tips

Buiten eten en koken : Tien tips voor een geslaagde barbecue

Tien tips voor een geslaagde barbecue

De bekende Franse chef Stéphane Reynaud heeft al enkele kookboeken op zijn naam staan, en is bijgevolg niet aan zijn proefstuk toe. In zijn persoonlijke ode aan de barbecue wordt de chef zowaar lyrisch. De leukste tips uit het boek, die vind je hier.

Tip 1: Worstjes zijn een morele verplichting. Bij een barbecue kunnen we niet om het roemruchte worstje heen. De worst is van de partij vanaf het moment dat de houtskool ontvlamt tot het moment dat de houtskool uitdooft. Maar opgelet ... want de bereiding van een worstje op de barbecue vergt bijzondere waakzaamheid. Blijkbaar heb je immers de meest ideale omstandigheden nodig om het grillen van een worstje tot een goed einde te brengen: een vurige gloed om de worst dicht te schroeien en een getemperd smeulen om de worst te garen. Druppels vet die op de houtskool druppelen kunnen bovendien heuse vuuropflakkeringen veroorzaken. Grill jouw worstjes dus bij voorkeur op een rooster dat je een trapje hoger boven het houtskool plaatst.
Tip 2: Maak zelf overheerlijke brochettes klaar. Door afwisselend stukjes groente, vlees, vis, schaaldieren en fruit aan een spiesje te rijgen, creëer je een volledige maaltijd. Wees creatief. Er zijn zowel metalen als houten spiesen verkrijgbaar. Metalen spiesen zijn goed bestand tegen de hitte en worden bij voorkeur gebruikt wanneer de bereidingstijd lang is. Maar het metaal wordt zeer heet, let dus op voor brandwonden. Bij een korte baktijd kan je voor houten wegwerpspiesen kiezen. Leg je ze voor gebruik tien minuten in water met zout, dan zijn ze beter bestand tegen de hitte.
Tip 3: Hamburgerplezier. De hamburger is het meest mondiale broodje ter wereld, maar je hoeft je niet te beperken tot de bekendste combinatie van gehakt op een klein briochebroodje. Een hamburger met kip, foie gras, ham of ei, het voegt een meerwaarde aan jouw hamburgeravonturen toe.
Tip 4: Geniet van een heerlijk ribstuk. Het ribstuk is een uitzonderlijk gerecht dat bijzondere aandacht verdient, zowel wat de keuze als de bereiding van het vlees betreft. De eerste stap is het kiezen van het ribstuk. Koop nooit een ribstuk met een bot dat doormidden is gehakt, want daaraan ontbreekt altijd dat extra beetje vet dat juist voor die speciale smaakbeleving van een ribstuk zorgt. Het ras van het dier is bovendien zijn visitekaartje. Ga alles wat naamloos is uit de weg, en kies bij voorkeur een edel ras, zoals Salers, Charolais, Normande, Simmental en Blonde d’Aquitaine.
Tip 5: Groot vlees is voor de barbecue een must. Wie groot vlees zegt, zegt langzame bereiding met alle bijhorende voorbereidingen. Om het vlees van binnen gaar en mals te krijgen, met een knapperig vel, moet het langzaam worden geroosterd. De bereidingsduur hangt af van de grootte van het stuk: geduld is geboden.
Tip 6: Think outside the box met vis. Scampi’s durft iedereen wel aan op de barbecue, en ook een vispapillote blijkt geen al te grote uitdaging te zijn. Maar andere vissoorten laten we meestal links liggen. Zonder reden, want met behulp van rood gloeiende houtskool, kunnen we een mals visje bakken met een gekarameliseerd jasje.
Tip 7: Mosselen & co? Ook mosselen, oesters, scheermessen en venusschelpen zijn heerlijk op de barbecue. Met behulp van wat dennennaalden kom je tot de meest smaakvolle schelpdieren die je ooit gegeten hebt.
Tip 8: Sauzen en marinades zetten hun stempel op het gerecht. In België kunnen we niet zonder onze geliefde mayonaise, en ook varianten op dit thema, zoals kruidensaus, knoflooksaus, en cocktailsaus zijn razend populair. Maar wat met klassiekers op basis van gearomatiseerde boter? Dat durven we vaak niet aan, uit angst dat het een geschifte saus wordt. Nochtans is een gebraden runderribstuk bedekt met bearnaisesaus of een gegrilde vis overgoten met beurre blanc overheerlijk. Minder risicovol zijn romige sauzen, zoals pepersaus, saffraansaus of roquefortsaus.
Tip 9. Voorzie een heerlijk kruidenbadje. Om de kip, het lamsvlees of het ribstuk smaak te geven, gebruiken we - natuurlijk - kruiden. Het bosje kruiden doop je eerst in de olijfolie of de marinade en bind je vervolgens om het stukje vlees heen. De kruiden moeten tegen een stootje kunnen, dus kies bij voorkeur voor tijm, rozemarijn, laurier en salie.
Tip 10: Zorg voor lekkere bijgerechten. Vlees, vlees en nog eens vlees. Soms lijkt het wel alsof een barbecue enkel gepaard gaat met de overmatige consumptie van vlees zonder meer. Maar ook de bijgerechten zijn van groot belang. Vergeet die grote kom met sla en experimenteer met groenten en fruit.

Met dank aan 'Barbecue & Plancha' van Stéphane Reynaud. Een bespreking vind je hier.

Barbecue & Plancha, ISBN 9789089312839 - Borgerhoff & Lamberigts < € 24,95

Buiten eten en koken : Tien tips voor een geslaagde barbecue


Gepubliceerd op : 19 juni 2012 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Buiten eten en koken

Of we nu in de tuin met de barbecue aan de slag gaan of liever een rustig plekje in een veld opzoeken, in de zomer trekken we allemaal naar buiten. Om die reden verzamelden wij hier de allerleukste barbecuetoestellen, picknickaccessoires en tafelitems voor outdoor plezier.Buiten eten en kokenselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6741 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6741 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :