tips

Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen : Decanteren en karafferen, dit moet je weten

Decanteren en karafferen, dit moet je weten

Er bestaat wel degelijk een verschil tussen decanteren en karafferen. Ook champagne mag gekaraffeerd worden. En wist je dat dessertwijnen het best in een karaf met een voetje gekaraffeerd worden. Deze en nog veel andere handige weetjes rond decanteren/karafferen kan je hier nalezen.


Decanteren en karafferen, dit moet je weten
Is er een verschil tussen decanteren en karafferen?

Oude wijn dien je te decanteren om het bezinksel van de wijn te scheiden, en dat doe je door de wijn voorzichtig en traag in een karaf over te gieten. Wil je echter de aroma’s van een wijn accentueren, dan moet je de wijn gaan karafferen. Ook hierbij schenk je de wijn in een karaf, maar dat mag deze keer veel sneller, want de wijn moet in contact komen met zuurstof. Het moet met andere woorden belucht worden. Karafferen pas je toe bij fruitige rode wijnen of witte wijnen met een mineraal of aromatisch karakter. Bij oude wijnen dien je goed op te letten bij een te grote blootstelling aan zuurstof.

Wordt champagne wel eens gekaraffeerd?

Enkel zoete types van champagne, zoals Moscato d’Asti, dessertwijnen met andere woorden, worden in een karaf overgegoten, om de bruisvorming te verminderen en de aroma’s te laten exploderen. Deze parelende dessertwijnen bruisen sowieso al veel minder - 1 bar druk in tegenstelling tot 5 bar druk. Ook dit dient snel te gebeuren, door eenvoudigweg de fles in een karaf ondersteboven om te draaien.

Er bestaan wijnkaraffen in verschillende vormen. Welke vorm kies je het best, naargelang de soort wijn die je wenst te drinken?
  • Dessertwijnen karaffeer je het best in een karaf met een voetje, om de eenvoudige reden dat je ze op die manier niet zult opwarmen met je handen.
  • De karaffen met de brede, stabiele basis zijn uiterst geschikt voor jonge wijnen, want het grote oppervlak zal de wijn optimaal gaan beluchten en meer zuurstof geven. Ook karaffen met een mooie, lange nek zijn perfect voor jonge wijnen.
  • Oude wijnen daarentegen zouden in deze karaffen sneller oud worden, en kapot gaan, zij komen het best tot hun recht in de klassieke karafvorm met een zo gesloten mogelijke opening. Ook karaffen met een mooie, lange nek zijn perfect voor jonge wijnen.
Hoeveel uren vooraleer je je wijn wilt drinken, mag je die gaan decanteren?

Wat je zeker niet mag doen, is de wijn ‘s morgens in een karaf schenken en pas ‘s avonds uitdrinken, want hij komt in contact met zuurstof, waardoor hij oxideert en hij slechts beperkt houdbaar is. Oude wijn mag je pas in een karaf gieten vlak voor je hem serveert, zodat er net voldoende tijd is om het bezinksel naar de bodem te laten zakken. Witte wijn mag je al wat vroeger overgieten.Meer nieuwigheden:
decanteerkaraffen
Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen : Decanteren en karafferen, dit moet je weten


Gepubliceerd op : 1 juli 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen

Wijnglazen, die heeft iedereen wel in de barkast staan. Wijnkaraffen daarentegen, dat lijkt me straf. Maar misschien heb je daar nooit echt het belang van ingezien. Daarom overlopen wij in dit dossier kort wat er zoal te verkrijgen valt en vooral, wat je ermee dient te doen.Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen


Wie van goede wijn houdt, moet durven investeren in kwaliteitsvolle wijnglazen. Dat is één van de vele waardevolle tips die we goed in onze hoofden hebben geprent. Meer van dit, dat lees je hier. En wie binnenkort al de hort op gaat voor de aankoop van kerstgeschenken, kan hier al heel wat waardevolle kerstinspiratie opdoen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3660 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3660 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in table

meer nieuws in table