filmpje Onovertroffen authenticiteit vanuit het Andesgebergte

In tijden waar werkelijk alles machinaal vervaardigd kan worden, zijn authentieke producten een welkome verademing. Het handgemaakte aardewerk van De La Terra, dat in een afgelegen dorpje in Colombia volgens een eeuwenoude traditie vervaardigd wordt, is dan ook meer dan ooit uniek. En … voortaan ook verkrijgbaar in België.
In een afgelegen dorpje in Colombia, La Chamba, gonst het dagelijks van de bedrijvigheid. Want daar, ver weg van de moderne beschaving zoals wij die kennen, wordt aan de oevers van de Magdalenarivier aardewerk gemaakt uit twee soorten minerale klei, volgens een traditie die al zevenhonderd jaar bestaat. Niets bijzonders, denk je misschien, ware het niet dat dit aardewerk in meer dan dertig landen te koop wordt aangeboden. Waaronder nu ook in België.

En dat is een behoorlijke verrijking voor al wie houdt van sudderpotjes, stoofpotjes, tajines, kortom alles wat onder de noemer ‘slowcooking’ geplaatst kan worden. De aardewerken potten zijn bovendien een streling voor het oog, dankzij hun elegante, matzwarte afwerking en hun organische vormgeving. Elke pot en elke schaal wordt met de hand vervaardigd - weliswaar met behulp van een bestaande moule - en mag bijgevolg een uniek item genoemd worden.

Zoals eerder vermeld, worden deze gebruiksvoorwerpen vervaardigd uit twee soorten klei, die aan de oevers van de Magdalenarivier terug te vinden zijn. De klei wordt handmatig tot een tajine of stoofpotje gevormd. Daarna worden ze gladgewreven met tijgeroogkwarts, op natuurlijke wijze zwartgebrand en geglazuurd. Het volledige productieproces gebeurt op basis én aan de hand van natuurlijke materialen, zonder gebruik te hoeven maken van chemicaliën.

Belangrijke pluspunten van dit materiaal:
  • Geschikt voor alle warmtebronnen, behalve inductie
  • Geschikt voor de microgolfoven
  • Vaatwasserbestendig
  • Thermoshockbestendig
Wat ook best een leuke weetje is, is dat de fabrikant er zich toe verbindt om twee procent van zijn omzet opnieuw in de lokale gemeenschap te investeren. Dit omdat maar liefst negen op de tien inwoners van La Chamba in de aardewerkproductie werkzaam zijn. Zo zend je eigenhandig - ook al is het slechts in heel bescheiden vorm - de boodschap de wereld in dat handwerk nog steeds geapprecieerd én beloond wordt.


De reeks bestaat uit een viertal kookpotten, in vier verschillende formaten (2, 3, 3,7 en 7 L), een steelpan (1,8 L), een negental ovenschalen in rechthoekig (1, 1,3, 1,6, 1,8, 2,2 en 2,3 L) en rond formaat (1, 1,6 en 2,4 L) en twee tajines (1,2 en 2 L).

Tajine - 1,2 L < € 79
Kookpot - 3 L < € 109
Steelpan - 1,8 L < € 119
Ovenschaal - 1,6 L < € 55
DE LA TERRA - (waar te koop)
DE LA TERRA  
bekijk meer video's