nieuws

Dossier: Pour me my tea : Horen

Horen

Wist je dat je theewater nooit mag laten koken? Of dat koffie voortkomt uit een rode vrucht? Wel, ik niet.
Het vergt heel wat tijd en een precieze verzorging om een pure thee of koffie in je kopje thuis te kunnen schenken.
Met de immens aanwezige koffie- en theehype van vandaag besteden wij, verdiend, aandacht aan de geheimen van deze eeuwenoude dranken, aan hun barista’s die de creatie van smaak en beleving blenden tot een unieke ervaring en aan het Viva Sara Kaffée dat met passie deze hype ondersteunt.


Kaffeecultuur

In stad Kortrijk waren wij met ons Kortrijks koffiehuis al fiere mensen. Je genoot er van een mooi uitgekozen blend en dronk er verse thee in hippe tassen. Een puur gezellige plaats vol van authenticiteit en karakter. De zaak is er niet meer - maar is met een sterke vleug 2012 geüpgraded naar een Viva Sara Kaffée met metropool allures. Te vinden op de Grote Markt, kom je nu bij de familie Deprez - tevens de eigenaren van branderij Viva Sara - puur genieten van artisanaal werk in zowel je tas als op je bord. Het zijn “Sporen van Passie” die je zoekt en vindt in het Kaffée.

De historie in 25 jaren.

De dag is aangebroken: Vader Fernand en moeder Catherine Deprez openen het Kortrijks koffiehuis in het jaar 1987 en merken al snel dat mensen van een ultieme koffiecultuur geen weet willen. Pannenkoeken en cola is de vraag van het volk. Meneer Fernand houdt voet bij stuk en treedt als een pionier richting doel: een zuivere koffie- en theebelevenis. Als eigenaar van de koffiebranderij Viva Sara houdt de familie Deprez hoofd boven water en slaagt erin een icoon te worden voor de stad. 25 jaar lang zullen hier van her en der mensen neerploffen en genieten van de creatie van een moment.

Een nieuwe generatie komt gepaard met een mega formule.

De zonen Deprez zien op jonge leeftijd de wonderen van de brouwsels koffie en thee en vertoeven geleidelijk aan meer en meer in deze barista wereld. Tot het moment dat zij zichzelf als professionals kunnen beschouwen. Bart en Peter zijn na grondige studies en onderzoek winnaars van verschillende kampioenschappen, trainen nieuwe barista’s en zijn vandaag op díe manier geïntegreerd in het koffie- en theegebeuren dat zij voor internationale wedstrijden als jury mogen optreden. De passie in hun bloed delen zij nu met ons: in het Viva Sara Kaffée.

In het Kaffée bots je eerst op de winkel rechts en de take-away links, gevolgd door een 40 meter lange bar: 20 meter lang kiest de klant voor een uitgebreide en verfrissende keuze aan bereidingen en 20 meter lang vindt de barista aan de andere kant zijn ultieme belevenis. Wandel je dieper de lounge zaal in? Dan vind je voor ieder een ander hide-away plekje. Je plaatst je in de comfortabele zetels, hoog en droog op de tabouretten of gezellig aan de ontbijttafel.

Ook voor workshops en professionele trainingen kan je hier terecht. Het zintuig horen past hier perfect: je hoort mensen vertellen, je hoort ze beleven en onthouden. Het geluid - of het nu laaiende discussies zijn of openhartige gesprekken - doet denken aan dat van thuis: een (koffie)familie bijeen.

Viva Sara deelt zijn ervaring met de klant en doet dat door originele recepten te hanteren. Zij maken van iedere koffie een belevenis en proberen beginnende koffie- en theedrinkers op te voeden. Zo drink je bijvoorbeeld een espresso set waarvoor je espresso op drie verschillende wijzen gebrouwen wordt. Of waarom geen rhubarb vanille thee, gepimpt met honing en sinaasappel?

Op de kaart - samengesteld in samenwerking met culinair adviseur Stefaan Daeninckx - spot je koffie in good spirits (met alcohol), slow coffee, signature beverages, smaakvolle gezonde lunch opties, dessert vertroetelingen en zo veel meer mogelijkheden die gegrepen zijn uit een culturenmix. Dat maakt het net zo leuk hier in Kortrijk: Je waant je ergens anders, je voert jezelf mee naar een nieuwe leefwereld.

Ook het decor zorgt hiervoor: De prachtige kartonnen lampen hoog in de lucht projecteren de sfeer van het gebeuren, de 2 days paper stand is goed voor uren leesvoer en de details in toiletaanwijzingen en onderleggers zijn een unicum.
De privé collectie koffie items zit achter glas en valt over bijna de volledige diepte van de zaak te bewonderen. En net zoals bij hun vader destijds wordt nog steeds geen gewone pannenkoek of cola geserveerd: wél profiteer je mee van een cool assortiment homemade lemonade (the yellow one, bijvoorbeeld).

De zaak op de Grote Markt is misschien wel een hefboom om het brand Viva Sara te versterken, maar het is op eerste zicht een plaats dat rijkdom aan ervaring ademt. Je voelt de drive en de passie van de broers en de ouders die het startschot gaven.

Mijn favoriet is de Why Not? met een bordaloutje on the side.
Why Not? is een creatie koffie mét thee. Dit recept stuurden de broers in voor het wereldkampioenschap Barista in Tokyo, 2007 en vind je nu hier of in onze Cuizine rubriek Recepten. Een bordalou is een hartig taartje met peer, ananas of perzik.
Kom naar Kortrijk, bezoek de Grote Markt, ervaar de smaak en voel de hype.

Dossier: Pour me my tea : Horen


Gepubliceerd op : 7 oktober 2012 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Pour me my tea

Schenk maar uit!
Je bevindt je in een nieuwe stad. Kopenhagen, Utrecht, New York, Bellegem. Sta stil en kijk maar eens rond. Nooit heel ver, altijd dichtbij: de kans op een warme kop thee en koffie, de kans op een rust moment.Dossier: Pour me my tea


De huidige koffie- en theecultuur is immens vandaag. Het aanbod aan koffiehuizen zijn een aantal jaar geleden uit de lucht gesprongen, letterlijk. Overgevlogen uit de bezige-bij-maatschappij van Amerika, nuttigen wij vandaag de dag méér koffie en thee dan ooit tevoren. Maar of ons kopje steeds gevuld is met pure kwaliteit is een andere vraag...

Toegegeven, koffie is makkelijk bereikbaarder. Dat wordt toch zo verondersteld, niet? Koffie past namelijk beter in het drukke dagschema: Hup, vlug een Starbucks hier en filterkoffie in de thermos voor het werk. Thee daarentegen heeft nog steeds die slow feeling; iets voor dames in de namiddag. Graag met een pateetje. Niets is minder waar! In dit koffie- en theedossier probeer ik u duidelijk te maken dat thee en koffie op gelijke voet mogen staan en qua fabricage en bereiding eenzelfde zorg nodig hebben.

Het koffie- en theedossier komt gedurende de maand oktober in de kijker en brengt je vooreerst een special over de huidige hype, die in onze dichte omgeving tot uiting is gekomen in het vernieuwde en machtig Viva Sara Kaffée in Kortrijk. Hierna gaan we samen op zoek naar de vijf zintuigen. We gaan bijgevolg horen, zien, ruiken, proeven en voelen wát thee en koffie nu betekenen, hoe je ze in het dagelijkse leven implementeert en welke tools en apparaten je hiervoor graag gebruikt. Met een afsluitend On the go artikel neem ik je mee op de baan...

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6904 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6904 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in table

meer nieuws in table