filmpje De productie van een 'cocotte' van Le Creuset

De productie van een kookpot van Le Creuset, in geëmailleerd gietijzer, is geen kinderspel. Dat leert ons een fabrieksbezoek aan de historische fabriek van Le Creuset in het Franse Fresnoy-le-Grand. Hoedje af voor Le Creuset en zijn 500 gemotiveerde medewerkers.
Ter ere van de 85ste verjaardag van Le Creuset dit jaar opende de historische fabriek zijn deuren. Fresnoy-le-Grand, een kleine gemeente in het Franse departement Aisne, is sinds 1925 de thuisbasis van het bekende Franse merk. Hier in dit pittoreske dorpje, met gemiddeld 3050 inwoners, worden dagelijks 10.000 kookpotten in gietijzer vervaardigd. Deze historische fabriek is het hart van de wereldwijde productie van de bekende ‘cocottes’, die overal gesmaakt worden, in elk werelddeel, van het Midden-Oosten tot Japan, maar nog altijd louter hier in Frankrijk geproduceerd worden.

Wat weinigen overigens weten, is dat twee Belgische industriëlen aan de wieg van dit prestigieuze merk staan. Armand Desaegher, gespecialiseerd in gietijzer, en Octave Aubecq, gespecialiseerd in email, liepen elkaar in 1924 op een Brusselse beurs tegen het lijf en besloten om samen een gieterij voor de productie van keukengerei op te starten. Dit alles op een strategische plaats in Frankrijk, vlakbij de handelsroute voor elementaire grondstoffen, zoals zand, kolen en ijzer. En de rest is geschiedenis.

Van het smelten van het gietijzer tot onze ‘cocotte’ in de keukenkast

Meestal staan we er niet echt bij stil hoe een bepaald keukenaccessoire gemaakt wordt en halen we ons een robotachtig, hoogtechnologisch ‘monster’ voor de geest dat als het ware de één na de andere kookpot uitspuwt. Maar zo gaat het er bij Le Creuset helemaal niet aan toe. Want alhoewel de productie van de kookpotten in geëmailleerd staal reeds in 1965 geautomatiseerd werd, gaat één enkele kookpot nog steeds door maar liefst 25 verschillende handen.

Het productieproces bestaat officieel uit 14 verschillende stappen, maar kan in het kort herleid worden tot een vijfstappenplan. Alles begint uiteraard bij het smelten van het gietijzer. Deze gesmolten massa - 1400°C - wordt daarna onmiddellijk in de gietvorm gegoten, die vervaardigd is uit zand. Na het droogproces wordt deze vorm onvermijdelijk kapot geslagen, met als resultaat de allereerste ruwe versie van onze kookpot.

In de volgende stadia zullen achtereenvolgens de oneffenheden - aan de oren en de randen van de kookpot - manueel weggeschuurd worden, terwijl de onzuiverheden in het oppervlak weggehaald worden door middel van een specifieke behandeling met stalen balletjes. Hierna kunnen de 'naakte' gietijzeren kookpotten geëmailleerd worden.

Allereerst wordt een dunne, kleurloze laag email aangebracht, die de kookpot tegen roest moet beschermen en ervoor moet zorgen dat de definitieve, gekleurde email op de kookpot blijft zitten. Deze kookpot gaat even de oven in, wordt gedroogd en wordt daarna uiteindelijk geëmailleerd met kleur. Daarna wordt deze afgewerkte kookpot voor de laatste maal gedroogd en gebakken.

In de fabriek van Le Creuset wordt enorm veel waarde gehecht aan controlepunten, die bij praktisch elk stadium van het productieproces ingelast worden. Geen enkele beschadigde of minderwaardige ‘cocotte’ zal door de mazen van het net weten te glippen. Hoogwaardige kwaliteit, daar doen we met veel plezier een flinke duit voor in het zakje, toch?

LE CREUSET  
bekijk meer video's
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :