tips

Dossier: Buiten genieten : In gesprek met de Belgische Kampioen Barbecue - deel 2

In gesprek met de Belgische Kampioen Barbecue - deel 2

In het tweede deel van ons gesprek met Dimitri Schoofs, de leider van de Belgische Kampioenen Barbecue, de BBCats, hebben we over handige barbecueweetjes. Hoe slagen we erin een lekker stukje vis op de barbecue te bereiden, hoe belangrijk zijn kruiden, ... .


In gesprek met de Belgische Kampioen Barbecue - deel 2
Wanneer je bij vrienden of familie gaat barbecueën, zal je één kans op twee, worstjes, steak en brochettes voorgeschoteld krijgen. Vis zullen we niet zo snel zien verschijnen. Wat is volgens jou hiertoe de reden?
Dimitri Schoofs -
"De Belgische samenleving is veeleer op vlees gericht, en veel minder op vis. Daarmee verklaar je al heel wat. Daarenboven is het veel moeilijker om vis op de barbecue klaar te maken. En dan blijft er natuurlijk de vraag, wat vangen we nu aan met dat stukje vis? Wel, een visfilet kan je gemakkelijk in een klem aanbakken. Wanneer je klemmen gebruikt, is het altijd gemakkelijker om indirect te grillen, zodat je de klem tijdens het bakproces niet hoeft om te draaien. Wie een alternatief op de klem, of de veelgebruikte papillot wil, kan een stuk vis ook altijd in een stuk spek wikkelen. Een lekker stukje kabeljauw met daaromheen een jasje van spek, is bijzonder lekker en voorkomt dat de vis uit één dreigt te vallen."

Is de barbecuewereld trendgevoelig? Wat zijn momenteel de heersende trends?
Dimitri Schoofs -
"In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het vooral om het verwerken van gigantische stukken vlees gaat, pakken wij het helemaal anders aan. Wij proberen zo culinair mogelijk te koken op de barbecue. Hierbij is zowel de gaartijd, de smaak, het respect voor het basisproduct, de creatieve aanpak en de creatie van allerhande bijgerechten, en zelfs een volledig viergangenmenu op de barbecue van immens belang. Het komt er eigenlijk op neer dat alles wat je in een gewone keuken kan realiseren ook op de barbecue gerealiseerd kan worden."

Veel voorkomende fouten, zoals het gebruik van te veel kolen, of het bakken aan te hoge temperaturen zijn reeds aan bod gekomen. Wat voor fouten maken we over het algemeen nog zoal?
Dimitri Schoofs -
"Ik heb persoonlijk een grondige hekel aan marinades. Ten eerste omdat ze de natuurlijke smaak van het vlees ten gronde richten, en vervolgens omdat alle stukken vlees hierdoor hetzelfde zullen gaan smaken. Een kwaliteitsvol basisproduct heeft niets nodig. Wat bijvoorbeeld bijzonder lekker is, is een groot stuk varkensvlees - resp. Duke of Berkshire - met een dikke speklaag eromheen. Die leg je gemiddeld twee uur, afhankelijk van de grootte ervan, onder het gesloten deksel van de barbecue, en de speklaag zal bijna helemaal wegsmelten en door het vlees heen sijpelen. Met als resultaat een hemelse smaak. Zo eenvoudig kan het zijn."

Hoe belangrijk is dan het gebruik van kruiden?
Dimitri Schoofs -
"Eerst en vooral heb je de aroma’s die je rechtstreeks op de houtskool gooit. Dat kunnen vuurkruiden zijn, of provençaalse kruiden, maar ook houtschilfers of eiken plankjes. Als regel geldt wel dat je enkel loofhout kunt gebruiken. Andere houtsoorten bevatten hars, en dat geeft een bijster slechte smaak af. Vervolgens is het belangrijk om weten dat je de kruiden die je op het vuur gooit eerst even nat moet maken, zodat ze niet onmiddellijk verbranden maar blijven nasmeulen. Indien je dit niet doet, zullen ze wel lekker ruiken, maar geen smaak aan het vlees afgeven. Op de barbecue kan je trouwens alle soorten kruiden gebruiken, maar dan wel in een gedroogde variant. Verse kruiden zijn immers voorzien van etherische oliën die ervoor zorgen dat deze kruiden niet mooi zullen aanbakken."

Hoe zorgen we er ten slotte voor dat barbecueën geen sleur wordt?
Dimitri Schoofs -
"Variëren is de boodschap. In de workshops die we hier geven, bereiden we een hapje, een voorgerecht, een hoofdgerecht én een dessert op de barbecue. Dit om aan te tonen dat je op de barbecue veel meer kan dan enkel bereide stukken vlees klaar te maken. Zoals ik eerder al heb vermeld, kan een heerlijk stukje gebraad zonder enige tierlantijntjes fantastisch smaken, maar ook een gevulde kippenfilet of een spieringkotelet komt perfect tot zijn recht op de barbecue.

Per slot van rekening wil ik ook nog even een laatste tip meegeven, en dat is het belang van een grondige voorbereiding. Wanneer je, vooraleer je gasten arriveren, reeds alles van tevoren klaarmaakt of klaarzet, win je kostbare tijd die je gezellig met je gasten kunt doorbrengen. Wil je bijvoorbeeld warme groentjes als bijgerecht, dan kan je je groentjes eerst laten voorkoken. Hierdoor zijn ze al goed gaar van tevoren en zijn ze in een ijltempo opgewarmd op het moment zelf. Door ze in aluminium bakjes op de grillplaat te plaatsen, bijvoorbeeld. En dan hoef je op het moment zelf enkel en alleen nog te genieten."


Tot de BBCats horen Schoofs Dimitri, Schoofs Denis, Hugo Claes, Richard Van Hout, Wim Schepers, Jef Jordens, Eddy Maes, Ingrid Verhees en Maarten Verhappen. Meer info over de BBCats, vind je hier. En wie graag eens een kijkje wil gaan nemen in de kookwinkel van Dimitri Schoofs, kan op zijn website alle gegevens terugvinden.

Dossier: Buiten genieten : In gesprek met de Belgische Kampioen Barbecue - deel 2


Gepubliceerd op : 4 mei 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Buiten genieten

Het buitenleven lonkt! Lekker buiten genieten van de zon, een drankje en natuurlijk ook een zomerse maaltijd. Die maaltijd bereiden, dat doen we het liefst in de tuin of op het terras. En dus worden er allerhande barbecues en/of buitenkeukens het terras opgesleurd.Dossier: Buiten genieten


Wij trokken naar Overpelt om Dimitri Schoofs, de teamleider van de BBCats die in 2010 het Belgisch Kampioenschap Barbecue wonnen, enkele handige barbecuetips te ontfutselen. We stellen uiteraard ook de allernieuwste barbecuetoestellen aan je voor.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4262 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4262 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :