varia

Foodpairing met kaas - door Roger van Damme

Roger van Damme en FrieslandCampina sloegen de handen in elkaar, werden in woord en tekst bijgestaan door de Nederlandse foodtrendwatcher Marjan Ippel, en plaatsten de Noord-Hollandse Gouda kaas met het Rode Zegel op het voetstuk dat het verdient.

Kwaliteitskaas, herkenbaar dankzij de kwaliteitszegel

Kwaliteit, vakmanschap en authenticiteit zijn drie basiselementen waar de voedingsindustrie niet langer omheen kan. Maar in de praktijk blijkt het voor de consument helemaal niet zo gemakkelijk om kwalitatieve producten uit het overaanbod in de supermarkt uit te pikken. Om die reden voorzagen onze noorderburen het best bewaarde geheim van hun geliefde regio - Noord-Holland - van een herkenbare kwaliteitszegel.

De Rode Zegel mag immers enkel en alleen de échte Noord-Hollandse Gouda sieren. Deze kaas staat bekend om zijn oorspronkelijk volle, romige en zachte karakter en wist die doorheen de jaren steevast te behouden. Dit dankzij de unieke voedingsbodem, de oorspronkelijke receptuur en het Noord-Hollandse vakmanschap waarmee de productie en ontwikkeling van deze kazen gepaard gaat.

Noord-Hollandse Gouda kaas als basisingrediënt

Ook door ons, Belgen, wordt deze kaassoort meer dan gesmaakt, want maar liefst 38% van de Belgische kaaseters kiest immers voor de Noord-Hollandse Gouda met de Rode Zegel. En Roger Van Damme, dé topchef van Het Gebaar in Antwerpen hoefde dan ook niet lang na te denken, vooraleer hij met deze heerlijke kaas van FrieslandCampina de keuken indook om de verschillende mogelijkheden van de jonge, belegen en oude kaas te benadrukken.

Ook Roger van Damme is dus een kaasfan, en wel om de volgende reden. "Een lekkere rozijnenboterham in combinatie van kaas, daar kan je me het 's morgens altijd wel mee verleiden", vertelt Roger van Damme. "Al is de ene kaas de andere niet. De jonge Noord-Hollandse Gouda kaas is leuk en spannend, met een mooi zoutgehalte en een prachtige zachtheid. De leeftijdskazen, en dan vooral de oude kaas, zijn ook fantastisch, want in tegenstelling tot heel wat andere kazen zijn ze helemaal niet brokkelig, en opnieuw zoeter van smaak. Ideaal om puur te eten én om te verwerken in allerhande gerechten."

Bij wijze van voorbeeld creëerde Roger van Damme een lekker menu met kaas in de hoofdrol: als voorgerecht koos hij voor 'tartaar van zeebaars met tempura van oester en een zachte kaascrème van jong belegen Gouda, daarna 'ossenstaart met girollen, aardappelcrème, koffie, ganzenlever en geraspte oude Gouda kaas', om af te sluiten met een 'bereiding van kaas op drie manieren, met kroepoek, sponscake en crème van jonge Gouda'. Combinaties die een leek misschien vreemd lijken, maar die ook door Marjan Ippel als trendy worden omschreven: "Gerijpte oude kaas past goed bij koffie, omdat de kaas enigszins carameliseert dankzij de rijping en de zo ontstane zoete tonen het smaakbruggetje naar de koffie vormen."

Kaas, de moeder aller zuivelproducten, heerlijk op de boterham, tussen het stokbrood, of in een pittig sausje, wordt door Roger van Damme op deze manier ten volle geëerd en geprezen. Of zoals Marjan Ippel het stelt, kaas krijgt eindelijk de waardering die het verdient, en promoveert van bijgerechtje tot een belangrijk hoofdbestanddeel van de maaltijd. Laat het een bron van inspiratie vormen!

Meer nieuwigheden:
kaasschaven
kaasschotels
Gepubliceerd op : 16 juni 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5088)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (5088) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be

laatste nieuws in table

meer nieuws in table