kookboeken

Op culinaire reis door Argentinië

Het kookboek Argentinísima, dat een World Cookbook Award op zijn naam heeft staan, is van de hand van een rasechte Argentijnse die sinds tien jaar in Nederland woont. Ze leert ons de authentieke smaak van Argentinië - weliswaar met hier en daar Nederlandse invloeden - kennen. In de ware zin van het woord.


Op culinaire reis door Argentinië
De Argentijnse keuken was ook voor ons een goedbewaard geheim. Althans, dat was zo tot het kookboek Argentinísima op ons bureau terecht kwam. Een kookboek dat ons een - denkbeeldige - culinaire reis door Argentinië beloofde en dat bovendien een prestigieuze prijs in de wacht wist te slepen: de Gourmand World Cookbook Award voor beste kookboek in het Nederlandse taalgebied in de categorie Latijnse keuken.

Tijdens onze culinaire omzwervingen door Argentinísima leerden we dat Argentinië over een enorm grote diversiteit aan landschappen en bijgevolg ingrediënten beschikt. Het kookboek loodst ons doorheen de zes belangrijkste regio’s van het land en gaat van start in het Noorden, meer bepaald in het Noord-Westen, dat de ideale voedingsbodem voor groenten zoals maïs, zoete aardappelen en pompoen blijkt te zijn. Vervolgens reizen we af naar de subtropische vlaktes van Mesopotamia, waar vooral kip en fruit op het menu staan.

De uitgestrekte vlaktes van de pampa’s bevestigen vervolgens het uitgesproken cliché, namelijk de voorliefde van de Argentijnen voor rundsvlees, terwijl Centraal-Argentinië instaat voor het grootste gedeelte van de zuivelproductie van het land. Het bergachtige Cuyo - land van de woestijnen - en het Andesgebied zijn dan weer gezegend met een indrukwekkende druivenoogst en wijnproductie. Ten slotte is er nog Patagonië, waar pure smaken centraal staan.

De Argentijnse keuken, met westerse ogen bekeken

Wanneer je even snel op zoek gaat naar de lokale specialiteiten op het internet kom je al snel bij een aantal steeds weerkerende gerechten terecht. Zoals empanadas (of pasteitjes gevuld met rundsvlees, kip of kaas), tamales (maispakketjes), locro (stoofpotjes met tal van ingrediënten) of parrillas (gerecht met verschillende soorten vlees). Deze gerechten spelen ook in dit kookboek een prominente rol, zoals het een Argentijns kookboek betaamt. Organenvlees daarentegen, dat uiterst populair is onder de Argentijnse bevolking, wordt ons in Argentinísima weliswaar bespaard. Of dit een vloek of eerder een zegen is, dat laten we graag aan jullie oordeel over.

Een aantal belangrijke basisingrediënten van de Argentijnse keuken, die uiteraard onmisbaar zijn, krijgen overigens meer aandacht toebedeeld in specifieke themarubrieken. Zo heb je de deelrubrieken ‘Pompoen en zoete aardappel’, ‘Argentijnse mate’, ‘Asado’, ‘Dulce de leche' en ‘Argentijnse wijnen’. Daarin wordt aandacht besteed aan hoe je huisgemaakte dulce de leche kunt maken, hoe het ritueel van de asado - of het barbecuefestijn - zich voltrekt en krijgen we meer uitleg over de verschillende Argentijnse wijnen. Een soort introductie op, met andere woorden.

Bekijken we de gerechten uit dit kookboek met wat meer aandacht, dan is het ook al snel duidelijk dat de auteur ook de westerse keuken bijster goed kent. Niet enkel en alleen omwille van het feit dat ze onze fijngevoelige magen de aanblik van organenvlees heeft bespaard, maar ook omdat ze met oog voor detail typische ingrediënten van bij ons in haar keuken heeft geïntegreerd. Zo hoeven we niet de volledige stad door op zoek naar vreemde basisbestanddelen, maar kunnen we in onze lokale supermarkt ons winkelkarretje vullen. Goudse kazen, Franse mosterd, worchestersaus en voorgebakken taartbodems, die vind je nagenoeg overal in België en Nederland.

Met Argentinísima wil Carola Verschoor ons, zoals de naam van het kookboek reeds doet vermoeden - ‘zo Argentijns als maar kan’ - onderdompelen in de culinaire leefwereld van haar thuisland. Argentijnen weten wat goed en lekker eten is en die boodschap is zeker en vast overgekomen. Vleesliefhebbers, vegetariërs en wijnaficionados krijgen allemaal waar voor hun geld, maar vooral de zoetekauwen worden in de watten gelegd. Met aardbeienmousse, zoete ravioli, vlinderkoekjes, vijgenroomijs, bananenbrood, enzovoort, we likken er letterlijk en figuurlijk de vingers bij af. En we dromen alvast hardop van een - waarachtige - culinaire reis op Argentijns grondgebied.

Argentinísima, Karakter uitgevers, ISBN 978 90 6112 829 8 < € 29,95

Gepubliceerd op : 19 april 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (5822)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (5822) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :