tips

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen : Energie besparen tijdens het koken

Energie besparen tijdens het koken

Alle kleine beetjes helpen, ook op het vlak van energie besparen. Lees hier hoe jij tijdens het koken energie kunt uitsparen.


Energie besparen tijdens het koken
 • Schakel de kookplaat tegen het einde iets eerder uit. Ze geeft nog een tijdje de nodige warmte af.
 • Als je elektrisch kookt, verbruik je tweemaal zoveel energie als met gas. Inductiekoken is de zuinigste vorm van elektrisch koken.
 • Zorg dat de panbodems goed vlak en onvervormbaar zijn. Zo wordt de beste warmteoverdracht verkregen. Vooral bij een elektrische of keramische kookplaat is het erg belangrijk dat je de juiste pannen gebruikt.
 • Kook met een snelkookpan. Dit bespaart 40 tot 70% energie.
 • Kook ook zoveel mogelijk met een deksel. Koken zonder deksel verbruikt driemaal meer energie.
 • Een andere ongeziene stroomverbruiker is het klokje van de microgolfoven. Als je deze klok niet echt gebruikt, is het beter de stekker na gebruik uit het stopcontact te halen.
 • Kleine porties zijn sneller klaar in de magnetron. Dit bespaart ongeveer 30 procent energie. De magnetron is wel energie-onvriendelijk als je hem gebruikt voor het ontdooien van de diepvriesproducten. Beter is de diepvriesmiddelen te laten ontdooien in de koelkast.
 • Ontdooi dus diepvriesproducten op tijd. Bij het koken is er dan minder energie nodig.
 • Ontkalk de koffiezet regelmatig om te voorkomen dat er zich te veel kalk afzet op de verwarmingsweerstanden. Dit verlaagt het rendement van de koffiemachine.
 • Schakel het warmhoudplaatje van de koffiezet uit. Een thermoskan is efficiĆ«nter en behoudt het aroma van de koffie.
 • Gebruik de waterkoker alleen voor kleine hoeveelheden (minder dan 50 cl).
 • Gebruik de afzuigkap alleen als het echt nodig is, want dit apparaat zuigt ook warme lucht weg.
 • Voor het bereiden van grote hoeveelheden is de oven zeer geschikt.
 • Enkele minuten voor het einde van de bereiding mag je de oven reeds uitschakelen. Hij geeft sowieso nog een tijdje warmte af.

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen : Energie besparen tijdens het koken


Gepubliceerd op : 1 januari 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen

Energiezuinig leven is een noodzaak geworden. Niet enkel voor de eigen portefeuille, al is dat natuurlijk erg mooi meegenomen, maar ook omdat we allemaal moreel verplicht zijn aan het milieu te denken.Dossier Eco: energiezuinig aankopen en besparen


Energie besparen is ook helemaal niet zo moeilijk, door hier en daar op een aantal zaken te letten kan je je persoonlijke energieverbruik letterlijk zien dalen, en diezelfde daling weerspiegelt ook op de energiefactuur. Hieronder volgen een heleboel bruikbare tips ...

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4143 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4143 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro