nieuws

Dossier: Keukenmessen : Het Opinel keukenmes, een tijdloze klassieker

Het Opinel keukenmes, een tijdloze klassieker

Opinel, wie kent het nu niet? Al was het maar omdat iedereen wel ergens het befaamde plooimes in de kast heeft liggen. Maar de Franse fabrikant mag op alle vlakken gerust een autoriteit genoemd worden wat messen betreft. Met de Opinel 'Classic' reeks toont het dat een goede kwaliteit perfect gepaard kan gaan met een uitstekende betaalbaarheid.

Het houten handvat, dat is het meest opvallende kenmerk voor de 'Classic' messenreeks van Opinel. Het oogt niet alleen heel natuurlijk, het is bovendien een uiterst duurzaam materiaal dat een lange levensduur kan garanderen. Met als inspiratiebron de originele tafelmessen van Opinel, waar alles ooit mee begon.

  • Gestanst of gesmeed? Vooraleer de messen met behulp van een stansvorm uit bandstaal uitgesneden worden, wordt het oppervlak aan een thermische behandeling blootgesteld, die de structuur van het staal zal verharden, tot 57 HRC. Het gebogen profiel, dat zo typisch is voor de messen van dit merk, wordt vervolgens gerealiseerd door middel van het volledig geautomatiseerde slijpproces.
  • Materiaalkeuze voor het lemmet? Opinel maakt voor het lemmet gebruik van gemodificeerd roestvrij staal - Sandvik 12C27 - dat dankzij de aanwezigheid van chroom uitstekend bestand is tegen roest, terwijl het carbongehalte (0,40%) dan weer de scherpte van het mes ten goede komt.
  • Handvat? Messen met een houten handvat zijn veeleer uniek. Maar Opinel, die kiest voor zijn reeks ‘Classic’ resoluut voor hout, als een luisterrijke ode aan het roemrijke verleden van het merk. Het beukenhout van het handvat heeft niet alleen een tijdloze aanblik, het is bovendien een sterk en duurzaam materiaal, zodat je nog lang zal kunnen genieten van deze messenreeks. Het ecologische engagement van Opinel oefent ook bij de keuze van het handvat een belangrijke rol uit. Zo is 95% van het hout dat voor dit doel gebruikt wordt afkomstig uit Frankrijk, waardoor negatieve effecten van de vervuiling, veroorzaakt door transport en ontbossing, geminimaliseerd kunnen worden.

Bedrijfsinformatie? Het verhaal van Opinel brengt ons terug naar het begin van de negentiende eeuw, en speelt zich af ergens in een klein dorpje in de Franse Savoie. Victor-Amédée Opinel leerde 'de stiel' van het smeden als venter op zijn rondes en gaf zijn opgedane kennis en vaardigheden door aan de volgende generaties. In 1890 ontwierp kleinzoon Joseph het gekende plooimes, dat onmiddellijk een ware rage werd dankzij het grote gebruikerscomfort en het degelijke ontwerp. Rond de eeuwwisseling werden de 12-series, een messenset genummerd van 1 tot 12, en het gekende embleem met gekroonde hand geïntroduceerd.

Het bedrijf groeide intussen uit tot een van de belangrijkste messenproducenten ter wereld. Het alombekende mes werd dan ook opgenomen in de ‘Phaidon Design Classics’ als één van de 999 meest succesvolle designs aller tijden. Het merk blijft echter niet stilstaan bij reeds gepresteerde successen. De voorbije jaren lanceerde Opinel, onder andere, de zesdelige messenreeks Intempora, en ontwikkelde het een aantal messensets of keukentoolssets in vrolijke kleurtjes, die een trendy karakter aan het eeuwenoude merk verleenden.Chefmes - 20 cm - 001486 < € 36,50
Santokumes - 17 cm - 001487 < € 36,50
Vleesmes - 16 cm - 001488 < € 28,95
Klassiek fileermes - 001489 < € 28,95
Gevogeltemes - 13 cm - 001490 < € 28,95
Carpacciomes - 18 cm - 001491 < € 36,50
Vleesvork - 001502 < € 25,50
Broodmes - 21 cm - 001301 < € 28,50
Meer nieuwigheden:
OPINEL
messensets
Dossier: Keukenmessen : Het Opinel keukenmes, een tijdloze klassieker


Gepubliceerd op : 12 augustus 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Keukenmessen

Het koksmes van een chef is zijn meest gevreesde én geadoreerde wapen, en ook wij blijken niet ongevoelig voor de charmes van ons lievelingsmes. In het messendossier pluizen we dan ook het één en ander uit over messen en bespreken we de nieuwste messenreeksen die momenteel worden aangeboden.Dossier: Keukenmessenselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6039 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6039 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :