kookboeken

Met dank aan de paddenstoelenhunter

Wilde paddenstoelen plukken in het bos, en daarna een lekkere risotto met zelfgeplukte ‘funghi porcini’ op tafel toveren, zalig. Maar het is niet geheel zonder risico. Voor je het weet, heb je immers giftige exemplaren in je mandje liggen. Edwin Florès, Nederlands meest bekende paddenstoelenhunter gidst je met ‘Het paddenstoelenboek’ moeiteloos door het bos en het weiland op zoek naar eetbare paddenstoelen.


Met dank aan de paddenstoelenhunter
Zomaar in het wilde weg paddenstoelen gaan plukken, is niet echt aan te raden. Naast de talrijke eetbare paddenstoelen zijn er immers ook heel wat giftige in onze bossen terug te vinden. De giftige en eetbare paddenstoelen lijken vaak zo sterk op elkaar dat het voor een leek bovendien niet eenvoudig is de ene van de andere te onderscheiden.

Zoeken van paddenstoelen - Edwin Florès, dé paddenstoelenhunter van Nederland, heeft om die reden een toegankelijke paddenstoelengids gepubliceerd met daarin een beknopte selectie van de twintig belangrijkste soorten. Zoals overheerlijke cantharellen en eekhoorntjesbrood, die nog wat gerechten een originele en winterse toets geven. En wat nog belangrijker is, deze paddenstoelen hebben bijna geen giftige dubbelgangers. Op basis van de voorhanden zijnde beschrijving kan je met andere woorden met een gerust hart van jouw versgeplukte lekkernijen genieten.

Kweken van paddenstoelen - Naast de informatie over het plukken van paddenstoelen krijg je ook een snelcursus over het kweken ervan aangeboden. Dit blijkt in tegenstelling tot wat je zou denken niet zo moeilijk te zijn. Zo worden er in het boek drie verschillende manieren beschreven: op substraatpakketten, op strosubstraat of op hout. De meest eenvoudige én snelle manier is echter het kweken op substraatpakketten. Dit zijn kant-en-klare voedingsbodems, die het mogelijk maken om moeiteloos en met gegarandeerd succes paddenstoelen te kweken in de schuur of zelfs op een verborgen plekje in de keuken. Na slechts drie weken kan je al oogsten.

Koken met paddenstoelen - De derde stap die door Edwin Florès behandeld wordt, is het koken met paddenstoelen. Naast een aantal handige weetjes zijn er ook lekkere recepten met paddenstoelen in de hoofdrol. Zoals verse tortellini met voorjaarspronkridderzwammen en weidekringzwammen, geroosterde parelhoen met cantharellen en quiche met wilde paddenstoelen. Niet geschikt voor wie geen fan is van paddenstoelen in elk geval.


Tips voor het plukken van paddenstoelen:
  • Tip 1: Ga nooit onvoorbereid het bos in. Wil je echt paddenstoelen plukken met het doel om ze op te eten, dan moét je een gids bij de hand hebben. Zelfs twee verschillende gidsen zijn geen overbodige luxe. Want wie naar plaatjespaddenstoelen op zoek gaat, die heel gemakkelijk onderling te verwarren zijn, kan beter altijd dubbelchecken in twee verschillende gidsen.
  • Tip 2: Begin gemakkelijk. Ga je voor de allereerste keer met een mandje op pad, begin dan zeker met het zoeken naar paddenstoelen die geen giftige dubbelgangers hebben. Op die manier neem je niet te veel risico’s en kan je jezelf stapsgewijs aan de kunst van het paddenstoelenplukken weiden.
  • Tip 3: Paddenstoelen groeien overal. Je hoeft niet per se het bos in. Ook parken, plantsoenen en zelfs tuinen kunnen eetbare paddenstoelen herbergen.
  • Tip 4: Beter voorkomen dan genezen. Twijfel je bij het spotten van een paddenstoel of het al dan niet om een eetbare variant gaat, laat hem dan gewoon staan.
  • Tip 5: Pluk nooit meer paddenstoelen dan je er in één of twee maaltijden kunt eten.Paddenstoelen bewaren immers niet lang.
  • Tip 6: Ga er ook niet van uit dat alle paddenstoelen die in de buurt van een gedetermineerde paddenstoel groeien én op elkaar lijken, gelijk dezelfde zijn. Deze theorie klopt niet.
  • Tip 7: Neem niet te veel risico’s bij het plukken van paddenstoelen. In Italië zijn in 2010 maar liefst 18 mensen verongelukt bij het plukken van paddenstoelen. Niet bij het eten ervan.
  • Tip 8:Pluk geen te kleine of te jonge paddenstoelen. Soms is een jonge paddenstoel van een giftige soort niet goed te onderscheiden van een eetbare soort.

Wie is Edwin Florès? De auteur Edwin Florès wordt in Nederland met trots dé paddenstoelenhunter genoemd. Hij is met zijn paddenstoelengids dan ook niet aan zijn proefstuk toe, want zijn bedrijf Casa Foresta is de referentie voor wie oprecht in paddenstoelen en andere eetbare producten uit de natuur geïnteresseerd is. Zo kan je bij Casa Foresta terecht voor het aankopen van substraatpakketten, voor wie met het kweken van paddenstoelen aan de slag wil gaan, worden er themagerelateerde workshops georganiseerd - helaas enkel in Nederland - en worden er zelfs culinaire rondreizen naar Noorwegen of Frankrijk ingericht. Alles voor wie van de geneugten van de natuur wil genieten.

Het paddenstoelenboek, Uitgeverij J.H Gottmer/H.J.W Becht BV, ISBN 9789023013112 < € 17,50

Meer nieuwigheden:
messensets
Gepubliceerd op : 28 oktober 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (6210)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (6210) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :