tips

Ovens steeds slimmer en multifunctioneler

Ovens worden steeds compacter en kunnen steeds meer. De tijd dat de enige manier van bedienen een draaiknop met misschien een timer was, is voorbij. Vandaag helpen interactieve schermpjes met ingebouwde programma's voor veelgebruikte gerechten je op weg en geven ze aanwijzingen over de geschikte kookmethode.


Ovens steeds slimmer en multifunctioneler




Soms volstaat het een gerecht te selecteren waarna de oven de bereiding volledig automatisch opvolgt. Deze voorgeprogrammeerde basisrecepten zijn voorzien van de ideale bereidingstechniek, temperatuur en baktijd. Naar keuze kan je de instellingen aanpassen of het gewicht veranderen.
 

Verwarmingswijzen
Ook op het vlak van de ovenfuncties is er de laatste jaren heel wat verandering opgetreden. Alle mogelijke verwarmingswijzen en combinaties ervan duiken in een en hetzelfde apparaat op. De combinatie van al deze verwarmingsmethodes heeft geleid tot speciale pizzaprogramma's, koken op lage temperatuur, warmhoudstanden en ontdooimogelijkheden. Hierna volgt een overzicht.

De ovenfuncties:

  • Boven- en onderwarmte. Geschikt voor alle traditionele gerechten en 'platte' gerechten zoals pizza's en taarten.
  • Hete lucht. Met behulp van een of meerdere ventilatoren wordt de hete lucht over de ganse ovenruimte gelijkmatig verdeeld. Zorgt voor een snellere opwarming.
  • Grill. Om te gratineren of te grillen. Met speciale varianten als turbogrill en infrathermgrill. Van buiten is het gerecht licht krokant, vanbinnen blijft het vlees sappig.
  • Microgolf.
  • Stomen. Ideaal om groenten, fruit, vis en bijgerechten zoals rijst met behoud van vitaminen te koken.
  • Combinatie van bovenstaande ovenfuncties. Zoals bijvoorbeeld de combinatie van hete lucht en stoom. Deze afwisseling van hete lucht en stoom maakt gebraad en gebak onweerstaanbaar krokant. Ook gegratineerde gerechten en soufflés worden perfect klaargestoomd.

    Extra's:
  • Warmhouden. Automatisch programma om gerechten warm te houden of om even de borden te verwarmen.
  • Ontdooien. De diepvrieswaren wordt snel en zacht ontdooid.
  • Op lage temperatuur koken. Voor het nabraden op lage temperatuur van steaks en andere vleesgerechten die eerst dichtgeschroeid werden.
  • Combi-stoomkoken. Verschillende gerechten tegelijk in de stoomoven bereiden zonder smaakoverdracht.
  • Een vleessonde of automatische sensor voor gebraad is ideaal voor koks die vaak vleesgerechten braden in de oven. De sonde volgt automatisch de kerntemperatuur van het gebraad op en past de oveninstelling hierop aan.
  • Grillmotor met draaispit.
  • Snelle voorverwarming. Alle verwarmingselementen treden op hetzelfde moment in werking, zodat de opwarmingstijd tot een minimum wordt herleid.

Pyrolyse-reiniging
Langzaam standaard aan het worden is de reiniging via pyrolyse. Wie regelmatig de oven gebruikt, kan eigenlijk niet meer zonder een dergelijke functie. Het vergemakkelijkt aanzienlijk het reinigen van de oven: even op pyrolyse zetten en al het vet wordt omgezet naar stof, dat eenvoudig weg te nemen is met een natte doek.

Glazen binnendeuren en gladde wanden met geavanceerde oppervlaktebekledingen zorgen ervoor dat niks meer op de oven inbrandt of vetspatten worden opgenomen. Een neerklapbare bovenweerstand maakt het reinigen bovenaan stukken eenvoudiger.

Minder kans op verbrande vingers
Een koel frontpaneel verlaagt de temperatuur van de ovendeur tot 40 à 50 graden waardoor de kans op verbrande vingers of handen bijna uitgesloten is. Dankzij een doorzichtig panoramavenster krijg je een duidelijk kijk op de ovengerechten zonder dat je daarvoor de oven moet openen.

Ovenwagens en bakschotels op telescopische glijders zijn een andere manier van veilig koken. Ze verschaffen je makkelijk toegang langs alle zijden van het ovengerecht en bovendien is de kans dat er nog iets kantelt minimaal.

Plaatsingsmogelijkheden
Een kolomoven kan in een hoog of halfhoog meubel geïnstalleerd worden. Zo bevindt de oven zich op een ergonomische hoogte en hoef je niet steeds te bukken. Een onderbouwoven krijgt een plaatsje onder een werkblad, en dan nog vaak recht onder de kookplaat.

Hoewel de meeste ovens 60 cm breed zijn, zien we nu de eerste modellen opduiken met bredere maten. Compacte inbouwovens - die in een kleine nis van 45-50 cm hoog ingebouwd worden - zijn erg in trek in moderne, hedendaagse keukens, en benadrukken de strakke lijnen van dergelijke keukens.


Meer nieuwigheden:
oven
Gepubliceerd op : 28 februari 2009 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (550)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (550) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
1 2 3 ... 4 volgende >>
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :