tips

Tien barbecuetips voor vroege vogels

Peter en Inger Coel waren zo lief om even tijd voor ons vrij te maken tijdens de opendeurdagen van Boretti en gaven ons alvast een aantal handige tips voor het barbecuen. En een overheerlijk receptje, dat zeker het uittesten waard is.


Tien barbecuetips voor vroege vogels
Tip 1: Geen limieten. Barbecuen wordt vaak onterecht als een zomerse activiteit aanzien. Maar dat is het zeker niet, een barbecue leent zich er perfect toe om het volledige jaar door gebruikt te worden. Want ook in de winter zijn er prachtige producten verkrijgbaar, die heerlijk smaken op de barbecue, zoals allerhande wildsoorten, bijvoorbeeld een Iberisch varkentje, die je dan met warme groentjes kunt gaan serveren. Ook een stoofpotje kan hier perfect op bereid worden.

Tip 2: Wees creatief! Vaak denkt men bij barbecuen voornamelijk aan vlees, worstjes, koteletten, ribbetjes, ... en zijn de groenten bijvoorbeeld ondergeschikt. Of wordt er zelden vis gebruikt. Gebruik je fantasie en begin te experimenteren met groenten en vis, je zal zien dat een barbecue veel meer kan dan enkel vlees grillen.

Tip 3: Neem de tijd. Haast en spoed zijn zelden goed, ook wanneer je barbecuet, dit kan weleens de belangrijkste tip van alle opgesomde tips zijn. Genieten staat centraal tijdens het barbecuen, genieten van het eten uiteraard en genieten van het bereidingsproces op zich.

Tip 4: 'Keep it simple'. De lekkerste zaken zijn vaak de meest eenvoudige.

Tip 5: Barbecues met deksel zijn de toekomst. Door te koken met een barbecue met een deksel wordt de warmte gereflecteerd en het gerecht rondom gegaard zonder vochtverlies, wat veel betere resultaten garandeert dan een barbecuetoestel zonder deksel, waarbij de vleesgerechten toch meer de neiging hebben om uitgedroogd voor de dag te komen.

Tip 6: Geen barbecue zonder houtskoolgeur? Ben je helemaal verkocht voor de voordelen van een barbecue met gasbrander, maar mis je toch steevast de typerende geur van houtskool, dan kan je onder de grill een bakje met houtskoolsnippers plaatsen, zodat die geur ervan zich toch kan gaan verspreiden in de directe omgeving.

Tip 7: Gebruik kokosbriketten in plaats van houtskoolblokken. Die branden immers veel langer en houden de warmte ook veel langer vast. Met een 20 à 25-tal briketten kan je gemiddeld zo'n vier uur lang bakken.

Tip 8: Gebruik geen zip, of andere chemische aanmaakblokjes. Daar kan je je barbecue mee gaan beschadigen.

Tip 9: Maak het niet te vettig. Heel veel vlees wordt in allerhande marinades gelegd tot het vet er letterlijk afdruipt, terwijl je met de zogenaamde 'dry rubs' veel gezonder aan de slag kan gaan. 'Dry rubs' zijn kruidenmengsels die je zelf kunt samenstellen waarmee je het vlees kunt in masseren. Wanneer deze mengsels te droog zijn, kun je er wat plantaardige oliën aan toevoegen.

Tip 10: Bakken op verschillende temperaturen. Zorg ervoor dat je op bepaalde plaatsen onder de grill meer of minder houtskool hebt liggen, zodat je verschillende temperatuurzones verkrijgt. Zo kun je eerst een stukje vlees gaan dichtschroeien aan hoge temperaturen, om het daarna op een lagere temperatuur rustig te laten doorbakken.Saltimbocco op de grill

Benodigdheden voor 4 personen:

- 4 kalfslapjes
- 4 sneetjes Parmaham ( andere gerookte ham ook mogelijk)
- 100 gr mozzarella
- 50 gr zongedroogde tomaten
- Verse basilicum
- Olijfolie
- Peper & zout

Bereidingswijze:

Sla het vlees indien nodig nog wat platter met een vleeshamer of een steelpan, in ieder geval moeten de lapjes dun genoeg zijn zodat ze gemakkelijk opgerold kunnen worden. Pureer de zongedroogde tomaten met een mixer en voeg er een geutje olijfolie, peper en zout aan toe. Smeer de puree uit op de lapjes. Verdeel de ham en leg hier een of twee blaadjes basilicum bovenop. Verdeel ook de mozzarella, snij deze zeker niet te dik. Rol de lapjes nu op en steek er een tandenstoker in de lengte doorheen zodat alles goed vast blijft zitten. Kruid het vlees aan de buitenkant nogmaals met peper en zout. Smeer de saltimbocco in met olijfolie, zeker niet overmatig. Zorg dat de bbq op temperatuur is, verdeel de kolen niet gelijkmatig, dit zorgt ervoor dat je diverse temperatuurzones creëert. Schroei de saltimbocca gedurende 1 minuut aan beide kanten dicht. Verplaats deze dan 5 à 7 minuten naar een indirecte zone, zodat het lapje gelijkmatig gaart. Snij de saltimbocca nadien in 3 gelijk delen en verdeel op een bord, een basis tomatensaus met al denté deegwaren zorgt voor het zonnige Italië op je bord.

Gepubliceerd op : 28 februari 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (4879)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (4879) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro