tips

Energietips: wassen, afwassen en drogen

Zoals bij de aankoop van alle nieuwe huishoudtoestellen, let je best op het energielabel. Een A-label is het meest energiezuinig, of je kunt ook gewoon deze tips volgen


Energietips: wassen, afwassen en drogen
- Was zo vaak mogelijk met volle trommels. Je verbruikt op lange termijn minder water, wasmiddel en elektriciteit. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser. Spaar daarom afwas op en laat daarna het toestel werken.
- Alleen echt vuile was moet op 60 of 90 graden. De meeste was is met de moderne wasmiddelen prima schoon op 40 graden. Dat geldt ook voor de witte was.
- Laat de wasmachine en droogkast zoveel mogelijk werken als de elektriciteit het goedkoopst is: bijvoorbeeld 's nachts.
- Gebruik de droogkast zo weinig mogelijk; dit toestel verbruikt namelijk vrij veel stroom. Probeer de was binnen- of buitenshuis te drogen zonder droogkast.
- Er zijn droogtrommels die via een afvoer de vochtige lucht naar buiten blazen en condensatiedroogkasten. Deze laatste is grotendeels duurder in energieverbruik dan een droogtrommel.
- Een droogkast is goed voor 12% en een wasmachine voor zo’n 10% van het elektriciteitsverbruik van een gezin.
- Zorg ervoor dat de afvoerslang van de droogkast niet langer is dan noodzakelijk.
- Onderhoud de droogkast, verwijder daarom regelmatig de pluisjes.
- Probeer de was zo goed mogelijk te centrifugeren in de wasmachine. Zwieren aan hogere toeren, maakt de was minder nat waardoor de kledij minder lang in de droogkast moet zitten.
- Sommige vaatwassers en wasmachines kunnen op de warmwaterleiding aangesloten worden (hot fill). Daardoor hoeft het water niet meer volledig opgewarmd worden.
- Spoel, alvorens je de vaatwasser aanzet, de vaat met koud water en stel de temperatuur niet hoger in dan 60°C. Sommige vaatwassers hebben spaarprogramma's die ingeschakeld kunnen worden als de vaat niet zo vuil is.
- Afwasmachines zijn er in verschillende maten en uitvoeringen. Kies er daarom een die aan uw behoeften voldoet zodat een efficiënt gebruik mogelijk is.

Gepubliceerd op : 3 januari 2003 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (538)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (538) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro