nieuws

Dossier: Pour me my tea : De cultuur

De cultuur

Wist je dat je theewater nooit mag laten koken? Of dat koffie voortkomt uit een rode vrucht? Wel, ik niet.
Het vergt heel wat tijd en een precieze verzorging om een pure thee of koffie in je kopje thuis te kunnen schenken. Met de immens aanwezige koffie- en theehype van vandaag besteden wij, verdiend, aandacht aan de geheimen van deze eeuwenoude dranken en aan hun barista’s die de creatie van smaak en beleving blenden tot een unieke ervaring.



De cultuur




Beide dranken hebben de belofte van een evenwichtige drie-eenheid nodig: aarde, water en zon bepalen het uiteindelijke aroma. Afhankelijk van het klimaat, de hoogte en de streek worden verschillende soorten koffie en thee tot stand gebracht.

De bloem van een koffieplant ontwikkelt zich tot een vrucht - de koffiebes. Elke bes draagt twee bonen die dan later - na het plukken en het voorbereiden van deze koffiebonen - de draagnaam groene koffie krijgen. Na dit proces gaat men de groene koffie branden. Zoals vermeld hierboven is de bloei van de koffieplant afhankelijk van hoogte, klimaat en streek. De aarde waarop ze groeit bijvoorbeeld is bepalend voor de unieke persoonlijkheid van je koffie.

De plant overleeft enkel in streken waar ze veel warmte en regen krijgt. Daarom wordt zwart goud verbouwd in het tropische gebied rond de aarde, tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Brazilië, Guatemala, Colombia en Ethiopië zijn hier enkele voorbeelden van. Dit in gedachten, droom je bij het doppen van je boterham misschien eens verder weg...

China en Indië dragen het grootste deel van de wereldproductie theebladeren. Om de fijnste thee te produceren heb je de meest malse blaadjes nodig. Maar, deze theestruiken - gegroeid in theetuinen - moeten op intensieve manier en met de nodige expertise op het juiste moment geplukt worden. Bovendien zijn er wel tot 2000 à 3000 theeblaadjes nodig om tot één kg onbewerkte thee te komen.
Meestal is de selectie voor thee in buideltjes minder streng en is het dus interessanter op zoek te gaan naar een uniek uitgezochte thee. Je smaakt een wereld van verschil!

In het volgende artikel ontdek je de wereld van Viva Sara...

Dossier: Pour me my tea : De cultuur


Gepubliceerd op : 5 oktober 2012 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Pour me my tea

Schenk maar uit!
Je bevindt je in een nieuwe stad. Kopenhagen, Utrecht, New York, Bellegem. Sta stil en kijk maar eens rond. Nooit heel ver, altijd dichtbij: de kans op een warme kop thee en koffie, de kans op een rust moment.



Dossier: Pour me my tea


De huidige koffie- en theecultuur is immens vandaag. Het aanbod aan koffiehuizen zijn een aantal jaar geleden uit de lucht gesprongen, letterlijk. Overgevlogen uit de bezige-bij-maatschappij van Amerika, nuttigen wij vandaag de dag méér koffie en thee dan ooit tevoren. Maar of ons kopje steeds gevuld is met pure kwaliteit is een andere vraag...

Toegegeven, koffie is makkelijk bereikbaarder. Dat wordt toch zo verondersteld, niet? Koffie past namelijk beter in het drukke dagschema: Hup, vlug een Starbucks hier en filterkoffie in de thermos voor het werk. Thee daarentegen heeft nog steeds die slow feeling; iets voor dames in de namiddag. Graag met een pateetje. Niets is minder waar! In dit koffie- en theedossier probeer ik u duidelijk te maken dat thee en koffie op gelijke voet mogen staan en qua fabricage en bereiding eenzelfde zorg nodig hebben.

Het koffie- en theedossier komt gedurende de maand oktober in de kijker en brengt je vooreerst een special over de huidige hype, die in onze dichte omgeving tot uiting is gekomen in het vernieuwde en machtig Viva Sara Kaffée in Kortrijk. Hierna gaan we samen op zoek naar de vijf zintuigen. We gaan bijgevolg horen, zien, ruiken, proeven en voelen wát thee en koffie nu betekenen, hoe je ze in het dagelijkse leven implementeert en welke tools en apparaten je hiervoor graag gebruikt. Met een afsluitend On the go artikel neem ik je mee op de baan...

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6904 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6904 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in table

meer nieuws in table
MAAK UW KEUZE IN TABLE :