tips

Decanteren, hoe doe ik dit?

Moet je alle wijn decanteren? Zowel jonge als oude wijnen? Hoe kan je wijn nu het beste gaan decanteren? Het antwoord op die vragen kregen we van José Lemahieu.

Moet je elke wijn decanteren? Doe je dit zowel met rode als witte wijnen?
José Lemahieu - Rode wijn dien je te decanteren om het bezinksel van de wijn te scheiden, en dat doe je door de wijn voorzichtig en traag in een karaf over te gieten. Wil je echter de aroma’s van een wijn accentueren, dan moet je de wijn gaan karafferen. Ook hierbij schenk je de wijn in een karaf, maar dat mag deze keer veel sneller, want de wijn moet in contact komen met zuurstof, het moet met andere woorden belucht worden. Karafferen pas je toe bij fruitige rode wijnen of witte wijnen met een mineraal of aromatisch karakter.

Wordt champagne wel eens gekaraffeerd?
José Lemahieu - Enkel zoete types van champagne, zoals Moscato d’Asti, dessertwijnen met andere woorden, worden in een karaf overgegoten, om de bruisvorming te verminderen en de aroma’s te laten exploderen. Deze parelende dessertwijnen bruisen sowieso al veel minder - 1 bar druk in tegenstelling tot 5 bar druk. Ook dit dient snel te gebeuren, door eenvoudigweg de fles in een karaf ondersteboven om te draaien.

Er bestaan wijnkaraffen in verschillende vormen. Welke vorm kies je het best, naargelang de soort wijn die je wenst te drinken?
José Lemahieu - Dessertwijnen karaffeer je het best in een karaf met een voetje, om de eenvoudige reden dat je op die manier de champagne niet zult opwarmen met je handen. De karaffen met de brede, stabiele basis zijn uiterst geschikt voor jonge wijnen, want het grote oppervlak zal de wijn optimaal gaan beluchten en meer zuurstof geven. Oude wijnen daarentegen zouden in deze karaffen sneller oud worden, en kapot gaan, zij komen het best tot hun recht in de klassieke karafvorm. Ook karaffen met een mooie, lange nek zijn perfect voor jonge wijnen, let wel op voor allerhande karaffen met gevlochten nek, die zijn niet zo handig, en al zeker niet qua onderhoud.

Hoeveel uren vooraleer je je wijn wilt drinken, mag je die gaan decanteren?
Wat je zeker niet mag doen, is de wijn ‘s morgens in een karaf schenken en pas ‘s avonds uitdrinken, want hij komt in contact met zuurstof, waardoor hij oxideert en hij slechts beperkt houdbaar is. Oude wijn mag je pas in een karaf gieten net voor je hem serveert, zodat er net voldoende tijd is om het bezinksel naar de bodem te laten zakken. Witte wijn mag je al wat vroeger overgieten.


Karaffen bestaan er in verschillende vormen en maten, met hellende wanden, lange halzen of uitlopende basissen, allemaal met het oog op de meest optimale beluchting. De karaffen met brede, uitlopende basissen, die zijn vandaag de dag übertrendy en bij zowat elk merk terug te vinden.

Meer nieuwigheden:
decanteerkaraffen
wijnaccessoires
Gepubliceerd op : 7 november 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5291)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5291) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be

laatste nieuws in table

meer nieuws in table