varia

Het maken van aardbeienconfituur

Inmaken is de ideale bewaartechniek voor wie optimaal van zijn verse groenten en fruit wil nagenieten. Ook wij lieten ons eerder al verleiden tot een sessie ‘inmaken’, maar omdat velen toch wel wat last hebben van drempelvrees, gaan we stap per stap te werk. De allereerste stap die we zetten, is het maken van confituur. Aardbeienconfituur, meer bepaald.

Iedereen die enige interesse in koken vertoont, zal ongetwijfeld wel al eens over ‘inmaken’ gehoord hebben. Een interessante bewaartechniek die doorheen de jaren wel eens aan charme verloren heeft, maar nu opnieuw populairder is dan ooit. Al kan deze delicate techniek ook wel wat angst inboezemen. Om die reden gingen wij te rade bij Philippe Glorieux, zaakvoerder van het Belgische bedrijf Plastinox, dat de producten van het Duitse Weck in België invoert. Hij raadt ons dan ook aan om eerst van start te gaan met het maken van confituur. En aangezien de aardbeien momenteel voor het grijpen liggen, wordt het aardbeienconfituur.

Confituur maken, blijkt behoorlijk gemakkelijk. Het kan niet mislukken, deze boodschap kregen we mee van Philippe Glorieux. En dat klopt helemaal, als je een aantal eenvoudige regels in acht neemt. Bovendien hoef je helemaal niet zoveel in huis te halen om van start te gaan: een confituurketel of een kookpot met een goede bodem, kwalitatieve confituurbokalen met een schroefdeksel, geleisuiker en fruit. Hieronder volgen een aantal belangrijke tips die bij de bereiding van jouw verse aardbeienconfituur best van pas kunnen komen:

  • Tip 1: Zoals we hierboven al vermeldden, kan je confituur gewoon maken in een doordeweekse kookpot met een goede bodem. Bij voorkeur in een kookpot uit gietijzer of koper, omdat die materialen een optimale warmteverspreiding garanderen. Heb je echter geen koper of gietijzer in de kast staan, dan kan je ook een kookpot in inox gebruiken, maar dan is het zeker aan te raden de kookpot niet te lang alleen te laten, en er heel vaak in te roeren.
  • Tip 2: Telt jouw gezin maar twee, drie of vier gezinsleden of eten jullie slechts af en toe confituur, kies dan zeker voor kleine confituurbokalen. Mét een schroefdeksel, zodat je de bokaal goed kan afsluiten. Zorg er altijd voor dat je de bokaal zo vol mogelijk vult en span vervolgens het deksel goed aan. De confituur giet je warm in de bokaal over, waarna je het deksel mooi afsluit. Het assortiment van Weck bevat verschillende formaten geleibokalen, gaande van 47 ml tot 1062 ml (47, 191, 230, 235, 287, 324, 440, 720 en 1062 ml). Er zijn ook verschillende fruitdeksels verkrijgbaar, met ruitjes, met bessen, kersen en pruimen op, en er worden zelfs decoratieve doekjes te koop aangeboden die je over de deksels heen kan draperen. Deze items hebben uiteraard enkel een decoratieve waarde, maar leuk is het wel. Al helemaal wanneer je iemand zelfgemaakte confituur cadeau wil doen.
  • Tip 3: De houdbaarheidsdatum van jouw zelfgemaakte confituur is beperkt, afhankelijk van de ruimte waar je ze bewaart, aan welke temperaturen de bokalen worden blootgesteld en nog een groot aantal andere factoren. Het is dan ook belangrijk om jouw bokalen, vooraleer je ze gebruikt, eerst goed met warm water uit te spoelen om eventuele bacteriën, die het rottingsproces kunnen bevorderen, te verwijderen. Wie zijn confituur voor langere tijd wenst te bewaren, kan die natuurlijk gaan inmaken. Meer informatie over inmaken en de verschillende ingrediënten die zich hiertoe lenen, vind je hier.
Geen artikel over aardbeienconfituur zonder een bijgaand receptje, uiteraard. Wat heb je nodig? Voor één kilogram aardbeien heb je exact één kilogram geleisuiker of gewone suiker nodig. Je snijdt de aardbeien in kleine stukjes fijn en die zet je in een kookpot op het vuur met de suiker er doorheen geroerd. Laat dit gedurende een half uurtje sudderen en roer vaak in de kookpot om aanbranden te voorkomen. Vervolgens giet je de confituur over in de confituurpotjes. Laat afkoelen. Wat je vervolgens doet, laat ik volledig aan jullie over. Maar ik raad jullie aan om een heerlijke verse boterham boven te halen, waarop je dan een dikke laag versgemaakte aardbeienconfituur overheen smeert. Geloof me, aardbeienconfituur smaakte nog nooit zo lekker.

Meer nieuwigheden:
WECK
inmaakglazen en -bokalen
Gepubliceerd op : 25 mei 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (5928)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (5928) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :