberen!

De typische picalilly voor bij de frietjes of als nachtelijke fluo-snack kan natuurlijk niet ontbreken...

Oosters

We bevinden ons in een nieuwe dimensie. De Oosterse wereld heeft namelijk veel nieuwigheden te bieden! Wat denk je van drankjes zoals komkommersake, ingelegde pure gember voor de sushifanaten of misschien maak je wel een verzameling sambal, als je het aandurft...?

Scandinavisch

Scandinavische recepten bevatten pure smaken; dit is een gezonde keuken waarin we de topfavoriet ingemaakte rode biet vinden maar ook hopen zaden en noten voor het granola-ontbijt. Een prachtige uien-marmelade op bruschetta met geitenkaas is zó gemaakt.

Dit boek is watertanden, het hele jaar door.


Wil je meer te weten komen over hun kook-escapades, bezoek dan Njamelicious!

Van de zusjes Debremaeker verscheen voordien al Brunch (ISBN 978 90 0225202 0)



Ingemaakt - Chutneys, compotes, pickles, aromatische olie en azijn & andere homemade smaakmakers
Els & Iris Debremaeker
2013. Manteau / WPG Uitgevers België
ISBN 978 90 02 25278 5
€ 19,95

Gepubliceerd op : 21 augustus 2013 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (7470)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (7470) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen
  • Julienne
    De term 'julienne' slaat op ingrediënten die in reepjes worden gesneden van ongeveer 1 tot 2 mm breed en 4 tot 5 cm lang. De afmetingen zijn niet echt strikt te nemen, zolang de volledige julienne maar een regelmatige vorm...
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :