tips

Wijnglazen - hoe, wat, waar, wanneer

Hoe ziet het ideale wijnglas en champagneglas er uit? Waarop moet je letten bij de aankoop van wijnglazen?

Er zijn heel erg veel verschillende wijnglazen op de markt, maar je laat je best niet leiden door de 'looks' alleen. Op het eerste gezicht lijkt de keuze van een wijnglas misschien niet zo heel belangrijk, maar niets is minder waar. De smaak en geur van een bepaalde wijn komen het best tot hun recht als je de wijn uit het correcte glas drinkt.

De belangrijkste factoren bij het kiezen van een wijnglas zijn de vorm, het formaat en het materiaal. Andere factoren, zoals de prijs, zijn natuurlijk ook belangrijk, maar ga er niet van uit dat een goed wijnglas vanzelfsprekend duur hoeft te zijn.

De vorm staat bovenaan de lijst van meest belangrijke indicatoren. Elk wijnglas heeft de vorm van een gesloten tulp, dus met een naar binnen toelopende bovenzijde, om er het wijnaroma als het ware in op te sluiten.

Ook belangrijk is de voldoende lange steel, zodat we de temperatuur van de wijn niet opwarmen met onze handen.

Grote wijnglazen, waarin de normale hoeveelheid wijn lijkt te verdrinken, zijn dan wel heel erg trendy, maar echt ideaal voor dagelijks gebruik zijn ze niet. Bij wijnproevers zijn ze wel populair omdat ze het vervluchtigen van het aroma van een jonge wijn bevorderen. Oude wijnen mogen niet uit dit soort glazen gedronken worden.


Witte wijnglas
Witte wijnen kunnen het best gedronken worden in eenvoudige, effen standaard glazen met een redelijk grote kelk en lange, dunne voet.


Rode wijnglas
Glazen voor rode wijn zijn over het algemeen wat groter dan die voor witte wijn. Grote glazen met een grote kelk zijn perfect, omdat de wijn op die manier voldoende zuurstof krijgt en de smaak zich zo optimaal kan ontplooien.
Champagneglas
Champagne en mousserende wijnen worden natuurlijk gedronken in smallere en slankere glazen met een bovenrand die vernauwt, om de belletjes langer te behouden.


Sherryglas
Het rijke aroma van een port of sherry komen het best tot hun recht in dit type glas.
Bourgogneglas
Kenners maken vaak nog een onderscheid tussen een wijnglas voor een rode bordeaux of een bourgogne. De bolle vorm van dit glas maakt het mogelijk de wijn goed te laten walsen, zodat het aroma makkelijk vrijkomt.

Het allerbeste materiaal voor een wijnglas is fijn kristal, omdat deze materie enorm helder is en je dus de ware kleur van de wijn kunt zien. Kristal heeft misschien de naam duur te zijn, maar vandaag de dag kun je ook al goedkopere kristallen modellen op te kop tikken. Allerlei kleurtjes zorgen misschien wel voor een leuke toets aan tafel, maar bij wijn geldt het spreekwoord: eenvoud siert.

Wat je ook kiest, zorg er altijd voor dat je geniet. Als het angstzweet je al uitbreekt bij de gedachte dat iemand mogelijk één van je fijne, kristallen glazen zou kunnen breken, hou die dan veilig achter slot en grendel.

Meer nieuwigheden:
wijnglazen rode wijn
Gepubliceerd op : 10 september 2009 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (4418)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=1061 and a.id not in (4418) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be

laatste nieuws in table

meer nieuws in table
MAAK UW KEUZE IN TABLE :