nieuws

Dossier: All that...Jazz : All that Jazz...Bars frequenteren in ons België

All that Jazz...Bars frequenteren in ons België

Een stap in de wereld zetten, dat doen we allemaal wel graag. De ene heeft het meer voor het luidruchtig café, de ander voor de hippe lounge bar in de stad. Genieten van een drankje doen we op óns manier. En toch laat ik u even deze drie excentrieke plaatsen zien. Het zijn ontmoetingsbars waar je een bijzondere avond aan overhoudt, een weelde aan pracht, smaak en plezier. En dat allemaal in pure Jazz romantiek...

Hot Club de Gand

In het Gentse vind je, verscholen achter een steegje aan de Groentenmarkt, een Club met grote ziel. Je komt er om op het gemak te genieten van een goed bier of sterke drank. Maar vooreerst neem je bij de Hot Club de Gand een zitplaats aan één van de vele kleine tafeltjes voor de jazzmuzikanten die er praktisch iedere avond komen spelen. Wees er niet té luid, want de sfeer zit er sowieso al goed.(foto 1&2)

Het concept Hot Club?
In het jaar 1932 stichten twee Franse studenten en enkele jazz enthousiastelingen de Hot Club de France in Parijs. Het wordt de eerste wereldwijde organisatie wiens doel erin bestaat dit muziekgenre te promoten en bewaren.

In 2005 ontstaat dankzij een paar jazzfanaten de Hot Club de Gand. Hun doel is vergelijkbaar met die van de originator: akoestische live muziek promoten via clubconcerten. In Gent worden de optredens niet beperkt tot één genre; je vindt er verschillende aspecten van de jazz scene. Zo is er op bepaalde avonden ook plaats voor flamenco, folk, blues, ethnisch, gypsy en klassiek.

Geïnteresseerd in een Gentse furie tijdens de week? Bekijk dan snel hun programma online.

Hot Club de Gand
open 11.30
Schuddevisstraatje - Groentenmarkt 15b
9000 Gent

Jigger’s - The Noble Drugstore

Een stap terug in de tijd. Verdoken in het Gentse Oudburg ervaar je hier het Speakeasy gevoel. Jigger’s - vernoemd naar een cocktailmaatje - is een classy bar die doet denken aan glorieuze Amerikaanse tijden. Refererend naar de periode van de drooglegging, vind je hier eenzelfde soort drankjes, een dimensie aan cocktailervaringen. Het is Olivier Jacobs, barfly en voormalige Café Theatre cocktailshaker, die deze Old Fashioned place to be uitbaat.
They fit the part: gekleed in strik en bretellen word je hier - na aanbellen - welkom ontvangen om binnenshuis of op het terras van een cocktail te genieten.(foto 3&4)

Vooral geïnspireerd door de legendarische barmannen uit de VS tussen 1890 en de drooglegging, proef je bij Jigger’s van meesterlijke ambacht. Het combineren van smaken is hun wetenschap, maar doen ze op gevoel. Olivier giet met ease, sophisticatie en shaket sambagewijs de smaken door elkaar. Vertoef er een avond en droom weg bij de ervaring van sfeer, glaswerk, authenticiteit en...

Eerste bezoek aan de Speakeasy?
Het Prohibition boek wijst je weg: Er wordt op een subtiele manier naar discretie gevraagd. En zo hoort het ook in de get-to-know-you bars van die tijd. Hier ben je voor ontluikende verhalen en gelach onder vrienden.
In het boek zelf zie je de suggestie van de dag geschreven. Maar evengoed blader je terug in het verleden en kies je er één naar eigen smaak. Want naast de ingrediënten lees je bij iedere cocktailnaam ook de historiek, uitleg en het eventuele waarom van een aanpassing in het recept. Laat je je liever verrassen? Dan maken ze bij Jigger’s een drankje op basis van jouw voorkeurssmaken.

Jigger’s
Reserveren vanaf 16u op de dag zelf
Oudburg 16
9000 Gent

SIPS

Manuel Wouters trekt op 21-jarige leeftijd het avontuur tegemoet. Na een horeca opleiding en een ervaring in restaurant Ter Driezen, stapt hij aan boord van de Queen Elisabeth II: een reis waarbij Manuel 12 jaar onderweg is. Als barwaiter vertoeft hij al snel in een mondaine wereld. Dit is immers het grootste, meest luxueuze cruiseschip ter wereld. Cocktails serveren aan Dolly Parton, Gene Hackman en Tom Cruise zijn een gegeven en al snel groeit deze man uit tot Chief-barman.

De droom was echter een eigen bar op te starten waar mensen al nippend van een extraordinair drankje, puur genieten kunnen. Dit idee is sinds december 2000 een werkelijkheid.(foto 5&6) Op het Antwerpse Zuid vind je Manuel Wouter’s SIPS, waar prioriteit wordt gegeven aan premium labels. Neem een plaats aan de bar: je begeeft je in een tijdloos, klassevol kader waar voorzichtig nippen/sippen van de bom aan smaken in je glas een noodzaak is. Van her en der komen cocktailfanaten hier een tafeltje inpalmen...

Ook naar cocktailcatering toe, werkt de bar op internationaal niveau! Bovendien krijg je bij SIPS de mogelijkheid om een workshop te volgen en op eigen houtje de basisshakes onder de knie te krijgen...

SIPS
Gillisplaats 8
2000 Antwerpen

Dossier: All that...Jazz : All that Jazz...Bars frequenteren in ons België


Gepubliceerd op : 19 februari 2013 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: All that...Jazz

Details, verhalen, markeringen, opnames en beelden. Het Jazz verleden van diens origine tot het nu, is goed gedocumenteerd. Elkeen van ons weet ook welk gevoel en beeld op te roepen bij jazz. En toch: de definitie van het woord? Onmogelijk.Dossier: All that...Jazz
Details, verhalen, markeringen, opnames en beelden. Het Jazz verleden van diens origine tot het nu, is goed gedocumenteerd. Elkeen van ons weet ook welk gevoel en beeld op te roepen bij jazz. En toch: de definitie van het woord? Onmogelijk.

De aanloop van het genre kan in de tijd geplaatst worden: jaren 1920, New Orleans. Sindsdien neemt jazz een ongelofelijke spin. Jazz is hot en verhuist mee naar Chicago, NY, waar muzikanten er hun eigen interpretatie aan beginnen geven. Nieuwe muziek ontstaat live op straat, in de studio’s en kan tot op vandaag een heuse evolutie uittekenen. Jazz is de nog enigste levende, Amerikaanse, kunstvorm.

Pagina’s neerpennen over de successen van een Louis Armstrong, Ella Fitzgerald. Corrupte verhalen onderzoeken over het Chicago en New York van die ontwikkelende tijd. Dat doen we hier niet. Ik heb het immers meer op de sfeer rond deze muziek begrepen.

We nemen de vibe te pakken: denk aan elegante koppels, koude straten, schoenenpoetsers die hun cent verdienen, speakeasy bars waar de consumptie van alcohol in alle stilte gebeurt - een geschenk van de in januari 1920 doorgevoerde drooglegging in Amerika, home of the free. Wij zoeken de heerlijk gezellige en rokerige oververduisterde ruimtes op, waar bebop muziek de toon zette voor de avond en er van een goed glas genoten werd.

De jazzy barcultuur betrekt meer dan whisky alleen. Iconische dranken kan je gaan zoeken in zowel wijn, whisky en cocktails. Gedurende één week, dompelen we je dan ook graag onder in het speakeasy gevoel. Proef langzaam en wel van een fantastisch glas mysterie. Verkleden hoeft niet, maar zet toch maar die op vinyl vereeuwigde legendes op. Boxen aan, santé.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=7148 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=7148 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in table

meer nieuws in table