kookboeken

Dossier: Koffie & thee : De 5 meest recente, interessante koffieboeken

De 5 meest recente, interessante koffieboeken

Koffieliefhebbers die zichzelf de kunst van het koffiezetten willen aanleren, kunnen met de volgende koffieboeken al heel ver geraken. Enjoy!

1. Het gouden koffieboek, Uitgeverij de Lantaarn

Snelle én gemakkelijke koffierecepten worden volop gepromoot in dit leuke koffieboekje. Het bevat vijfenvijftig recepten en die worden vervolgens opgesplitst in vier deelgroepen: internationale koffierecepten, feestelijke koffierecepten, koffie met alcohol en lekkernijen met koffie.

Zo slaag je er dankzij deze recepten in om een lekkere koffie te bereiden en er bovendien nog een lekkernij, op basis van koffie, bovenop te doen. Er volgt ook wat informatie over de houdbaarheid van koffie, de bonen en de oorsprong van de exploitatie van koffie.

Het gouden koffieboek, Uitgeverij de Lantaarn, ISBN 9789054264989 < € 9,95


2. Thuisbarista, Kwaliteitskoffie in eigen keuken door Sander Schat, Ronald Buitenhuis, Gerben Hettinga, Uitgeverij Fontaine

Kwaliteitskoffie is in. Een heerlijk kopje koffie van een volleerd barista kan geweldig deugd doen, maar wat als je er thuis ook van wil genieten? Het kostbare espressoapparaat dat staat te pronken op het aanrecht mag dan al enige redding bieden, de kunst van het maken en schenken van koffie blijkt nog steeds een haast onmogelijke opdracht.

Sander Schat, Nederlands kampioen barista in 2008 en 2009, leert je met zijn ‘Thuisbarista’-bijbel hoe het hoort. Elk detail van het koffiemaken wordt blootgelegd en stap voor stap aangeleerd. Oefening baart kunst! Een aanrader voor de gepassioneerde koffiedrinker, want de handige tips en technische weetjes zijn dit keer niet verpakt in luchtige taal.

De prachtige foto’s van Gerben Hettinga vormen vaak aangename sfeerbeelden tussen de tekst door. Aangevuld met heerlijke quotes, zoals deze van Frans diplomaat Charles de Talleyrand: ‘Café : Noir comme le diable, chaud comme l'enfer, pur comme un ange, doux comme l'amour’. Doorheen het boek wordt duidelijk wat hij hiermee wilde uitdrukken.

Thuisbarista, Kwaliteitskoffie in eigen keuken Sander Schat, Ronald Buitenhuis, Gerben Hettinga, Uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563339 < € 24,95


3. Koffie & Co door Susie Theodorou, Uitgeverij Terra Lannoo

Trendy koffiedrinken is een begrip geworden. Variaties als cappuccino, espresso en caffe con latte rollen tegenwoordig met gemak over de lippen. Koffie & Co speelde enkele jaren terug als een van de eerste in op deze trend, en wordt nu door Lannoo in een budgetvriendelijke uitgave opnieuw op de markt gebracht.

Het boek biedt de koffieliefhebber een compleet overzicht, te beginnen bij de diverse bonen en mengsels, het maken van het perfecte kopje koffie in al zijn varianten, tot recepten voor allerlei zoete en hartige lekkernijen waarbij de aanbevolen koffiesmaak vermeld wordt.

Voor de weinigen onder ons die nog niet koffieverslaafd zijn: de gebakjes zijn evenwel gemakkelijk te combineren met een theekransje. De verzorgde layout wordt achteraan vervolledigd met enkele handige adresjes voor koffiewinkels, koffiebranderijen en cafés.

Koffie & Co, uitgeverij Terra Lannoo, ISBN 9789089893192 < € 9,95


4. Caffé Italia door Liz Franklin, Uitgeverij Gottmer/Bec

Koffie is in Italië een cultuur op zich. ‘Caffé Italia’ dompelt de koffieliefhebber onder in 30 zoete en hartige recepten die in de Italiaanse koffiebars niet zouden misstaan. Liz Franklin bewijst dat koffie niet enkel met gebak, maar ook in gebak - denk maar aan tiramisu - geserveerd kan worden.

Over koffie zelf wordt weinig uitgeweid. Je krijgt enkel de nodige informatie over de etiquette van het koffiedrinken en het malen van de verschillende soorten koffie, waarna je bij de recepten zelf het raden hebt naar welke soort je best gebruikt.

Gelukkig wordt dit gebrek gecompenseerd door de heldere instructies die aan de recepten voorafgaan, met naast het gebruikelijke ingrediëntenlijstje ook een vermelding van de nodige bakbenodigdheden. Hoogtepunten in het boek zijn de klassiekers, zoals donuts met ricotta en kruimelige citroencake. Nodig gerust wat vriendinnen uit, dit wordt smullen!

Caffé Italia, Uitgeverij Gottmer/Bec, ISBN 9789023012634 < € 9,95


5. La Bella Machina door Dimitrios Tsantidis, Uitgeverij Easy Computing

De koffiehype is in zowat iedere keuken te bespeuren. Glanzende designtoestellen bezorgen je een kopje troost in ijltempo. Wie het geheim van die espressomachine nu wel eens wil ontrafelen, schaft zich best ‘La Bella Machina’ aan.

Dit boek verklapt je niet alleen hoe je je toestel best gebruikt en onderhoudt, maar vertelt ook wat een ‘espresso’ eigenlijk inhoudt en verhaalt over de geschiedenis van het toestel. Geen brok informatie wordt achterwege gelaten: extraheertijd, waterkwaliteit, de diverse machines en hun mogelijkheden, de verschillende espressobonen en molens, alles wordt tot in het detail besproken.

De particuliere espressoliefhebber met wat technische interesse zal met volle teugen genieten van de uitgebreide uitleg over de bereidingswijze en techniek waarmee espresso gepaard gaat. Bovendien worden ook barista-kneepjes vermeld en worden er vier lessen besteed aan ‘Latte Art’, om op elke kop een heerlijk schuimlaagje te leren toveren.

La Bella Macchina, Het geheim van de espressomachine, ISBN 9789045647067 < € 39,95Dossier: Koffie & thee : De 5 meest recente, interessante koffieboeken


Gepubliceerd op : 9 november 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Koffie & thee

Een volautomatisch espressoapparaat, een koffiepadmachine of een koffiefiltersysteem, waaraan geef jij de voorkeur? Of ben je misschien meer een liefhebber van verse thee? In dit dossier hebben we het over onze favoriete warme dranken en hoe we die kunnen bereiden.Dossier: Koffie & thee


Koffie is na olie het meest verhandelde product ter wereld. De hedendaagse koffiedrinker heeft vandaag de dag dan ook zeer veel verschillende koffiezetsystemen te zijner beschikking staan. Door middel van de volautomatische espressoapparaten kan je met slechts één druk op de knop een kant-en-klare koffiemelkbereiding voorgeschoteld krijgen. Maar ook wie gewoon een grote kan koffie op tafel wil serveren, heeft daartoe heel wat keuze voorhanden.

De liefhebber van verse thee moet dan weer wat meer geduld uitoefenen. Water opwarmen, theeblaadjes laten inweken, het duurt wel even. Al kan je je het leven ook wel gemakkelijker maken dankzij een aantal leuke theeattribuutjes. Ook die vind je in dit dossier terug.


select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3691 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3691 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro