kookboeken

Multicultureel koken in Gent

'Een vree(md) Gents kookboek' gaat op bezoek bij twaalf families van verschillende nationaliteiten en ontdekt hoe zij eten, koken en leven in Gent.

In het opmerkelijke kookboek 'Een vree(md) Gents kookboek' neemt het auteursduo Kristel Deweerdt en Martine Vermeire je mee op sleeptouw doorheen de multiculturele straten van Gent, waar twaalf families van twaalf verschillende nationaliteiten hun gastvrije deuren openstellen. Koks uit Italië, Marokko, Turkije, Spanje, China, Iran, Ghana, Bulgarije, Zweden, India, Roma's en natuurlijk Gent verklappen hun keukengeheimen, vertellen hun levensgeschiedenis en beschrijven hoe ze traditionele recepten aanpassen aan het leven in Gent.

De Belgische keuken meets Chinees, Italiaans, Bulgaars, ...

'Het Rotterdams Kookboek' van Linda Roodenburg (2004) inspireerde de auteurs om hun favoriete stad en de grote verscheidenheid aan culturen die daar terug te vinden is van dichterbij te gaan bestuderen. "Wij hadden van tevoren niet beslist welke culturen we er al dan niet in wilden, maar een Gents kookboek zonder de Turkse keuken kan natuurlijk niet. En ook een student kon absoluut niet ontbreken. Maar het allerbelangrijkste voor ons, was het vinden van amateurkoks die graag en met veel passie koken, en dat is ook gelukt, dankzij de vele tussenpersonen. De meeste koks kenden we vooraf helemaal niet, maar we werden steeds zeer warm verwelkomd. Na ons kennismakingsgesprek met de Bulgaarse Elena vertrokken we zelfs naar huis met een lekkere pot soep die ze voor ons had klaar gemaakt", vertelt Martine Vermeire.

De Chinese Hong heeft tot op vandaag nog steeds geen idee over hoe Kristel Deweerdt en Martine Vermeire bij haar terecht kwamen, maar de vrouw kookt heel graag en geeft, naast haar Chinese lessen, ook wel eens kookles. Hong kwam meer dan 10 jaar geleden in Gent terecht, toen haar man hier biomedische wetenschappen kwam studeren en gedurende die jaren is er heel wat veranderd. Hong: "Tien jaar geleden was het niet gemakkelijk om Chinese ingrediënten te vinden in Gent, maar vandaag kan ik zelfs in de gewone supermarkt terecht voor de basisingrediënten van mijn gerechten. Al is de smaak niet helemaal hetzelfde als in China. Mijn gerechten zijn dan ook niet echt Chinees, en niet echt Belgisch, maar iets daar tussen in. Maar in tegenstelling tot tien jaar terug kook ik ook niet meer elke dag Chinees, want ik hou ook van frietjes, waterzooi en zelfs boterhammen met choco."

De Italiaanse kok Luisa houdt het na 20 jaar in Gent op een aangename 'fusion'keuken. Luisa komt uit Sardinië, en alhoewel de Italiaanse keuken in België al heel goed ingeburgerd is, zijn de echte Sardische ingrediënten niet zo vlot verkrijgbaar. Maar dat laat Luisa niet aan het hart komen, in het kookboek maakt ze een heerlijk stoofpotje van lamsvlees, een typische pasta met tomatensaus en een smakelijke ricottataart klaar. "Een aangename mix van gerechten die ik deels van mijn grootmoeder en tante aanleerde, en deels zelf als studente in elkaar leerde flansen." zegt Luisa.

Meer dan een kookboek

Typerende gerechten dus in dit multiculturele kookboek, die allemaal door de auteurs werden getest en goedgekeurd, zodat ze er zeker van waren dat ook de Belgische, modale amateurkok ermee aan de slag kon. Dit vulden ze aan met winkeladresjes in Gent waar de noodzakelijke ingrediënten bijeen gesprokkeld kunnen worden.

Maar er valt nog heel wat meer te ontdekken in dit verrassende kookboek. Want elke kok vertelt er zijn eigen persoonlijke verhaal, doet uit de doeken hoe zij hun kookcultuur hier in België beleven en wat de karakteristieken zijn van de eetcultuur van hun oorspronkelijke roots. En de prachtige foto's van fotograaf Wim Piqueur geven het Gentse avontuur vele gezichten. Het boek is de ideale partner voor een donkere winteravond, waarbij je je lekker in de zetel kunt nestelen met een warm dekentje en je je laat onderdompelen in de wondere wereld van culturen die ons zo na staan, maar waar we toch echt te weinig over weten, terwijl je al kan broeden op wat je morgen aan tafel serveert.

Veel leesplezier en kookgenot! Of zoals Luisa zou zeggen: buona lettura e buon appetito!

'Een vree(md) Gents kookboek' door Kristel Deweerdt en Martine Vermeire, Uitgeverij Lannoo < € 29.95
Meer nieuwigheden:
aansteker
keukenhulpen
broodtrommel
voorraaddozen
capsulehouders
meer ...
Gepubliceerd op : 20 november 2009 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (4605)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (11) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (4605) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken
cuizine.be
kookboeken

laatste nieuws in table

meer nieuws in table