tips

Dossier: Buiten genieten : In gesprek met de Belgische Kampioen Barbecue - deel 1

In gesprek met de Belgische Kampioen Barbecue - deel 1

Barbecueën, het is een kunst. En het houdt heel wat meer in dan enkel wat worsten, koteletten en brochettes op de grill gooien. Dat weet ook Dimitri Schoofs, de teamleider van de BBCats, die in 2010 op het Belgisch Kampioenschap Barbecue samen met zijn teamleden het goud wegkaapte. We ontmoeten de man in zijn traiteurzaak/kookatelier/kookwinkel in Overpelt, waar hij met veel enthousiasme zijn barbecuegeheimen met ons deelt.


In gesprek met de Belgische Kampioen Barbecue - deel 1
Dimitri Schoofs heeft een passie voor barbecueën en dat zien we heel duidelijk weerspiegeld in zijn traiteurzaak/kookatelier/kookwinkel, waar de barbecues een prominente plaats in het interieur innemen. Logisch ook, want het totaalconcept is volledig opgebouwd rond barbecueën. Wat ooit - met zijn vader - begon als the place to be voor een lekkere kip aan het spit, evolueerde in een succesvolle traiteurzaak, waaraan nog later een kookwinkel werd gekoppeld en waar in het atelier achteraan barbecueworkshops plaatsvinden.

Sinds drie jaar trekt Dimitri Schoofs er ook geregeld met een aantal zielsverwanten op uit om als ambassadeur het barbecueën te promoten. In eigen land, maar ook daarbuiten. Want de BBCats kwamen in 2010 tijdens het Belgisch Kampioenschap Barbecue als winnaar uit de bus en mogen dus binnenkort in Gronau in Duitsland de Belgische eer gaan verdedigen. In afwachting brachten wij Dimitri Schoofs een bezoekje, met als resultaat heel wat leerrijke barbecuetips die van ons allemaal volleerde barbecueërs moeten maken.

Wie even online gaat surfen, zal al snel merken dat er door professionals een onderscheid wordt gemaakt tussen direct en indirect grillen. Kan je ons even kort de voornaamste verschillen schetsen?
Dimitri Schoofs -
"Direct grillen gebeurt altijd op een open vuur, indirect grillen gebeurt steeds onder een deksel. Wanneer we rechtstreeks op een open vuur grillen, zal de warmte het vlees slechts van onder uit verwarmen. Daarom moeten we ons vlees ook voortdurend omdraaien, zodat de beide kanten gelijktijdig gaar worden. Wanneer we echter onder een deksel grillen, zal er een circulatie van hete lucht onder dit deksel plaatsvinden, vergelijkbaar met de heteluchtcirculatie die in de oven gecreëerd wordt. Het vlees wordt langs alle kanten gelijkmatig verwarmd, het wordt ook binnenin veel warmer, met als eindresultaat een smakelijk, sappig stuk vlees."

Indirect of direct grillen, het kan op alle types barbecues. Maar op wat voor barbecue bak je zelf het liefst, gas of houtskool? En waarom?
Dimitri Schoofs -
"Wij bakken hier op beide. Een persoonlijke voorkeur is er niet echt, maar kies je voor gas, dan kies je ontegensprekelijk voor gebruiksgemak en veelzijdigheid. Bij een gasbarbecue kan je al na enkele minuten aan de slag terwijl je bij een houtskoolbarbecue veel langer moet wachten vooraleer je kunt bakken. En dat geduld kunnen velen blijkbaar niet opbrengen. Wanneer ik met een houtskoolbarbecue aan het werk ga, zal ik die telkens één uur op voorhand al aanmaken.

Om het risico op te hoge temperaturen en vlammen te voorkomen, want dan zal je vlees niet mooi aanbakken en wordt het al snel zwart. Hoe hoger de temperatuur, hoe droger het vlees bovendien zal worden en dat willen we uiteraard voorkomen. Ook de hoeveelheid houtskool die je gebruikt, speelt hierbij een rol. Al raad ik iedereen met een houtskoolbarbecue wel aan om kokosbriketten te gebruiken. Die garanderen immers twee uur lang bakplezier aan een constante temperatuur, wat het grillen vergemakkelijkt. Houtskool veroorzaakt daarentegen vervelende temperatuurschommelingen."

Ondertussen zijn we er min of meer uit of we voor gas, houtskool of elektriciteit moeten kiezen, maar welke barbecuebenodigdheden moeten we zeker in de lade liggen hebben?
Dimitri Schoofs -
"Een tang is een absolute vereiste uiteraard. Een spatel is dan weer een handig voorwerp voor wie met vis aan de slag gaat, want daarmee kan je snel stukken vis omdraaien. Veel barbecuemerken bieden ook talrijke accessoires aan die je rechtstreeks op de grillplaat kunt plaatsen, zoals paellapannen of wokpannen. Daarmee kan je heel veel verschillende gerechten, zoals aardappelen of sauzen klaarmaken. Ook gietijzeren kookpotten of pannen kunnen perfect op de barbecue, al kies je er misschien best niet je allermooiste exemplaren voor uit. Mijn persoonlijke favoriet is een pizzasteen uit zandsteen. Dat absorbeert immers onmiddellijk het vocht dat bij het bakken vrijkomt. Op deze steen kan je allerhande deegbereidingen klaarmaken, van brood tot tortilla’s."

Er bestaan allerhande trucjes om na te gaan of je vlees al dan niet het gewenste gaarniveau bereikt heeft. Maar welke manier is nu het meest accuraat? Zijn daar specifieke accessoires voor verkrijgbaar?
Dimitri Schoofs -
"Wanneer we een worstje of brochette aanbakken, zullen we meestal aan de hand van de verlopen tijd of het kleur van het vlees kunnen determineren of het voldoende gegrild heeft, maar bij grote stukken vlees ligt dat al veel moeilijker. Dan kan een kernthermometer goed van pas komen."


Tot de BBCats horen Schoofs Dimitri, Schoofs Denis, Hugo Claes, Richard Van Hout, Wim Schepers, Jef Jordens, Eddy Maes, Ingrid Verhees en Maarten Verhappen. Meer info over de BBCats, vind je hier. En wie graag eens een kijkje wil gaan nemen in de kookwinkel van Dimitri Schoofs, kan op zijn website alle gegevens terugvinden.

Dossier: Buiten genieten : In gesprek met de Belgische Kampioen Barbecue - deel 1


Gepubliceerd op : 3 mei 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Buiten genieten

Het buitenleven lonkt! Lekker buiten genieten van de zon, een drankje en natuurlijk ook een zomerse maaltijd. Die maaltijd bereiden, dat doen we het liefst in de tuin of op het terras. En dus worden er allerhande barbecues en/of buitenkeukens het terras opgesleurd.Dossier: Buiten genieten


Wij trokken naar Overpelt om Dimitri Schoofs, de teamleider van de BBCats die in 2010 het Belgisch Kampioenschap Barbecue wonnen, enkele handige barbecuetips te ontfutselen. We stellen uiteraard ook de allernieuwste barbecuetoestellen aan je voor.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4262 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4262 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :