kookboeken

De lekkerste burgers, zoals je ze nooit eerder at

Ooit al een heerlijke gambaburger of beulingburger in de frituur geproefd? Dat lijkt ons niet echt plausibel. Heb je ze daarentegen thuis al eens klaargemaakt? Waarschijnlijk ook niet. Het kookboek ‘De lekkerste burgers’ geeft alle geheimen van dit zwaar onderschatte fastfoodproduct prijs en zal zelfs diegenen, die niet bepaald verlekkerd zijn op de legitieme beefburger aan hun kant weten te scharen.


De lekkerste burgers, zoals je ze nooit eerder at
Een burger uit de frituur kan van tijd tot tijd wel eens smaken, maar niets kan aan een huisgemaakte burger tippen. Lekker vers gehakt dat je naar eigen smaak kunt afkruiden en die je vervolgens tussen een lekker broodje stopt, heerlijk. Maar dan gaan de recepten van het kookboek ‘De lekkerste burgers’ nog een stapje verder. Want hier gaan ze aan de slag met foie gras, haring, beuling, linzen … kortom, allerhande ingrediënten die je niet meteen aan een burger zou linken.

En ook de invloed van de wereldkeuken blijft niet onopgemerkt. De auteurs, de kok Harry Belmans en de culinaire fotograaf Heikki Verdurme, lieten zich op hun culinaire reizen immers inspireren en de Engelse, Italiaanse, Duitse, Thaïse en Mexicaanse invloeden zijn dan ook nooit echt veraf. Wat dacht je anders van de burgers ‘English Breakfast’ of de ‘Vitello Tonnato’.

Bij de lancering van dit kookboek was onze interesse dan ook meteen gewekt. En met een feestje met twintig gasten in het vooruitzicht al helemaal. Geen brochettes en worstjes op de grill deze keer, maar luxueuze en verrassende hamburgers. Ook de potten mayonaise, ketchup of cocktail blijven onaangeroerd, want de sausjes die deze burgers vergezellen, zijn allemaal ‘homemade’ en origineel. Zo wordt de gambaburger van een pittige aioli voorzien, terwijl de kippenburger met een avocadomousse wordt opgesmukt.

Testervaringen?Tot onze persoonlijke selectie behoorden de bovenstaande gambaburger, de kippenburger, een spinazieburger met ricotta en lam met geitenkaas. Een selectie die zowel de vleesliefhebbers als de vegetariërs kon boeien en die een mooie representatie van de 50 recepten in het kookboek vormt. Ook de vegetariërs worden met dit kookboek immers verwend, met maar liefst zes recepten op basis van 100% vegetarische producten en nog eens een veertiental met vis en zeevruchten.

Wat je echter wel moet weten vooraleer je vol goede moed de keuken induikt, is dat het bereiden van huisgemaakte burgers wel behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Althans wanneer je een hongerige groep van twintig man van de nodige burgers moet voorzien - een burgermenu voor een gezin van vier creëren, dat valt daarentegen zeer goed mee. Ook dat hebben we zelf uitgetest, met als resultaat een pittig slaatje vergezeld van een smeuïge mozzarellaburger. Het vele voorbereidende werk, dat aan jouw burgerfeestje voorafgaat, zal je tijdens de maaltijd dan wel weer optimaal ontlasten. Want als je alle ingrediënten netjes gesorteerd op een tafel plaatst, met daarbij de nodige richtlijnen per burger, kan ook jij tijdens de maaltijd volop met je gasten meegenieten.

Recepten? Wat de recepten aangaat, die zijn eenvoudig en voor iedereen vlot toegankelijk, al kom je heel af en toe voor een kleine verrassing te staan. Want al kan je nog hopen dat fijngesneden stukjes gamba’s als bij wonder dankzij een dosis maïzena aaneen blijven kleven, jouw realiteitszin haalt je in de praktijk snel in. Dan zal een flinke dosis logisch verstand je beter van dienst kunnen zijn. Bakken doe je namelijk in de grillpan, niet op de barbecuegrill, en met een voedselring en een bakspaan in de aanslag. Voorzichtigheid is namelijk geboden, want je wilt niet dat je begeerde gambaburger in stukjes uiteen valt. Ook de spinazieburger dien je met dezelfde mate van voorzichtigheid aan te pakken. Geen zorgen, ook de auteurs dachten hieraan en vermelden in hun receptuur vaak wanneer je de voedselring best bovenhaalt.

Conclusie? Laat dit je er echter niet van weerhouden om met het kookboek aan de slag te gaan. De burgers zijn waanzinnig lekker, het concept is verrassend, en de reacties van jouw gasten zijn gegarandeerd unaniem positief. Hadden we trouwens al gezegd dat de burgers waanzinnig lekker zijn?

De lekkerste burgers, Harry Belmans en Heikki Verdurme, ISBN 9789057203459, Linkeroever Uitgevers < € 19,95

Gepubliceerd op : 12 september 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (6130)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (6130) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen
  • glaceren
    Het glaceren van een product betekent letterlijk 'het voorzien van een glanzende laag'. Deze techniek wordt meestal bij groenten toegepast. De groentjes die je wenst te glaceren, worden in een pan opgezet met boter, een beetje...
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :