kookboeken

Koken zonder fornuis, met Kook ze! Niet

Het nieuwste kookboek uit de reeks Kook Ze! leek ons niet meteen super interessant om uit te testen. In Kook Ze! Niet gaat het er namelijk om om vooral niet te koken, wat toch wel haaks staat op de opzet van ons magazine. Maar met de drukke feestdagen en de talloze uren die we zwoegend achter het fornuis doorbrachten, lachte dit kookboek ons verleidelijk toe vanuit het boekenrek.


Koken zonder fornuis, met Kook ze! Niet
Zonder verhitten iets lekkers op tafel toveren, het is een echte uitdaging. Maar daarom niet minderwaardig, zo blijkt. Rauwe voeding blijkt immers, raar maar waar, een trend te zijn. Vanuit het niets is er een ware raw-foodbeweging opgedoken, met gespecialiseerde restaurants waar je als fan terecht kan en heel wat internationaal bekende aanhangers zoals Beyoncé, Demi Moore, Sting … .

Dat wij nu echter niet meteen willen overschakelen op een lunch bestaande uit rauwe komkommer met een tomatensapje zal wel overduidelijk zijn. Maar sta eens stil bij een aantal producten die heerlijk zijn in rauwe staat. Dan denken we maar aan carpaccio, gazpacho of zalmceviche. In Kook Ze! Niet vind je een aantal originele recepten voor deze gerechten terug, maar nog veel meer zoals mousse van gerookte makreel of ingelegde haring met klaverzuringijs. En jawel, alles is 100% rauw.

Zoals de bovenstaande voorbeelden aantonen, komen in het kookboek ook een aantal kooktechnieken aan bod, die rauwe voeding tot een hoger culinair niveau kunnen verheffen - zonder uiteraard de kookplaat te gebruiken. Wat dacht je van: koud marineren? Pekelen? Centrifugeren? Drogen? Blenderen? Of kiemen?
Maar ook wanneer we de rauwe voeding liever laten voor wat het is, zijn er nog tal van mogelijkheden om voor jezelf en het gezin iets lekkers voor te schotelen.

Blikvoer = hondenvoer?

Niets is minder waar. Toegegeven, boontjes en ananas smaken vers veel beter dan uit blik, maar in Kook ze! Niet worden een aantal producten aangehaald, die zelfs recht uit blik bijzonder goed smaken. Het krabvlees van de koningskrab bijvoorbeeld - Chatka krab - is een delicatesse, en dankzij een tip uit het boek weten we nu dat we het bliksap niet weg mogen gieten. Gewoon vermengen met mayonnaise en klaar is de lichte dressing die je bij het krabvlees serveert.

Andere handige tips over blikvoer vermelden dan weer dat je blikvissen, zoals tonijn en zalm gemakkelijk kan opsmukken met wat citroen en peper.

Kook ze! Niet = bovenal een magazine om knus mee de zetel in te duiken

Maar bovenal blijven de kookmagazines van Kook ze! leuk leesmateriaal voor de foodie. Die je aanzetten om een geheel andere kijk op allerhande aspecten uit de voedingsindustrie of onze kookcultuur te vormen. Zo ook opnieuw in deze versie, met leuke bijdrages van (culinaire) journalisten/auteurs. Zo is er Jan Scheidtweiler die uitzoekt wat het prijsverschil is tussen thuis bereide gerechten en afhaalgerechten. En Dorien Knockaert die het eten van de straat onder de loep neemt.

Lezen maar ... en wanneer er een dag aanbreekt dat de luiheid de bovenhand haalt, dan trekken we toch gewoon ongegeneerd een blik open?!

Kook ze! Niet, ISBN 978 94 90028 27 5, Minestrone < € 24,50

Gepubliceerd op : 17 januari 2012 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (6397)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (6397) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :