kookboeken

Ons Eten, een lesje in nederigheid

Een gezonde interesse in de verschillende regionen van onze voedselketen? Wel, dan is het boek ‘Ons Eten’ de ideale lectuur voor jou, in principe voor iedereen die verder wenst te kijken dan zijn culinaire neus lang is. De Nederlandse Volkskrant-journalist Mac van Dinther gaat in ‘Ons Eten’ dan ook op zoek naar de oorsprong van de Nederlandse maaltijd. En die is ten allen tijde verrassend te noemen.


Ons Eten, een lesje in nederigheid
In navolging van het boek ‘The Omnivore’s Dilemma’ van de Amerikaanse auteur Michael Pollan, die de Amerikaanse voedselindustie in kaart bracht, ging Mac van Dinther aan de slag met het ontleden van de oorsprong van de Nederlandse maaltijd. En die verschilt op zich niet zo sterk als die van ons, zo blijkt. Want aardappelen, tomaten, sla, varkensvlees en yoghurt, de vijf basisingrediënten van de Nederlandse maaltijd, althans volgens Mac van Dinther, die staan toch steevast ook op ons wekelijks menu? Benieuwd als we zijn, doken we dus met de neus in dit Nederlandse boek, dat ondanks de niet bepaald luchtige thematiek, vlot als een heerlijke roman wegleest.

Het boek ‘Ons eten’ maakt deel uit van de zogenaamde eerlijke lectuur, die ons even terug met de beide voeten op de grond brengt en ons doet nadenken over wat er op ons bord ligt én hoe het daar terecht gekomen is. Want eerlijk is eerlijk, ondanks beter weten in, laten we ons allemaal wel eens meevoeren met de onafgebroken stroom van handig voorverpakte zakjes sla of in blik verpakte tomaten voor in de spaghettisaus. Maar waar komen die zakjes sla of yoghurtpotjes nu allemaal vandaan? Hoe ziet het leven van een varken er uit voor het op ons bord terechtkomt? En smaakt het vlees van zo’n scharrelvarkentje nu echt beter dan dat van een gewoon varken?

Mac van Dinther, die weet het antwoord op al die vragen. De Nederlandse Volkskrant-journalist trok immers de rubberlaarzen aan en dompelde zich onder in de harde boerenstiel, van zowel de gewone als de bioboer. Hij reisde in het volle tomatenseizoen naar het Spaanse Badajoz, waar de tomatenvelden tot aan de horizon prijken en de tomaten van het veld uiteindelijk in onze geliefde tomatensoep van ‘Unox’ terechtkomen. Hij mocht een kijkje nemen in de productiehallen van voedingsmastodonten zoals FrieslandCampina en aanschouwde als tegengewicht de ambachtelijke productie van afgewerkte producten. Bovendien schuwde hij ook de slagerstafel niet, waar zowel het scharrelvarken als het gewone varken uiteindelijk zij aan zij kwamen te liggen. Met als resultaat een resem unieke verhalen, gekoppeld aan de vijf basisingrediënten van onze maaltijd.

Naast het schrijven van deze verhalen leeft Mac van Dinther zich ook uit achter zijn kookpotten. Uiteraard, met als basis de vijf basisingrediënten van onze maaltijd. En daaruit komen zowel eenvoudige recepten als ‘Hollandse tomaten-groentensoep’ uit voort, maar ook verrassende recepten, zoals ‘Surinaamse varkensstaartjes’ of ‘Lamsgehakt met yoghurt en Turks brood’. Vijftig recepten, die ieder van ons best aankan en die fantastisch in beeld werden gebracht door niemand minder dan Tony Le Duc.

Mac van Dinther omschrijft zijn drive om dit boek te schrijven als volgt: “De consument staat wel degelijk aan de top van de piramide die onze voedseleconomie vormt. De keuzes die wij maken, hebben gevolgen voor het hele gebouw onder ons. Wie koopt bij de kiloknaller, bezuinigt op het leven van een dier. Koeien kunnen in de weide blijven lopen, als wij bereid zijn een goede prijs te betalen voor hun melk. Het is dus tijd om onze verantwoordelijkheid op te nemen. En misschien kan dit boek helpen.


Ons eten, het ware verhaal van de Nederlandse maaltijd - Mac van Dinther, Minestrone Culinaire Uitgeverij, 978 94 90028 32 9 < € 35

Gepubliceerd op : 20 mei 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (5908)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (5908) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :