tips

Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen : Tips voor de aankoop van wijnglazen

Tips voor de aankoop van wijnglazen

Een goed wijnglas moet aan een aantal essentiële voorwaarden voldoen. Voor je naar de winkel stapt om een voorraadje wijnglazen in te slaan, doe je er goed aan om deze aankooptips nog even na te lezen.


Tips voor de aankoop van wijnglazen
Tip 1 - Grote glazen met een grote voet beheersen de tafeltrends. Wie zijn gedekte tafel een hedendaags karakter wil geven, zal met andere woorden grote glazen met een grote voet op tafel moeten plaatsen. Waar je bij het gebruik van deze glazen echter zeker rekening mee dient te houden, is dat je de ingeschonken hoeveelheid wijn niet aan de grootte van dit glas aanpast. Schenk een mooie bodem is, en dat is ruim voldoende. Over het algemeen gaat men er overigens van uit dat een wijnglas voor slechts één derde gevuld mag worden. Indien je deze regel respecteert, kan je met deze grote kelken perfect de wijn walsen in het glas, zodat alle aroma’s en smaken ‘geopend’ kunnen worden.

Tip 2 - Een goed wijnglas heeft een steel. Wijnglazen zonder steel zijn een tijdje trendy geweest. Mooi zijn ze in elk geval, dat zullen ook wij niet ontkennen, maar qua functionaliteit laten ze wel te wensen over. Doordat je het glas continu aan de kelk oppakt, zal de wijn in het glas automatisch opgewarmd worden door de warmte van de handen. Ook vingerafdrukken op de kelk ogen niet zo appetijtelijk.

Tip 3 - Een goed wijnglas heeft een dunne rand. Dit ligt niet alleen beter op de lippen, de dikte van het glas heeft ook een invloed op de temperatuur in het glas.

Tip 4 - Let op het materiaal waaruit wijnglazen vervaardigd zijn. Wijnglazen kunnen vervaardigd zijn uit glas of kristal. Wat is nu het verschil tussen de beide materialen? Wel, glas en kristal worden allebei uit zand gemaakt, maar mits de aanwezigheid van een bepaald loodgehalte (24%) in deze grondstof zal men over kristal gaan spreken. Kristallen glazen waren een tijdlang niet van hun troon te stoten. Kristal glanst immers meer dan glas, laat meer licht door dan glas en biedt bijgevolg meer helderheid, en kan veel verfijnder afgewerkt worden, met dunnere randen. Hierdoor droeg kristal lange tijd de absolute voorkeur - van zowat iedereen - weg. Maar aan kristal zijn uiteraard ook nadelen verbonden. Zo is kristal fragiel, breekt het nogal snel en is het behoorlijk duur. Bovendien staat ook het loodgehalte in kristal ter discussie. Heel wat fabrikanten zijn hierdoor dan ook gaan experimenteren met varianten op kristal, die wél de voordelen van kristal overnemen, maar zonder de nadelen.

Tip 5 - Een wijnglas mag niet gekleurd zijn. De kleur van wijn is immers zeer belangrijk bij de wijnbeleving. Zeker voor kenners. De exacte kleur van de wijn kan veel verraden over de gebruikte druivensoorten en de ouderdom van de wijn.

Tip 6 - Wie van lekkere wijn houdt, moet werkelijk investeren in goede wijnglazen. De kwaliteit van een wijn zal enkel in heldere en dunne glazen met een mooie vorm optimaal tot zijn recht komen en de smaakbeleving zal helemaal anders zijn. Doe gerust de test en schenk dezelfde wijn in zowel een goed als een minder goed wijnglas, schotel de beide glazen voor aan een testpersoon, en de wijn uit het goede glas zal boven de andere wijn uitverkozen worden.

Tip 7 - Drie glazen op tafel dekken de lading. Normaal gezien kiest men een kleiner wijnglas voor wit, een groter wijnglas voor rood, en het waterglas moet in principe het allergrootste zijn. Deze worden zo op tafel geplaatst, zodat de gast bij het inschenken niet gestoord wordt. Vandaag zie je echter meer en meer een andere tendens in waterglazen ontstaan. Er wordt vaker gekozen voor waterglazen die lijken op een klassiek longdrinkglas, maar dan minder hoog. Een dergelijk trio creëert immers een leuke tafelopstelling. Met de hedendaagse trends is het raadzaam om degelijke glazen in huis te halen, in één of twee formaten. Meer is voor de wijnamateur in principe niet nodig, maar kies dan wel voor kwaliteit.

Tip 8 - Echte wijnliefhebbers met oog voor detail kiezen daarentegen voor één glas per wijnsoort. Wijnglazen voor Bordeaux, Bourgogne, Riesling en Chardonnay, … ze zijn veeleer regel dan uitzondering geworden. Talrijke glasfabrikanten benadrukken immers het belang van wijnglazen aangepast aan de wijnsoort die je wenst te schenken. Zo heeft een bordeauxglas een minder bolvormige kelk dan een bourgogneglas, met een grotere opening, zodat het volledige smakenpakket van deze wijn optimaal tot zijn recht komt. Een echte wijnliefhebber koestert uiteraard de volledige beleving rond wijn, van het kiezen tot het schenken en tot het keuren van de wijn, zodat ook de details helemaal goed moeten zitten.

Tip 9 - Het ideale champagneglas is de flûte. De bruisvorming van champagne is uiteraard zeer belangrijk en een smal en taps toelopend glas, zoals de flûte, zal de bubbels optimaal weten te bewaren. In tegenstelling tot de champagnecoupe, bijvoorbeeld. Wat velen trouwens niet weten, is dat glasfabrikanten helemaal onderin het champagneglas een mousseerpunt zullen aanbrengen, en net deze oneffenheid zal de bruisvorming bewerkstelligen.

Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen : Tips voor de aankoop van wijnglazen


Gepubliceerd op : 1 juli 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen

Wijnglazen, die heeft iedereen wel in de barkast staan. Wijnkaraffen daarentegen, dat lijkt me straf. Maar misschien heb je daar nooit echt het belang van ingezien. Daarom overlopen wij in dit dossier kort wat er zoal te verkrijgen valt en vooral, wat je ermee dient te doen.Dossier Wijn: Van wijnglazen tot decanteerkaraffen


Wie van goede wijn houdt, moet durven investeren in kwaliteitsvolle wijnglazen. Dat is één van de vele waardevolle tips die we goed in onze hoofden hebben geprent. Meer van dit, dat lees je hier. En wie binnenkort al de hort op gaat voor de aankoop van kerstgeschenken, kan hier al heel wat waardevolle kerstinspiratie opdoen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3660 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3660 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in table

meer nieuws in table
  • Chippen
    Chippen is het afbreken/ afsplinteren van stukjes porselein.
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9