varia

In gesprek met gezondheidscoach Lien Willaert

Sommigen hebben misschien al de eerste aflevering van het CalorieComplot op Vitaya achter de kiezen, maar dit nieuwe programma van Lien Willaert, met daaropvolgend haar nieuwe kookboek ‘Mijn kind eet gezond, maar weet het niet’, lijken voldoende redenen om bij haar op de koffie te gaan in Ruddervoorde.

Twee kookboeken én een kookprogramma dat mensen moet aanzetten gezonder te gaan eten, Lien Willaert trekt de laatste tijd de kaart van de gezonde voeding. Vijf jaar lang presenteerde ze ‘Vlaanderen Culinair’, een gastronomisch programma waarin de culinaire geneugten voorop stonden, en waarin de klonters boter je letterlijk om de oren vlogen.

Lien, waar komt die gezondheidsmicrobe plotseling vandaan?
Lien Willaert - In die periode kwam ik ineens enorm veel aan, het vet hoopte zich allemaal op ter hoogte van mijn kin en buik. Op den duur vroegen mensen me op de man af of ik opnieuw zwanger was, wat natuurlijk het geval niet was. Na een tijdje heb ik dan ook beslist om er iets aan te doen, om te gaan diëten, maar zonder dat iemand er weet van had. Ik kookte gezond, en mijn man, mijn dochter en andere gasten aten vrolijk mee, zonder iets te merken. Mijn man en ik vielen heel wat kilo’s af. Jan (Verheyen nvdr) dacht op een bepaald moment trouwens echt dat hij ziek was omdat hij maar bleef afvallen, dus moest ik hem wel het hele verhaal opbiechten. Toen kwam het idee voor het kookboek.

"Kinderen hebben een ander smaakgevoel dan volwassenen. Ik kon mijn recepten dus niet zomaar op mezelf gaan testen."

De allereerste keer een kookboek maken, en dan nog ééntje over gezonde voeding lijkt me niet gemakkelijk, hoe ben je eraan begonnen? Ben je bij voedingsdeskundigen of andere gezondheidsexperts te rade gegaan?
Lien Willaert - Gemakkelijk is het zeker niet. Toen ik besloot om iets aan mijn figuur te doen, heb ik het internet afgeschuimd op zoek naar bestaande diëten, maar ik vond niets dat echt bij me paste. Ik hou van het goede leven en overleven op sla, dat kan ik niet. De klassieke diëten waren dus niets voor mij, maar ik ontdekte op die manier wel wat al dan niet gezond was. Ik ben op die manier beginnen puzzelen met ingrediënten op basis van calorielijsten. Ook mijn bestaande recepten pastte ik volgens dit principe aan en kort daarna ben ik met een opleiding tot diëtiste gestart. Ik moet ondertussen honderden gerechten omgerekend hebben ... .

Waarin verschillen jouw kookboeken van die van dieetgoeroes zoals Sonja Kimpen bijvoorbeeld?
Lien Willaert - Mijn kookboeken zijn geschikt voor bourgondiërs. Het gezondheidsprincipe is uiteraard gebaseerd op de klassieke dieetleer, zo hanteer ik ook het principe - drie dagen minder eten, één dag opnieuw normaal. Wanneer je dieet, mag je ook slechts 20% minder gaan eten dan anders, dus in plaats van 2000 calorieën per dag, schakel je over op zo’n 1600 calorieën. Ga je plotseling toch veel minder gaan eten, dan zal je lichaam automatisch alles wat het binnenkrijgt gaan opslaan als vetreserve. Het lichaam schakelt immers over op de overlevingsstand en bereidt zich voor op een volgend moment van schaarste. Maar het grootste verschil met mijn kookboeken en die van anderen, is dat de nadruk niet zozeer op zo caloriearm mogelijk eten ligt, maar op gezond eten met toch heel veel smaak.

Het kookboek ‘Mijn kind eet gezond, maar weet het niet’ komt er heel binnenkort aan. Waarom moeten lezers dit kookboek gaan kopen?
Lien Willaert - In dit kookboek richten we minder de aandacht op het tellen van de calorieën, maar gaan we op zoek naar manieren om onze kinderen gezonder te laten eten. Kinderen eten veel te weinig groenten, fruit en vis en dat willen we stimuleren. Tijdens de realisatie van dit kookboek heb ik enorm veel bijgeleerd. Wat ik bijvoorbeeld niet wist, is dat kinderen iets tot acht keer toe moeten proeven vooraleer ze de smaak ervan leren te appreciëren. Dit verandert natuurlijk de volledige context rond de manier waarop wij met onze kinderen en voeding omgaan. Dergelijke tips en weetjes waren uiteraard onontbeerlijk voor dit kookboek. Daarnaast hebben we de focus gelegd op eenvoudige, maar lekkere recepten, die zeer kindvriendelijk gepresenteerd worden. Klassieke recepten waarop alle kinderen dol zijn hebben we gezonder gemaakt, voor minder voor de hand liggende zaken, zoals sushi of asperges hebben we tussenstappen bedacht om kinderen te laten wennen aan deze specifieke smaken.

"Onze dochter Anna is een moeilijke eter. Van de ene dag op de andere weigerde ze plotseling om zelf nog maar te proeven van zaken die ze voorheen probleemloos at."

Voor welke uitdagingen kwam je zoal te staan bij de realisatie van dit kookboek?
Lien Willaert - Kinderen hebben een ander smaakgevoel dan volwassenen. Bij mijn vorige kookboek ‘Mijn man is op dieet, maar weet het niet’, kon ik alle recepten op mezelf gaan uittesten en op mijn eigen smaakgevoel rekenen, maar bij het nieuwe kookboek kon dit dus helemaal niet. Sowieso heb ik alles uitgetest op onze dochter Anna, zij is een nogal moeilijke eter, maar om op zeker te spelen heb ik hordes kinderen over de vloer gehad als testpersonen.

Tegenwoordig worden er op elke zender kookprogramma’s uitgezonden. Waarin verschilt het CalorieComplot van andere programma’s? Waarom moeten we, met andere woorden, echt naar het CalorieComplot kijken?
Lien Willaert - Het CalorieComplot is warme televisie, ‘feel good’ televisie met een positieve boodschap. We bereiden de favoriete kost van onze ‘slachtoffers’ op een gezonde manier, caloriearm, en dat gaat van hamrolletjes tot tiramisu. Tijdens het etentje, dat door familieleden of vrienden in scène wordt gezet, peilen we naar hun reacties via een verborgen camera. Op die manier krijg je leuke, grappige en eerlijke reacties, wat het zo spannend maakt.

Wat is je tijdens de opnames vooral opgevallen?
Lien Willaert - Iedereen wil chocomousse, chocomousse moet echt wel het lievelingsdessert van heel wat Belgen zijn, want het stond op heel veel menu’s. Met dit gerecht kan je natuurlijk veel kanten op, je kunt veel verschillende variaties gaan maken. Je kunt het ook gemakkelijk caloriearmer gaan maken door vooral met eiwitten te werken. Geen room, geen eigeel, enkel eiwit en een gelatineblaadje voor de stevigheid. En de chocolade natuurlijk. Wat daarnaast het meest opviel is dat de deelnemers allemaal nogal weigerachtig stonden tegenover diëten en gezonde voeding. Maar aan de hand van deze format kunnen we hen, en natuurlijk onze kijkers, op een plezante manier aantonen dat caloriearme voeding helemaal niet saai hoeft te zijn.

In het kookprogramma Het CalorieComplot worden vanzelfsprekend een aantal keukenproducten naar voren gebracht, onder andere de VitaCuisine van SEB en de pannenreeks Gusto van Beka.

Het kookboek 'Mijn kind eet gezond, maar weet het niet' is in de boekhandel verkrijgbaar vanaf 6 oktober. Wij kijken er alvast naar uit.

Meer nieuwigheden:
aansteker
keukenhulpen
broodtrommel
voorraaddozen
capsulehouders
meer ...
Gepubliceerd op : 27 september 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5302)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5302) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be

laatste nieuws in table

meer nieuws in table