varia

The Flemish Primitives 2010

Een indrukwekkende gastenlijst en de onthulling van vijf wereldprimeurs, nooit eerder vertoond, dit was het succesvolle recept van de tweede editie van 'The Flemish Primitives', hét evenement voor professionelen uit de culinaire wereld. En het was er eentje om nooit meer te vergeten.

Met beroemde chefs en patissiers als Peter Goossens, Sergio Herman en Dominique Persoone, om er enkele te noemen, waren er maar liefst drieëndertig sterren aan het firmament van het Brugse concertgebouw te bewonderen, en dan hebben we het nog niet over de aanwezige 'sterrenloze' chefs die ook heel goed de zaal wisten te verstommen. Tal van topchefs dus, die ons, het gretige publiek en hun medecollega's, een blik gunden in hun culinaire leefwereld.

Op dit culinaire topevent waren zo'n 1300 gasten aanwezig, waaronder heel wat pers, zowel nationaal als internationaal, heel veel koks en gasten die op de een of andere manier voor hun professionele leven met gastronomie of koken in contact komen. "Wij hopen versteld te staan van wat we hier zullen zien", zo zegt Gaetan Burm, zaakvoerder en kok van Cookaholic, dat in het Antwerpse culinaire workshops organiseert. "Wij vermoeden hier te ontdekken wat op hoger gastronomisch niveau zoal gebeurt. Wij hopen innoverende technieken te kunnen ontdekken, nieuwe ideeën te kunnen opdoen, en met andere woorden, te stelen met onze ogen. Wij koesteren hoge verwachtingen."

Twee handen op één buik

In opdracht van The Flanders Taste Foundation, een organisatie die de Vlaamse gastronomie wil promoten, bracht voedingswetenschapper Bernard Lahousse tal van foodprofessionals en wetenschappers samen tijdens 'The Flemish Primitives'. Met zijn ontelbare lezingen en workshops rond foodpairing is deze West-Vlaming erin geslaagd de interactie tussen de wetenschappelijke en de culinaire wereld nog te versterken, waardoor men tot nooit eerder geziene innovatieve technieken en creativiteit kon komen.

Open innovatie, daar gaat het hier trouwens ook om, want terwijl in heel wat middens ieder individu zijn uiterste best doet om hun best bewaarde geheimen zolang mogelijk voor zich te houden, gaan onze Vlaamse chefs gezamenlijk aan de slag. En nauw samenwerken doen ze dus ook met wetenschappers van allerhande onderzoekscentra, die hen de middelen aanreiken om hun culinaire kennis én mogelijkheden nog verder uit te breiden. De wetenschap en de culinaire wereld, twee handen op één buik.

Een aantal verrassende resultaten van deze coöperaties worden hier dan ook bekend gemaakt: onthullingen die een 'buitenaards' kantje hebben, maar perfect in de tijdsgeest van de huidige culinaire vooruitgang passen, zoals Sergio Herman het zo mooi verwoordt. Wereldprimeurs als het ware, want buiten enkele ingewijden in de culinaire en wetenschappelijke wereld, waren buitenstaanders hierover nog niet op de hoogte. En zo kregen alle aanwezigen allerhande demonstraties te zien van revolutionaire kooktechnieken, zoals het impregneren van zeevruchten onder extreem hoge druk of intelligente presentatietechnieken, waarvan het patent op maandagmorgen nog maar net op tijd werd afgeleverd.

Innovatie is de boodschap

"Vlaamse chefs willen innoveren. Wij gaan iedere dag opnieuw op zoek naar het allerbeste, en terwijl wij hierbij grotendeels werken op gevoel, proberen wij toch ook aan de hand van de beschikbare technologie vooruitgang te boeken. Uiteraard streven wij naar naturelle smaken, maar als de wetenschap ons erbij kan helpen om deze smaken nog te versterken, te benadrukken, of ervoor kan zorgen dat deze smaken langer bewaard kunnen blijven, dan is de technologie een absolute meerwaarde voor ons", zo stelt Christof Coppens. De tweesterrenchef is ondertussen in samenwerking met de KU Leuven al enkel jaren aan het experimenteren met een toestel dat aan de hand van cryogeen vriezen (met vloeibare stikstof) onder andere het smaakverlies van producten kan tegengaan.

Deze nieuwe technologieën kunnen een enorme invloed uitoefenen op de kwaliteit van producten en de culinaire belevenis van de toekomst. De meerderheid van al wat we op 'The Flemish Primitives' zagen was een blik op de toekomst, en laat ons hopen op de nabije toekomst. Maar wanneer we als consument effectief hiervan de resultaten zelf zullen kunnen plukken, in de eigen keuken, is heel onduidelijk, alhoewel niemand zich tien jaar geleden kan inbeelden dat wij ooit in de geslotenheid van de eigen keuken met een stoomoven aan de slag zouden kunnen gaan. Wishfull thinking dus!

Meer nieuwigheden:
vaatwasser inbouw
mobiele airco
elektrische barbecues
babyflesverwarmers
blender
meer ...
Gepubliceerd op : 16 februari 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (4790)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=905 and a.id not in (4790) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :