varia

Nieuwe energielabels voor witgoed op komst

Er komt een nieuw energielabel voor elektrische huishoudtoestellen. De bestaande klassen A tot G worden aangevuld met A+, A++ en A+++.


Nieuwe energielabels voor witgoed op komst
Het Europees Parlement en het Zweedse EU-voorzitterschap zijn dat dinsdag overeengekomen. Als de richtlijn begin 2010 gestemd raakt, dan hebben de Europese lidstaten nog 12 maanden om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

De wijziging was nodig omdat er ondertussen al heel wat huishoudtoestellen op de markt zijn die het energielabel A halen, en sommige apparaten al 20 tot 40% zuiniger zijn. Om de ontwikkeling van nog energie-efficiëntere toestellen te stimuleren moest de schaal verder gaan dan de A-klasse.

Het Europees Parlement koos er voor om de indeling A tot G te behouden, omdat de consument erg vertrouwd is met deze labels. De A-klasse wordt verder aangevuld met A+, A++ en A+++. Dat betekent dat een voorstel om labels als A-20% of A-40% te gebruiken het niet heeft gehaald.

In totaal mogen er maar zeven klassen actief zijn. Dat betekent dat als er een koelkast met A+++ op de markt komt het label slechts loopt tot de klasse D. De verschillende klassen zullen op de vertrouwde manier gemarkeerd worden met kleurencodes waarbij de meest energie-efficiënte toestellen de kleur donkergroen krijgen, en de minst energiezuinige apparaten rood kleuren.

Voortaan zal het verplicht zijn bij alle reclame rond koelkasten, wasmachines of ovens waarin een prijs of energieprestaties worden genoemd, het energielabel te tonen. Het gaat zowel over advertenties, handleidingen als brochures.

De nieuwe schaal zal trouwens in 2014 opnieuw bekeken worden als een significant aantal toestellen de labels A++ en A+++ halen.

Huishoudtoestellen zullen niet de enige categorie blijven waarvoor de energielabels gelden. De overeenkomst houdt ook in dat energiegerelateerde producten zoals ramen, buitendeuren en douchekoppen in de toekomst het energielabel gaan krijgen.

Gepubliceerd op : 23 november 2009 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (4608)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (4608) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro