varia

Innovatieve materialen van glasproducent ARC

In 2010 kwam Arc International met twee bijzonder innovatieve materialen op de proppen, ‘Zenix’ en ‘Diamax’. De Franse producent van glaswerk blijft dus inzetten op innovatie en weet daarmee onze nieuwsgierigheid te prikkelen. Een fabrieksbezoek zou meer helderheid verschaffen... .

Arc International is de producent van glasmerken zoals ‘Luminarc’,’Cristal d’Arques’ en ‘Pyrex’. De merknamen ‘Chef & Sommelier’ en ‘Arcoroc’ tref je dan weer veeleer aan op tafels in restaurants of hotels en zijn gemeengoed binnen de professionele wereld.

De sociale zetel van Arc International is gelegen in het Franse Arques, Pas-de-Calais, op een boogscheut van de Belgische grens. Op dit immense bedrijfsterrein van gemiddeld 220 hectare, wat als een dorp binnenin een dorp omschreven kan worden, gonst het dag en nacht van de bedrijvigheid. Dagelijks worden maar liefst 5 à 6 miljoen producten door Arc International geproduceerd. Wat mogelijk gemaakt wordt dankzij het volledig geautomatiseerde productieproces, waarbij men er in slaagt om in slechts 30 seconden een eenvoudig glas - zonder steel weliswaar - te vervaardigen.

Maar dat gebeurt uiteraard niet enkel op Franse bodem. Zo beschikt Arc International ook over productiesites in Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten, China en de Verenigde Arabische Emiraten. Het zal dan ook niemand verbazen dat de merken van Arc op nagenoeg vijf verschillende continenten te verkrijgen zijn. Al is en blijft Europa toch wel de grootste afzetmarkt.

Twee belangrijke innovaties, ‘Zenix’ en ‘Diamax’

Maar wat specifiek onze aandacht trok, was de realisatie van twee bijzondere materialen, ‘Diamax’ en ‘Zenix’, die er voor zorgen dat kristal en porselein uit het uitgebreide gamma van Arc International geschrapt kunnen worden. Zonder enige concessies op vlak van kwaliteit uiteraard, … integendeel zelfs.

Met ‘Diamax’ zet de Franse glasfabrikant een waardige opvolger voor loodkristal op de kaart. Kristal mag dan al ontelbare jaren geroemd worden om zijn prachtige glans, helderheid, zijn kostbare aard en zijn hoogwaardige kwaliteit, er zijn ook een aantal belangrijke minpunten aan het materiaal verbonden. Namelijk de niet geringe kostprijs en de fragiele aard. ‘Diamax’ maakt hiermee echter komaf, maar scoort uiteraard ook met zijn overtuigende troeven.

‘Diamax’ bevat immers geen zware metalen - lood - en mag dus terecht milieuvriendelijker genoemd worden dan kristal, dat gemiddeld uit 24% lood is opgebouwd. Het materiaal is bijzonder helder en blijft schitteren, zelfs na 500 beurten in de vaatwasser. Schokbestendig is het ook, het zal niet zomaar breken zodra je er mee op tafel tikt.

‘Zenix’ kan dan weer in zijn eentje porselein gaan vervangen en wordt toegepast bij de merken Arcoroc en Luminarc. Het gaat hier om een volledig mineraal materiaal, dat zich gemakkelijk laat vormen, zelfs tot organische vormen, wat bij porselein bijvoorbeeld niet zo vanzelfsprekend is. Daarnaast is ‘Zenix’ tot drie keer schokbestendiger dan porselein en beschikt het over een uitzonderlijk homogeen oppervlak, waardoor het altijd mooi glanst. Het oppervlak is tevens ook non-poreus, en bijgevolg uiterst krasbestendig en zal niet gaan chippen (het afbreken van kleine stukjes porselein).

Voorlopig zijn er drie verschillende serviezen in ‘Zenix’ bij Arcoroc verkrijgbaar: Tendency (of Volare voor de consumenten), met organische, vloeiende vormen, het elegante, sobere Intensity en Daring, een aanvullend servies voor het ontbijt.

Wij mochten reeds een blik werpen op de nieuwigheden voor 2011, en ook die zijn veelbelovend, met een mooie uitbreiding van deze materialen op het assortiment. Wij houden jullie alvast op de hoogte.


Volare diep bord (23 cm) < € 4,90
Volare dessertbord (22 cm) < € 4,50
Volare plat bord (27 cm) < € 4,90
Volare tas en ondertas, set 6 stuks < € 34,90
Lady Diamond - Zenix, set 6 stuks < € 39

Gepubliceerd op : 8 januari 2011 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5545)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5545) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be

laatste nieuws in table

meer nieuws in table