tips

Tien tips voor het maken van de ‘perfecte’ cocktailTien tips voor het maken van de ‘perfecte’ cocktail
 • Tip 1: Zorg ervoor dat je alle ‘basic’ spirits in de barkast hebt staan. Zes spirits vormen immers de basis voor het maken van allerhande cocktails: gin, wodka, witte rum, tequila, whisky en cognac. Cointreau moet je ook zeker in huis hebben, al hoort deze eerder thuis in de lijst van likeuren, het is immers een veelvoorkomend ingrediënt in tal van cocktails - Cosmopolitan of Margarita. Deze likeur op basis van sinaasappels zal iedere cocktail net dat kleine beetje meer cachet geven.
 • Tip 2: Ben je een beginner, hou het dan op één enkele spirit (5 à 7 cl) per cocktail. Velen denken te kunnen goochelen met verschillende alcoholsoorten, en ze gooien dan ook lukraak vanalles dooreen. Maar je hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te maken: met slechts één spirit als basis voor jouw cocktail raak je al heel ver en bekom je pure smaken.
 • Tip 3: Kies zelf welke likeur jou het meeste bevalt. Er bestaan opnieuw heel wat likeuren waaruit je kunt gaan kiezen: Malibu met zijn typische kokossmaak, erg lekker in combinatie met jus d'orange, ananassap en een sterke drank, of Crème de Bananas, met zijn overwelmende bananensmaak. Heel wat likeuren, zoals aardbeienlikeur, zijn erg geparfumeerd, dus gebruik hier slechts heel kleine hoeveelheden van.
 • Tip 4: Hou je aan een specifiek stappenplan om cocktails te maken.
  Stap 1: Vertrek van één spirit, en bouw dan hierop verder.
  Stap 2: Voeg vervolgens een likeur naar keuze toe.
  Stap 3: Leng dan verder aan met citroensap of limoensap, twee basisingrediënten die in heel wat cocktails worden gebruikt. Limoensap bezorgt je cocktail in tegenstelling tot citroensap een iets exotischere toets.
  Stap 4: Daarna kun je kiezen om al dan niet nog suikersiroop te gaan toevoegen.
 • Tip 5: Zorg ervoor dat je ijs diepgevroren is voor je het in een cocktail gebruikt.
  Anders zal er heel snel smeltwater in je cocktail terechtkomen, waardoor het smakenpalet volledig teniet gaat, en waardoor je de indruk krijgt dat er veel te weinig alcohol in je cocktail zit. Zoals eerder vermeld, is het immers belangrijk dat alle ingrediënten perfect uitgebalanceerd zijn, geen teveel aan water, alcohol, of likeuren. Gebruik bovendien nooit ijsblokjes in een martiniglas.
 • Tip 6: Een goedgekoeld glas maakt het verschil. Koel vooraleer je begint met het klaarmaken van je cocktail je glazen voor. Dit doe je door de glazen met ijsblokjes te vullen, en deze daarna weg te gooien. Wil je echter ijskoude glazen, dan kan je ook water in het glas gaan bijgieten, de koeling gaat op deze manier veel sneller.
 • Tip 7: Haal de juiste cocktailaccessoires in huis. Een shaker heb je gewoon nodig, want heel veel drankjes worden geshaked, maar hierover straks meer. Vervolgens komt ook een strainer altijd van pas, om bij het inschenken je cocktail van zowel ijs als kruiden te vrijwaren. Een mudler is dan weer vooral belangrijk om kruiden, zoals munt, aan te stampen in een longdrinkglas. Kies bij voorkeur een mudler in RVS, en let erop dat er het oppervlak onderaan het voorwerp mooi glad is, zonder inkepingen, om hygiënische redenen. Verder zijn ook maatbekers, bij voorkeur met de maatdosering binnenin de maatbeker, een ijstang, een ijsemmer en een barlepel klassiekers die niet uit je barassortiment kunnen ontbreken.
 • Tip 8: Een degelijke shaker is onmisbaar. Er bestaan verschillende soorten shakers, in allerhande maten. De zogenaamde ladyshaker - uiteraard in RVS of zilver, voor een uitstekende koudegeleiding - is de meest praktische voor amateurs, want de strainer zit reeds in de dop verwerkt, waardoor het strainen gemakkelijker wordt. Bovendien zijn deze shakers gemakkelijk te vinden in de particuliere handel, en zijn ze absoluut niet duur. De basisregel bij het shaken van cocktails stelt bovendien dat je een cocktail tien tot twaalf moet gaan shaken, tot er condensatie op de shaker verschijnt.
 • Tip 9: Een uniform, ideaal cocktailglas bestaat niet. Het zogenaamde martiniglas (in V-vorm) is het oorspronkelijke glas dat voor cocktails ontworpen werd, maar nu eerder voor sterkere cocktails wordt gebruikt. Longdrinkglazen zijn dan weer geschikt voor cocktails waar veel ijs bij moet. Een flute wordt hoofdzakelijk gebruikt bij cocktails waarin ook champagne wordt gebruikt, of andere cocktails die worden aangelengd met koolzuurhoudend water, zoals een Ginn Fizz, omdat deze glazen de belletjes beter geleiden.
 • Tip 10: Eiwit maakt je cocktail veel luchtiger en zorgt voor een luchtig schuimlaagje. Al kan je natuurlijk niet aan alle cocktails een ei gaan toevoegen, enkel wanneer dit in de receptuur wordt aangewezen. Hierbij is het overigens belangrijk dat je erg krachtig gaat schudden, zodat je een luchtig schuimlaagje bekomt bovenop je cocktail. Het eiwit zal trouwens niets veranderen aan de smaak van je cocktail, enkel aan de textuur.

Gepubliceerd op : 31 augustus 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5225)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5225) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be

laatste nieuws in table

meer nieuws in table
 • Cromargan
  In 1927 introduceert WMF een RVS materiaal onder de term Cromargan dat roestvrij en onbreekbaar is. Dof wordt het materiaal ook niet, waardoor je van een extreme duurzaamheid kan spreken. In 2009 verfijnden zij deze techniek...
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9