nieuws

Dossier: Keukenmessen : Topmessen met samoeraitrekjes

Topmessen met samoeraitrekjes

De Chroma Type 301 messenreeks, die ontworpen werd door de gerenommeerde designer F.A. Porsche in samenspraak met een aantal internationale topchefs, wisten reeds menig topkok te bekoren. Zelfs chefs van eigen bodem gaan door de knieën voor de uitstekende kwaliteit van deze messen uit Japans staal.

De eeuwenlange kennis van de Japanse staalbewerking zit meesterlijk in de messenreeks Type 301 van Chroma vervat. F.A. Porsche, de internationaal gerenommeerde designer, ontleende dan ook kennis en kunde uit het Verre Oosten en wist de messen aan Westers gebruik aan te passen. Het resultaat is een samensmelting van hoogwaardig Japans staal voor het gestileerde lemmet en kwaliteitsvol roestvrij staal voor de ergonomische, driehoekige greep. Een metalen 'parel' voorkomt dat de hand het lemmet aanraakt.

De messenreeks kan rekenen op heel wat belangstelling uit de professionele wereld. Een hele resem van topkoks komen er openlijk voor uit fan van deze messen te zijn. Het messentype was dan ook de grote favoriet op de Bocuse d'Or, de prestigieuze internationale kookwedstrijd in Lyon, en sleep al meerdere prijzen in de wacht. Denk maar aan de Adolf Loos Staatspreis Design, in 2003. Echt verwonderlijk is dit overweldigende succes echter niet, want de ontwikkeling van deze messen gebeurde in samenspraak met internationale topchefs, die uiteraard maar al te goed weten wat werkt en wat niet.

  • Gestanst of gesmeed? Gesmeed, zoals het topmessen als deze betaamt.
  • Materiaalkeuze voor het lemmet? Het lemmet van deze messenreeks by F.A. Porsche is vervaardigd uit een hiervoor speciaal ontworpen Japans staal met de naam 'Type 301'. Dit is een staallegering, bestaande uit onder andere molybdeen/vanadium en 0,7% carbon, met een hardheid van 55 à 56 HRC. Alle messen worden met de hand geslepen door een meesterslijper, die de Japanse slijpmethode gebruikt. Hierbij zorgt een kleinere snijhoek (10 tot 20°) voor een scherper resultaat, gemakkelijk onderhoud en een lichter lemmet. De materiaalkeuze en het daarbijhorende slijpproces zorgen er hier dus voor dat de messen bijster licht zijn, de rug van het mes is immers dunner. De afgeronde hoek van het lemmet zorgt voor een grotere hoek, die het snijdpotentieel verhoogt. Het mes blijft hierdoor aanzienlijk langer scherp. De messen mogen niet in de vaatwasser, maar kunnen eenvoudigweg met de hand afgewassen en onmiddellijk afgedroogd worden.
  • Handvat? Het mes is voorzien van een handvat uit 18/10 roestvrij staal dat naadloos overloopt in het lemmet. Vuile restjes kunnen zich hierdoor nergens vasthechten zodat een perfecte hygiëne bekomen kan worden. De driehoekige vorm van de greep is trouwens niet enkel vanuit esthetisch oogpunt een groot pluspunt, het vergroot ook het ergonomisch comfort aanzienlijk. De messen liggen perfect in de hand en zijn perfect uitgebalanceerd.
Bedrijfsinformatie? Chroma Cutlery Inc. is in de wereld van de topkoks zeker geen onbekende. Catalaan Ferran Adrià van El Bulli is alvast fan. Gespecialiseerd in Japanse messen, is het bedrijf alsmaar aan populariteit aan het winnen. De vele samenwerkingen met grote namen uit de designwereld zoals Conran en F.A. Porsche, zowel als collaboraties met chefs als Oostenrijker Jörg Wörther, hebben het bedrijf dan ook geen windeieren gelegd. Ondertussen heeft Chroma een breed gamma te bieden, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding altijd centraal staat. De twee gekendste reeksen zijn de Type 301 by F.A. Porsche en de Haiku messen.

Tot de reeks behoren? Deze reeks is bijzonder uitgebreid, van broodmes tot steakmes en santokumes. Er zijn ook heel wat bijhorende accessoires te verkrijgen, zoals een kreeftentang, vispincet, vleesvork, verschillende messenfoedralen, een keramische wetsteen en dergelijke.

Officemes - 7,7 cm (P09) < € 39
Universeel mes - 12 cm - (P19) < € 49
Chefmes - 24 cm - (P01) < € 99
Ham/zalmmes - 30,5 cm - (P26) < € 75
Kaas/tomatenmes - 12 cm - (P10) < € 49
Patisseriemes (P25) < € 88
Santokumes - 17,8cm - (P02) < € 89
Groentehakmes - 17 cm - (P03) < € 79
Uitbeenmes - 14 cm - (P08) < € 65
Trancheermes - 19,3 cm - (P05) < € 69
Broodmes - 20,1 cm - (P06) < € 74
Fileermes - 19 cm - (P07) < € 68
Steakmes - 12 cm - (P15) < € 49
Meer nieuwigheden:
CHROMA
messensets
Dossier: Keukenmessen : Topmessen met samoeraitrekjes


Gepubliceerd op : 20 augustus 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Keukenmessen

Het koksmes van een chef is zijn meest gevreesde én geadoreerde wapen, en ook wij blijken niet ongevoelig voor de charmes van ons lievelingsmes. In het messendossier pluizen we dan ook het één en ander uit over messen en bespreken we de nieuwste messenreeksen die momenteel worden aangeboden.Dossier: Keukenmessenselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6039 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=6039 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :