tips

Waarop letten bij de aankoop van een dampkap?

Er bestaan twee grote groepen: inbouw- en schouwdampkappen of decoratieve dampkappen.


Waarop letten bij de aankoop van een dampkap?
TYPES
Conventionele dampkap De meest gangbare dampkap. Hij wordt (tussen twee bovenkasten) aan de muur gemonteerd. Soms zijn ze uitgerust met een uitrekbare luifel.
Telescopische dampkappen Het frontpaneel van deze dampkappen is gelijk met de voorzijde van de bovenkasten. Door het uittrekken van het frontpaneel, schakelt de wasemkap zichzelf in.
Onderbouwdampkap Geschikt voor montage onder de bovenkast.
Schouwdampkap Vallen op door hun piramidevorm. Een bekende vorm van een schouwdampkap is de eilanddampkap. Deze worden boven een kookeiland gemonteerd.
Inbouwgroep De kap met filter bevindt zich in de keuken, terwijl de motor op de verdieping wordt geplaatst.
LUCHTAFVOERSYSTEEM
Afvoer De dampkap wordt rechtstreeks op de buitenlucht aangesloten. De vervuilde lucht wordt via een vetfilter naar buiten afgevoerd.
Recyclage Wanneer een rechtstreekse afvoer onmogelijk is, kan de lucht gerecycleerd worden via een actieve koolstoffilter. De aangezogen lucht stroomt via de filter door een actieve koolstoffilter. Deze filter houdt de keuken geurtjesvrij en blaast de lucht opnieuw de keuken in.
FILTERS
Polyester/vilten filter Deze filter dient regelmatig vervangen te worden.
Metalen filter Deze moet je enkel afwassen; daarna kan je hem terug gebruiken. De meeste metalen filters kunnen nu ook in de vaatwasser. Doordat de meeste filters uit aluminium zijn gemaakt, zijn ze ook onbrandbaar.
MAXIMUM DEBIET Wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur en is een maat voor de afzuigkracht van de dampkap.
INSTALLATIE De efficiëntie van een dampkap wordt niet alleen door de afvoercapaciteit bepaald. Ook een degelijke installatie is van invloed. Zo moet bij externe afvoer de buis kort, glad en met zo weinig mogelijk bochten zijn.
VOLUME VAN DE KEUKEN Verder moet er rekening gehouden worden met de grootte van de keuken. Reken erop dat het luchtvolume 6 tot 12 maal per uur moet gerecycleerd worden.
MOTOREN Een of twee motoren. Met twee motoren is er een hoger vermogen mogelijk. Twee motoren op halve kracht zijn ook stiller dan een motor op maximale kracht.
GELUIDSNIVEAU Dampkappen produceren rond de 60 dB(A) aan geluid. Sommige modellen gaan eerder naar de 45-50 dB(A) toe. Als de motor van de dampkap op een andere plaats wordt geïnstalleerd, kan dit ook voor een stillere dampkap zorgen.
BEDIENINGSPANEEL Hierop bevinden zich de licht- en snelheidsaanduidingen. Soms uitgerust met LED-controlelichtjes of een andere optische aanduiding - bijvoorbeeld als filters verzadigd zijn en dienen vervangen of gereinigd te worden.
VERLICHTING Om goed te koken is een goede verlichting noodzakelijk. Naast de verlichting voor het koken (bv. halogeen, TL of spaarlamp), kan de afzuigkap voorzien zijn van extra decoratieve verlichting. Sommige modellen zijn uitgerust met een dimmer voor het licht.
SNELHEDEN Elke dampkap werkt op een aantal snelheden. Soms is ook een intensieve functie aanwezig die een korte tijd kan gebruikt worden.
BEDIENING De dampkap kan traploos, elektronisch of door middel van knoppen (tiptoetsen) bediend worden.
VORM De meeste dampkappen zijn in de 60 cm-uitvoering. Nu duiken er steeds meer afzuigkappen op met een breedte van 70, 90, 100 of 120 cm. 
AFWERKING Decoratieve dampkappen zijn er in alle soorten: geborsteld inox, zwart of wit. Inox is 100% roestvrij. Geïntegreerde dampkappen zijn in harmonie met de rest van de keuken.
RECUPEL 10 €

- Bekijk dampkappen.

- Waar kan je wasemkappen kopen?

Meer nieuwigheden:
dampkap
Gepubliceerd op : 8 januari 2003 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
Nieuwigheden
Bosch : DHU965EL
Bosch
DHU965EL
< € 479
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (551)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (551) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
1 2 3 ... 4 volgende >>

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro