nieuws

De tasjes van toen

Wat je in het huis van Leslie Vanhecke vindt, is meer dan bijzonderenswaardig. Een duik in het verleden, neemt zij. Ze verzamelt verhalen en tradities van een voorbijgevlogen tijd, die nu opnieuw een intrede nemen in ons leven. Vintage servies, dát is het. Oma’s kostbare bordjes, met bloemenprints versierde dessertborden die uitnodigen tot feest en smaak. Maar het is méér dan dat.

Leslie bezit niet enkel een prachtige collectie aan antiek servies, ze gaat er ook actief naar op zoek en deelt haar porseleinen trofeeën met de rest van ons, gegadigden. Haar historie en interesse in De Tasjes van Toen kwam geleidelijk aan.

Oorspronkelijk werden de eerste stukken haar cadeau gedaan van mensen uit de familie: oma’s, nonkels, brachten haar hun oude stukken. Al rap evolueert Leslie een passie voor dit thema en gaat ze meer en meer vergaren. Wel 16 serviezen collectioneert ze in de voorbije jaren. Een schuldgevoel rijst op. Want ja, een kast vol antieke spullen? Centen geven aan overbodig(?) servies? Leslie schuimt immers maar graag marktjes en het internet af, op zoek naar nostalgische ontdekkingen. Hieruit groeit het idee om écht iets te doen met haar gebloemde tasjes.

Zomer 2012, het concept is geboren: Leslie zal onder de naam De Tasjes van Toen haar volledige servies ter beschikking stellen voor verhuur. Zo spreekt ze mensen aan, geïnteresseerd in dit hippe thema voor babyborrels, tea party’s onder vrienden, het dessertmoment op trouwfeesten...

Een goede maand geleden ging ik op bezoek bij Leslie. Charmant en vrolijk, zo leerde ik haar kennen. Meteen werd ik ondergedompeld in de dimensie van het retro servies. Woorden zoals Fireking, bavaria en limoges behoorden tot toen nog niet tot mijn vocabulaire. Daarom verhelder ik het nu voor jou:
Leslie probeert van alle genres wat in huis te hebben. Ze zoekt voor haar collectie verschillende stijlen en patronen, maakt haar servies compleet. In Engeland, waar ze ook vaak komt met diens zus, stoot je op allerlei rommelmarkten en brocantes waar je vooral Royal Grafton vindt. Zij legt me ook uit dat ieder land, elke streek een andere aanpak, look had indertijd. Dat van Limburg is bijvoorbeeld schoner dan dat van een andere streek.

Word jij ook zo wild en optimist bij het zien van deze Tasjes en wil je ze graag eens in eigen woonkamer zien? Contacteer dan Leslie, voor een middagje bloemen en patronen kiezen uit haar collectie in perfecte staat! Ze kan tot wel 100 mensen serveren voor een aardige prijs. Maar afwassen, dat doe je zelf...

De Tasjes van Toen - Check de leuke beelden op Facebook!
Leslie Vanhecke
0472/872676


De termen:

Fireking
Made USA. Dit glaswerk ontstond in de jaren ‘40 en was zekerlijk meer bedoeld voor alledaags gebruik, dan als display servies. Zo hoog in waarde werd het niet geschat toen, aangezien dit vaak als promotie-item verkocht werd of zelfs meegegeven werd in tankstations. De populairste kleur voor vintage verzamelaars van Fireking glaswerk, is Jade-ite Restaurant Ware, een groenachtige tint.

Royal Grafton
Dit is een fijn bone china dat zijn origine vindt in het Staffordshire van 1876, Engeland. Het is Alfred Jones die de stichter is van dit erg mooi - maar helaas met nauwelijks evoluerende designpatroon - servies. Rond ‘72 werd de verdeling stopgezet. Royal Grafton is wél een gegeerd collector’s collectie, te vinden op leuke Engelse brocante marktjes.

Bavaria
Het Duits koffieservies werd vermoedelijk net voor of na de eerste Wereldoorlog ontworpen en was bestemd voor de gewone man. Het drukdecor ziet er rijker uit dan het is.

Limoges
In het Frankrijk van begin 18e eeuw, werd in de stad Limoges kwaliteitsvol wit porselein geproduceerd. Het werd dankzij zijn vele evoluerende - door artiesten beïnvloede - motieven enorm populair tot op het moment dat de naam van de stad een synoniem werd voor porselein. Limoges ontwikkelde ook de techniek Grand Feu (bakken bij zeer hoge temperaturen) waardoor de collectie sierlijke en subtiele kleuren kon krijgen. Dit is een vaak gevonden thema in Vlaanderen.

Noritake
De origine van het bedrijf Noritake heeft in sé veel te maken met de handelsrelaties tussen Amerika en Japan. Gekend om zijn fijnzinnigheid in vormgeving en technisch vakmanschap, kon je reeds sinds 1904 prachtig gedekte (feest)tafels plaatsen met dit servies.
Morimura Brothers gaat op zoek gaan naar decoratief porselein in Japan en het is in het jaar 1876 dat dit geëxporteerd wordt naar Amerika. (Europa kende dit Japans servies al dankzij Marco Polo). Begin 1900 werd de fabriek opgestart in het stadje Noritake...
Gepubliceerd op : 25 februari 2013 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (7163)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (1) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (7163) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws
cuizine.be
productnieuws

laatste nieuws in table

meer nieuws in table