tips

Dossier: De feestelijk gedekte kersttafel : Tien tips voor de kersttafel

Tien tips voor de kersttafel

Een tafel dekken kan je niet echt gemakkelijk noemen. Handige tips zijn dan ook zeker en vast mooi meegenomen. Wij raadpleegden Katrien Vandaele, die bij Villeroy & Boch instaat voor het dekken van menig tafel volgens alle mogelijke seizoenen.

Tip 1: Het interieur van de woning en de gedekte tafel moeten matchen. Dit is één van de allerbelangrijkste tips die Katrien Vandaele* ons bij de aanvang van ons gesprek onmiddellijk meedeelde. ”De tafel maakt een belangrijk deel uit van het interieur. Stem de kleuren van je eettafel op de kleuren van je interieur om zo een samenhang te creëren. Jouw feesttafel mag in je woning niet uit de toon vallen.”

Tip 2: Kiezen voor sober wit. Wanneer je kiest voor wit, kan je ofwel contrasterend te werk gaan, of enkel met witte elementen werken en wit op wit gaan matchen. Zo kan je witte placemats, kaarsen, servietten, en andere decoratieve elementen zoals doorzichtige kerstballen moeiteloos met elkaar combineren, maar dan moet je wel allemaal dezelfde tinten gaan handhaven. Wit matcht daarnaast bijzonder goed met natuurlijke bruintinten, paarse tinten - maar dan meer aubergine - en donkergrijs.

Tip 3: Of kiezen voor kleur. In principe kunnen alle kleuren op de kersttafel gebruikt worden. Werk je graag met kleur, dan moet je er wel rekening mee houden dat je nooit meer dan maximum twee hoofdkleuren samen op één tafel gebruikt. De belangrijkste trendkleuren van dit moment zijn aubergine, paars en bruin. Paars wordt in interieurs vaak als accentkleur gebruikt, vandaar dat deze kleur ook op de gedekte tafel zijn weg heeft gevonden. De traditionelere kleuren, rood en groen, die bovendien vaak samen gecombineerd worden, zullen altijd wel toegepast worden, al passen ze meer in de landelijke ‘country’ sfeer. De combinatie rood en bruin zie je ook steeds vaker opduiken. Of lichtrood versus donkerrood. Felle goudtinten en/of zilvertoetsen zien we nu veel minder. Deze materialen worden over het algemeen in mattere en donkerdere versies vormgegeven.

Tip 4: De natuur in huis halen. “Natuurlijke elementen op een tafel vind ik altijd het mooist. Dan heb ik het over allerhande houten elementen, gevlochten hout, maar ook gedroogde bloemen. Die zorgen immers voor een huiselijke, gezellige, warme sfeer. Het positieve aan deze trend is dan ook vooral dat deze elementen bij heel veel verschillende kleuren passen en dus ook in veel interieurs toegepast kunnen worden.”

Tip 5: Met oog voor detail. Wat je ook precies qua decoratie op de tafel wenst te plaatsen, zorg er telkens voor dat ze meerdere keren herhaald worden. Plaats niet één kerststuk op het midden van de tafel, maar neem er twee, die je ofwel naast elkaar plaatst, ofwel uiteen, maar dan één vooraan en één achteraan de tafel, en absoluut niet op één rechte lijn. Denk aan een denkbeeldige lijn in het midden van de tafel en plaats dan aan de tegenovergestelde kanten van deze lijn een kerststuk.

Tip 6: Met aandacht voor de verlichting op tafel. Uiteraard is ook verlichting voor een sfeervolle tafel immens belangrijk. Grote kaarsen, kleine kaarsen, alles kan, zolang ze het zicht op de andere kant van de tafel maar niet verstoren. Zo kan je kleine waxinelichtjes bij elk bord plaatsen, of kies je voor vier dikke kaarsen, waarvan je er twee opnieuw links en rechts positioneert. Ook hier is herhalen, herhalen, herhalen de boodschap.

Tip 7: Decoratie hoeft niet altijd duur te zijn. Natuurlijke elementen kan je gemakkelijk uit de natuur, zelfs uit je tuin halen, dank maar aan bepaalde takken, mos, denneappels, … zo vertelt ons Katrien Vandaele. Bovendien kan je ook met de verschillende onderdelen van het oorspronkelijke servies creatief aan de slag gaan. De broodbordjes of de kopjes van het koffieservies kan je eveneens in de decoratie betrekken.

Tip 8: Tafellakens wordt minder en minder gebruikt. Vandaag wordt meer de voorkeur gegeven aan het gebruik van tafellopers en placemats, die je mooi kan afstemmen op de kleur van de andere tafelelementen, of waarmee je net met felle contrasten kunt werken.

Tip 9: Assymetrisch gedekte tafels kunnen de tafeldekking spannender maken. Het klinkt wat raar, maar Katrien Vandaele past deze techniek vaak toe op de (feest)tafels die ze dekt. Je hoeft er bijvoorbeeld niet voor te kiezen om bij elk bord exact hetzelfde bestek te leggen. Wat je kan doen, is aan de ene kant één bestekset te plaatsen en aan de andere kant een andere. Wat wel belangrijk is, is dat je het bestek op precies dezelfde manier legt, op exact dezelfde afstand van het bord. Ook met gekleurde placemats kan je hetzelfde doen. Aan één kant een andere kleur als aan de overkant. Of je kunt een zigzagpatroon toepassen.

Tip 10: Kerstserviezen, de moeite meer dan waard. Er wordt vaak gedacht dat kerstserviezen slechts enkele weken per jaar uit de kast kunnen worden gehaald, maar dat klopt niet. “Kerstserviezen kunnen toch wel een langere periode, zeg maar het grootste gedeelte van de winterperiode, overbruggen. Zo kan je tijdens de feestdagen het volledige servies bovenhalen, maar daarbuiten bijvoorbeeld enkel het onderbord gebruiken in combinatie van een eenvoudig wit eetbord. Of omgekeerd, het decoratieve dessertbordje op een wit bord plaatsen. Het gaat erom om creatief met de decors om te springen, om die uit te gaan puren.”

* Met dank aan Katrien Vandaele, verantwoordelijke voor de merchandising van Villeroy & Boch in de Benelux, die ons bijstond met raad en daad.

Meer nieuwigheden:
VILLEROY & BOCH
kinderbestekken
kinderserviezen
x porselein
kurkentrekkers
dienbladen
meer ...
Dossier: De feestelijk gedekte kersttafel : Tien tips voor de kersttafel


Gepubliceerd op : 1 september 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: De feestelijk gedekte kersttafel

Een gedekte tafel is puur persoonlijk, en de kersttafel al zeker. De één zal zijn witte servies opfleuren met eenvoudige tafelornamenten, de ander zal dan weer vrolijk aan de slag gaan met kerstballen, kerstrozen, kerststronken, ... kortom het volledige pakket aan mogelijke decoratieoplossingen.Dossier: De feestelijk gedekte kersttafelselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=5422 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=5422 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen
  • Trancheren
    Trancheren is een snijtechniek waarbij rauwe en gegaarde producten in gelijke vormen, delen of gewichtseenheden worden gesneden.
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :