tips

Dossier: Koken met de kinderen : Gezonde eetgewoonten bij kinderen

Gezonde eetgewoonten bij kinderen

Hoe pakken we moeilijke eters aan? Wat houdt een gezonde voeding voor kinderen in? Dimitri Declercq* van het UZ Gent voorzag het kookboek ‘Mijn papa is de chef’ van wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies, en beantwoordde naar aanleiding hiervan speciaal voor ons heel wat interessante vragen.

Kinderen goede voedingsgewoonten meegeven, het lijkt inderdaad gemakkelijker dan je denkt. Dat kan iedere ouder beamen. Sommige kinderen lepelen zonder al te veel problemen een volledig bord vol ‘vieze’ spruitjes naar binnen, terwijl anderen dan misschien niets anders willen dan worst met appelmoes. Kleine ergernissen, die de ouders behoorlijk op stang kunnen jagen, en die naar de toekomst toe, wel eens grote gevolgen zouden kunnen hebben.

In Groot-Brittanië heeft Jamie Oliver zich de afgelopen jaren achter een grootscheepse campagne geschaard om kinderen op school te sensibiliseren en opnieuw een gezonde levensstijl, dixit ‘eetgewoonten’, aan te leren. Hoe is het in België met de eetcultuur van onze kinderen gesteld?
Dimitri Declercq - Onze situatie valt niet te vergelijken met wat zich in Groot-Brittanië afspeelt, maar laat het duidelijk wezen dat het ook hier absoluut niet loopt zoals het hoort. Kinderen eten voornamelijk voedsel dat veel te energierijk is, en dat te veel eiwitten én te weinig vitamines bevat. En dat terwijl ook onze scholen zinvolle acties op touw zetten, om kinderen aan te zetten om fruit te eten, of om een gezond ontbijt te gaan promoten. Een gezonde levensstijl creëren, is een gezamenlijke inspanning, waaraan zowel de ouders als de school moeten bijdragen.

Wat kan deze ongezonde levensstijl verklaren? Heeft dit wat te maken met de massaconsumptie van afhaalmaaltijden, diepvriesgerechten of junkfood?
Dimitri Declercq - Diepvriesgerechten en dergelijke zijn niet zomaar in de categorie ‘slechte voeding’ onder te verdelen. Wanneer je huisbereide gerechten klaarmaakt met groenten die al meerdere dagen in het groentenschap van de supermarkt liggen, zullen de belangrijkste voedingswaarden ook reeds verdwenen zijn. Het gebrek aan vitamines bij kinderen is eerder te wijten aan de dagelijkse portie groenten, fruit en melkproducten die veel te klein is. Ouders hebben nogal vaak de neiging om fruit te gaan vervangen door koekjes, want kinderen hebben nu eenmaal een voorkeur voor zoetigheden. Tijdens de warme maaltijd wordt het bord van de kinderen vaak overladen met vlees, wat dan weer het teveel aan eiwitten verklaart, terwijl de aardappelen en groentjes zouden moeten overheersen, want die zitten vol vitamines. Ook suikerrijke voedingsmiddelen, zoals frisdranken, zijn te vermijden.

Dien je suiker te verbannen uit het dieet van je kind?
Dimitri Declercq - Dat is zeker en vast niet nodig. Suiker mag in normale hoeveelheden toegelaten worden, maar wanneer je je kinderen frisdranken laat drinken in plaats van water zal je die hoeveelheden al snel overschreden hebben. Wat je kan gaan doen, is het inplannen van snoepmomenten, zodat de kinderen weten wanneer er snoepjes, koekjes of andere zoetigheden mogen worden gegeten.

Hoe ziet een gezonde voeding voor kinderen er precies uit?
Dimitri Declercq - Een evenwichtige, gezonde voeding is gebaseerd op de principes van de actieve voedingsdriehoek, die per voedingsgroep aangeeft wat je dagelijks zou moeten eten om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Een kind dient net dezelfde voedingsstoffen als een volwassene in te nemen, maar dan wel in andere hoeveelheden. Naast het naleven van de hoeveelheden die worden aangegeven in de driehoek, is het aanbieden van een veelzijdig en gevarieerd smakenpakket net zo belangrijk.

Heel wat kinderen kunnen wat eten betreft nogal onhandelbaar worden. Wat kunnen daarvoor de redenen zijn?
Dimitri Declercq - Wanneer kinderen niet willen eten, of een grondige hekel hebben aan bepaalde voedingsmiddelen, zal daar gegarandeerd één of andere reden aan vasthangen. Zo is het mogelijk dat kinderen aan tafel door andere zaken worden afgeleid, door een televisie of rondslingerend speelgoed, en dan kan je die het best gaan afzetten of uit het zicht gaan leggen. Maar er kunnen ook talrijke andere redenen zijn, dat hangt echt af van kind tot kind. Het is daarentegen ook belangrijk om weten dat de honger van een kind van dag tot dag varieert. Eet jouw kind eens een dagje wat minder, denk dan niet meteen dat je faalt als ouder, en dat je kind die dag onvoldoende voedingsstoffen heeft opgenomen.

Wat kan je tegen kinderen die niet willen eten gaan beginnen? Maakt het wat uit als je je kind urenlang aan tafel laat zitten? En wat mag je zeker niet gaan doen?
Dimitri Declercq - Er zijn allerhande trucjes die je kan gaan toepassen: zo kan je telkens wanneer je een nieuw, ongekend product introduceert, dit gaan combineren met een product dat het kind graag lust. Of je kunt inspelen op het visuele, en leuke bordjes met figuurtjes gebruiken, zodat er telkens wanneer het kind een stukje op zijn vork prikt en in de mond stopt, een nieuw deel van het figuurtje te zien is. Wat je zeker niet mag gaan doen, is het kind gaan dwingen om te eten. Een kind aan tafel laten zitten, lijkt me dus geen goed idee. Wanneer je kinderen verplicht te eten en je je daarbij gaat opwinden, dan kan het kind de maaltijden als iets negatiefs gaan ervaren.

Het kookboek ‘Mijn papa is de chef’ moedigt ouders aan om de kinderen in het kookproces te gaan betrekken. Kan je je kinderen ook op deze manier stimuleren tot het eten van misschien wat minder voor de hand liggende ingrediënten?
Dimitri Declercq - Inderdaad. Ook door kinderen in de keuken toe te laten, hen te laten voelen aan producten en hen kennis te laten maken met het bewerkingsproces ervan, zullen ze veel sneller vertrouwd raken met bepaalde producten. Ze zullen die voedingsmiddelen overigens sneller gaan accepteren, en dan zal ook het ‘feitelijke’ proeven gemakkelijker verlopen.

Heb je tenslotte nog tips naar ouders toe?
Dimitri Declercq - Kinderen hebben nood aan informatie, ook op het vlak van voeding. Vertel hen over bepaalde producten, waar ze goed voor zijn, of waarom je ze een stuk fruit laat eten in plaats van een koekje. De verantwoordelijkheid in deze kwestie ligt in grote mate bij de ouders. Een kind is tot zijn puberteit op vlak van voeding afhankelijk van de ouders, en al kan je hen toch wat inspraak geven in wat zoal gegeten wordt, je kan ze niet zelf hun menu laten samenstellen. Dit zou tot een te eenzijdige voeding leiden, want tussen de leeftijd van twee tot zeventien zijn kinderen niet geneigd om nieuwe smaken te leren kennen. Daarom is het belangrijk dat je als ouder zelf het goede voorbeeld geeft, dat je bijvoorbeeld niet de neus ophaalt bij de geur van vis wanneer de kinderen in de buurt zijn. Bovendien zal wie als kind goede gewoonten aangeleerd krijgt, een mooie basis voor de toekomst meekrijgen.


*Dimitri Declercq is diëtist en diabetes-educator aan het mucoviscidosecentrum en kinderdiabetescentrum van het UZ gent.

Meer nieuwigheden:
aansteker
keukenhulpen
broodtrommel
voorraaddozen
capsulehouders
meer ...
Dossier: Koken met de kinderen : Gezonde eetgewoonten bij kinderen


Gepubliceerd op : 1 juni 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Koken met de kinderen

Koken met de kinderen, het is leuk, ontspannend en bevorderend voor de band tussen ouder en kind. Wij spraken met een voedingsdeskundige over een gezonde voeding voor kinderen en zochten naar de tofste keukenaccessoires voor de kids, zodat jij en de kinderen onmiddellijk aan de slag kunnen!Dossier: Koken met de kinderenselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=5147 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=5147 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in table

meer nieuws in table