kookboeken

De Zilveren Lepel - puur pastagenot

Spaghetti carbonara, lasagne of een tagliatelli met zalm en broccoli, zover reikt mijn persoonlijke pastakennis. En dat terwijl elke stad, elke streek en elk dorp in Italië zijn eigen manier heeft om pasta te bereiden. Het zal dan ook wel niemand verbazen dat 'De Zilveren Lepel - pasta', meer dan 300 pastarecepten bevat, en wel eens het meest volledige naslagwerk over pasta zou kunnen zijn.

'De Zilveren lepel - pasta' is de waardige opvolger van 'De Zilveren lepel', die op zijn beurt een vertaling is van 'Il cucchiaio d'argento': dé bijbel van de Italiaanse keuken, en in Italië dan ook al 50 jaar lang het best verkochte kookboek. In deze versie komen, zoals de naam al doet vermoeden, enkel pasta's aan bod. Dit kookboek bevat meer dan 350 klassieke en moderne recepten voor pastagerechten, plus tips om de juiste pastavorm te kiezen, goed pastadeeg te maken en de pasta te bereiden zoals de Italianen dat doen.

Ontelbare pastasoorten

Pasta is overal in Italië anders: van de vorm van de pasta tot de saus, de vulling, en zelfs het deeg. En daarom wordt in het boek een allereerste onderscheid gemaakt op basis van de grondstof van de pasta: droge pasta, of wel pasta op basis van durumtarwe, zoals je die in de winkel koopt, en verse pasta, of zelfgemaakte pasta, op basis van broodtarwe.

Daarna worden de beide pastasoorten nog eens onderverdeeld in lange en korte pasta (droge pasta) en ongevulde en gevulde pasta (verse pasta). Hierdoor komt er een gamma aan diverse pastasoorten naar boven, waar de meesten onder ons waarschijnlijk nooit eerder over gehoord hebben, laat staan dat we zelfs maar wisten dat er zoveel verschillende soorten bestonden.

Natuurlijk komen ook pastasoorten aan bod die iederéén kent. Zoals de klassieke lasagne (alla bolognese) waarin lagen pasta worden afgewisseld met vleessaus, bechamel en geraspte Parmezaanse kaas. Of lekkere en originele varianten hierop, zoals lasagne met eekhoorntjesbrood of pompoenlasagne.

Voor een rasechte Belg die één, of hoogstens twee keer, per week pasta in zijn weekmenu inplant, zal deze selectie ongetwijfeld heel erg verwarrend lijken, want zijn wij, als echte Bourgondiërs niet eerder geneigd om een selectie op vlak van sauzen te gaan maken? Wellicht wel, en daarom is er achteraan het boek een handig register terug te vinden, waar jij een selectie kan gaan maken op basis van gebruikte ingrediënten (courgettes, ham, kreeft, ...) of inderdaad sauzen.

Zonder poespas

'De Zilveren lepel - pasta' is nog het meest vergelijkbaar met 'ons' kookboek van de Boerinnenbond, met andere woorden, héél veel recepten, die kort en bondig uit de doeken worden gedaan en betrekkelijk weinig beeldmateriaal.

Sommige lezers/koks houden daarvan, anderen hebben het liever iets uitgebreider. Als we alle persoonlijke voorkeuren ten slotte achterwege laten, kunnen we concluderen dat dit kookboek ons een geloofwaardige blik gunt achter de schermen van de Italiaanse keuken, onze pastakennis verrijkt, en ons heel wat inspirerende recepten aanbiedt, zodat wij vanaf nu heel wat meer te bieden hebben dan spaghetti en macaroni.

De Zilveren Lepel Pasta, ISBN: 9789002235733, Standaard Uitgeverij < € 35

Meer nieuwigheden:
aansteker
keukenhulpen
broodtrommel
voorraaddozen
capsulehouders
meer ...
Gepubliceerd op : 26 januari 2010 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (4715)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (4715) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken

laatste nieuws in table

meer nieuws in table