kookboeken

Dossier Moederdag : Echte Italiaanse familiegerechten

Echte Italiaanse familiegerechten

De echte smaken van Italië, daar draait het om in het kookboek 'La cucina di Isabella'. En dankzij de vijftig eenvoudige familiegerechten van Isabella Cozzi haal ook jij gemakkelijk de zuiderse, Italiaanse sfeer in huis.


Echte Italiaanse familiegerechten
De liefde van de man ... gaat door de maag. Zoveel is zeker, en dit is ook de reden waarom Isabella Cozzi, die als dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder werd grootgebracht met Italiaanse bereidingen, zich met nog meer overgave en liefde op de Italiaanse keuken stortte. Meer in het bijzonder op de keuken van twee minder bekende streken in Italië: Ligurië, de geboortestreek van haar vader en Lazio, de geboortestreek van haar schoonfamilie, twee streken die beiden hun eigen typische ingrediënten hebben.

Twee streken, ontelbare smaken

'Italië heeft meer dan twintig geografische en dus ook twintig gastronomische regio's, waardoor de Italiaanse keuken heel verscheiden is qua smaak en aroma. En hoe meer je afdaalt in de Italiaanse laars, hoe pikanter de streekgerechten worden', zo weet Isabella. Ligurië bevindt zich in het noorden van Italië, met als gevolg dat de smaken er mild en zacht zijn, dankzij de milde Parmezaanse kaas, de subtiele courgettes en de basilicumblaadjes. Lazio daarentegen ligt heel wat zuidelijker, met Rome als bekendste stad van de regio, en hier houdt men wel van gedroogde pepertjes, die smaak weten te brengen in menig pastagerecht.

De eerste twintig pagina's van het kookboek behandelen dan ook de regionale specialiteiten, waardoor je je even in Italië waant, bij voorkeur op een lokale markt, te midden van alle typerende kraampjes die pecorino, pomodoro secco en gedroogde porcini verkopen. Wegdromen mag natuurlijk altijd, maar als je hier in België een Italiaanse maaltijd wil bereiden, waarbij je voor de ingrediënten steevast een ware zoektocht moet gaan opzetten, hoeft het natuurlijk al niet meer. Daarom beperkte Isabella Cozzi zich tot die recepten waarvan alle ingrediënten in de supermarkt of in de speciaalzaken aangeboden worden. Zoals de courgettebloem, die je in de speciaalzaak kunt kopen, maar die je evengoed zelf kunt kweken in de tuin.

Gehaktballetjes, broodstengels, of gevulde pastaschelpjes ...

Ook in het receptengedeelte van het kookboek opnieuw veel variëteit, want de vijftig zorgvuldig geselecteerde recepten van Isabella Cozzi gaan van hartige snacks over pasta en andere smaakmakers uit de oven, tot panbereidingen, zoete zondes, risotto, courgettebloemetjes als starter en aperitiefhapjes in een korstje.

De recepten zijn eenvoudig, maar erg lekker, met bovendien heel wat backgroundinfo, voor een erg ruim publiek. Als absolute leek in de Italiaanse keuken, besliste ik dan ook wijselijk om niet meteen voor een 'risotto met schaaldieren' te gaan, maar te beginnen met een 'risotto met raketsla', een vegetarische variant, met een receptuur die toch de helft korter was dan die van de andere risotto's. En het werd een geslaagde risotto, godzijdank, want de doembeelden van mislukte, uitgedroogde risotto's uit de vorige edities van 'Mijn restaurant' spoken nog steeds door mijn hoofd.

Ook de gemarineerde courgettes smaakten heerlijk en vooral erg fris, dankzij de fijngesnipperde verse muntblaadjes in combinatie met de hete peperoncinopepertjes. Misschien niet onmiddellijk een bereiding die alle hobbykoks aan tafel van hun sokken zal blazen, maar zeker wel een smakelijk onderdeel dat de tong zal prikkelen, en zal inspireren.

En het allerleukste van dit alles is nog wel dat dit allemaal stuk voor stuk familiegerechten zijn die al menige jaren op de eettafel van Isabella's familie en schoonfamilie verschijnen, en die dankzij het druilerige weer hier in België door de kokkin stuk voor stuk van een persoonlijke twist werden voorzien.

La cucina di Isabella, ISBN 978-90-209-7772-1, uitgeverij Lannoo < € 29,95

Meer nieuwigheden:
aansteker
keukenhulpen
broodtrommel
voorraaddozen
capsulehouders
meer ...
Dossier Moederdag : Echte Italiaanse familiegerechten


Gepubliceerd op : 26 maart 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Moederdag

Wat moeten we nu alweer voor onze moeders gaan kopen? Juwelen, parfum of cadeaubons, daar kan je natuurlijk nooit mee missen, maar waarom zou je je moeder niet verrassen met leuke kook- en huishouditems? Wij zouden er alvast erg tevreden mee zijn ...Dossier Moederdagselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4921 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=4921 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in table

meer nieuws in table
  • Cromargan
    In 1927 introduceert WMF een RVS materiaal onder de term Cromargan dat roestvrij en onbreekbaar is. Dof wordt het materiaal ook niet, waardoor je van een extreme duurzaamheid kan spreken. In 2009 verfijnden zij deze techniek...
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9