tips

Hoe kies ik een keukenkraan?

De keukenkraan is een van de meest gebruikte onderdelen van een keuken. Per dag draaien we ettelijke keren de kraan open en dicht. Kies daarom voor een duurzame keukenkraan.


Hoe kies ik een keukenkraan?
Een goede keukenkraan is een combinatie van design en bedieningsgemak. De kraan moet uitstraling hebben in je keuken en tegelijk makkelijk zijn in het gebruik. Een soepele bediening is belangrijk voor de instelling van waterhoeveelheid en temperatuur.

Wat bediening betreft zijn er diverse mogelijkheden bij een kraan, hoewel vooral de mengkranen nog steeds tot de absolute top behoren. Bij deze kranen kan men dankzij een draaiknop of hendel de ideale watertemperatuur bepalen.

Eengreepsmengkraan of tweegreepsmengkraan
Een eengreepsmengkraan bedien je met één hand om de waterhoeveelheid en –temperatuur te regelen. De keramische schijven in de kraan zorgen voor een soepele bediening. Kies bij voorkeur kranen met een lange hendel en een groot draaioppervlak.

Tweegreepsmengkranen passen vooral in de traditionele keuken. Ze worden gemonteerd op een ééngatsgootsteen of op het aanrechtblad. Ze zijn voorzien van twee verschillende grepen voor warm en koud water.

Uitlopen
In een keuken kies je best voor een kraan met een hoge uitloop. Je zal immers geregeld grote potten/pannen en emmers willen vullen. Door die hoge uitloop is de keukenkraan een opvallend element in de keuken. De uitloop is beschikbaar in verschillende vormen (hoekig, U- of C-vormig). Welke vorm je kiest, zal afhangen van je persoonlijke smaak.

Ergonomische sproeiers
Naast de klassieke kranen heb je ook nog de uittrekbare hand- of spoeldouches. Met deze ergonomische sproeiers kan je makkelijk grote emmers of kookpotten bijvullen. De uittrekbare slang zit verborgen in de kraan zelf. Indien het uiteinde van de sproeier is voorzien van siliconen sproeigaatjes zal je makkelijker kalk kunnen verwijderen.

Kies voor solide kraan
Let bij de keukenkraan er op dat de metalen body stevig genoeg is en of de chroomlaag goed is aangebracht. Wat kleuren betreft passen roestvrij staal en chroom vrijwel bij alle keukens. Chroom zorgt voor licht terwijl roestvrij staal robuust en hygiënisch is. Op het gladde oppervlak krijgen bacteriën minder grip.

Water besparen
Nieuw zijn de volledige elektronisch bedienbare kranen. Ingebouwde sensoren detecteren wanneer je een hand of pot voor de keukenkraan houdt, en doen het water stromen. Deze techniek werkt waterbesparend.

Andere waterbesparende mogelijkheden zijn kranen die een debietbegrenzer bevatten, zodat het aantal liters water per minuut kan gereduceerd worden. Voor bestaande kranen zijn er ook debietbegrenzers verkrijgbaar die je eenvoudig zelf kunt installeren.

Water filteren
Hoewel het leidingwater in Vlaanderen voldoet aan zeer strenge normen op chemisch en bacteriologisch vlak kunnen kranen uitgerust worden met een actieve koolstoffilter. Deze filter haalt eventuele geurtjes, chloor en metalen uit het drinkwater.

Als je dan toch drinkwater uit de kraan wilt, dan kan je kiezen voor de kraan die CO2 aan het drinkwater toevoegt zodat je bruisend water krijgt.

Keukenkraan met licht
Een nieuwe trend zijn de keukenkranen met ingebouwde verlichting. De waterstraal licht rood op als er warm water wordt afgetapt en blauw wanneer er koud water wordt afgenomen. Het elektrisch circuit en watercircuit zijn van elkaar afgeschermd. Nog handiger is een keukenkraan waarbij er zelfs geen elektriciteit aan te pas komt. De energie wordt opgewekt door het stromende water dat een dynamo passeert.

Meer nieuwigheden:
keukenkraan
Gepubliceerd op : 25 februari 2009 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=881 and a.id not in (3977)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=881 and a.id not in (3977) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be

laatste nieuws in keukens

meer nieuws in keukens
  • Zeepsteen
    Speksteen is in feite de officiële benaming van deze - misschien wel 90 miljoen jaar oude - steensoort. Zeepsteen, in de volksmond, dankt zijn naam aan het hoge talkgehalte van de steen dat aanvoelt als een glad stukje zeep.
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
MAAK UW KEUZE IN KEUKENS :