varia

The Flemish Primitives 2011

De derde editie van The Flemish Primitives speelde zich dit jaar af in Oostende. Het summum van de nationale en internationale sterrenchefs reisde naar deze kuststad af en in hun kielzog volgde in grote getale de internationale pers. Sergio Herman, René Redzepi, Michel Bras, Dominique Persoone, enzovoort. Iedereen die iets te betekenen heeft in de culinaire wereld was van de partij.

Een wervelend kookevenement, zo kan je de derde editie van The Flemish primitives het best omschrijven. In tegenstelling tot vorig jaar, waar het vooral om innoverende kooktechnieken ging, stonden de kookplaten in Oostende roodgloeiend en verzamelden verschillende topchefs samen rond het kookeiland om hun culinaire geheimen met elkaar en het publiek te delen. Een ongeëvenaard concept, dat een absoluut hoogtepunt bereikte zodra Michel Bras (Bras, Frankrijk), René Redzepi (Noma, Denemarken) en Sergio Herman (Oud Sluis, Nederland) samen het podium betraden.

Kiezen voor lokale seizoensproducten

En dat niet enkel de pers op dit moment laaiend enthousiast was en daarbij in grote aantallen het podium bestormden, werd gauw duidelijk. Zelfs de grote Sergio Herman was onder de indruk en vond het "fantastisch om naast deze mannen te kunnen staan". De drie sterrenchefs, die tot de absolute wereldtop behoren, gaven vervolgens hun visie op de moeilijke winterperiode weer. Een periode waarin er een gebrek aan seizoensproducten heerst, net de reden waarom het restaurant van Michel Bras tijdens de strengste wintermaanden gesloten blijft.

"De winter vraagt creativiteit van de kok", zo ging Michel Bras verder en de chef ging dan ook aan de slag met een afvalproduct, namelijk bananenschillen, terwijl René Redzepi gedroogde zeevruchten in zijn gerecht integreerde. Sergio Herman bracht dan weer zijn voorliefde voor design naar voren, wat resulteerde in een eetbare en stijlvolle gebedskrans.

Ook Kobe Desmaraults (In De Wulf, België) heeft het tijdens zijn sessie met Alexandre Gauthier (La Grenouillère, Frankrijk) over de huidige transitieperiode waarbij zowel de wintergroenten verdwenen zijn en de zomergroenten nog even op zich laten wachten. Deze chef, die groenten op hetzelfde niveau als vlees of vis wenst te plaatsen, kiest daarom voor seizoensproducten of meer bepaald seizoensgroenten, zoals gave wortel, duizendblad, netelbloem en de befaamde hopscheuten, die slechts tussen 15 februari tot 1 april beschikbaar zijn.

Maar ook vlees staat volop in de kijker, vooral tijdens de kooksessie van David Martin (La Paix, België), Giorgio Nava (Carne SA), Jack O’Shea (UK) en Thomas Bühner (La Vie, Duitsland). Vooral deze laatste blijkt een ware meester in zijn vak te zijn. Dat is ook de mening van de chef Jan Sobecki van restaurant Chapeau! te Bloemendaal, die speciaal voor de gelegenheid naar Oostende afzakte en ernaar uitkeek om deze grootheid aan het werk te zien. Wat Thomas Bühner laat zien, is dan ook niet niets. Thomas Bühner slaagt er namelijk in om aan de hand van een distillatieproces een vleesjus te creëren, met een geweldige, volle smaak, een fantastisch aroma en een optimale binding. Dit zonder enig bakproces, zonder het gebruik van vetten.

Als allerlaatste komt naar goede gewoonte uiteindelijk Dominique Persoone (The Chocolate Line, België) met Alex Atala (D.O.M., Brazilië) aan de beurt. De beide chefs trokken naar de Amazone en selecteerden daar uit een uitgebreid assortiment aan ongekende exotische ingrediënten vier producten waarmee ze aan de slag gingen. Onze bekendste chocolatier nam - natuurlijk - de zoete noot voor zijn rekening, terwijl de Brazilaanse chef een zoute toets aan het geheel gaf.

De visie van een topchef

Dominique Persoone omschrijft zijn deelname aan dit kookevenement als een grote eer. "Zo’n acht jaar geleden kwam ik nog als bezoeker op dergelijke internationale evenementen af. Nu sta je schouder aan schouder naast de grote jongens, stuk voor stuk toffe mensen, die met veel enthousiasme delen wat zij aan nieuwigheden ontdekken. Zo kom je tot een constante kruisbestuiving, wat hier niet enkel op het podium gebeurt, maar ook op dit eigenste moment in de voorbereidingskeuken”, zo zegt Dominique Persoone. Deze evolutie, die door onze chococadespecialist een generatieverschijnsel genoemd wordt, kan enkel als positief onthaald worden. Want deze ongeremde transparantie in de sector, daar profiteert ook de restaurantbezoeker van mee.

Meer nieuwigheden:
aansteker
keukenhulpen
broodtrommel
voorraaddozen
capsulehouders
meer ...
Gepubliceerd op : 16 maart 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5756)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5756) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be

laatste nieuws in table

meer nieuws in table