tips

Recept Kaasfondue

Fondue is een hit rond de tijd van Kerstmis of Oudejaarsavond. Maar dat wil niet zeggen dat het steeds hetzelfde, saaie feestmenu moet vormen. Er bestaan verschillende varianten die je ook nog eens anders kan invullen.


Recept Kaasfondue




Fondue wordt meestal geassocieerd met vlees maar visfondue behoort ook tot de mogelijkheden. Je kan werken met zowel hete olie als vis- , groentebouillon of wijn. Omdat vis sneller uit elkaar valt dan vlees kies je best voor stevige vissoorten zoals reepjes zalm, zeewolf, kabeljauw, garnalen of mosselen. Extra lekker wordt het als je de vis enkele uren op voorhand marineert. Let wel even op: na het marineren droog je best de vis een beetje voordat je hem in de hete olie onderdompelt, anders riskeer je opspattende olie.

Kaasfondue is een gekende vorm van fonduen, in de supermarkt vind je kant-en-klare kaasfondues maar je kan ook zelf aan de slag gaan en een verrassing bereiden voor je gasten. Gebruik bij de volgende bereiding een houten lepel. Voor kaasfondues kan je verschillende kaassoorten gebruiken , naast de gebruikelijke gruyère en emmentaler. Denk bijvoorbeeld aan camembert, brie, leerdammer maar ook Italiaanse soorten als mozzarella of pecorino. Voor een kaasfondue ga je best uit van 125 tot 175 gram kaas per persoon. Voorzie een 20-tal blokjes stookbrood.

Ingrediënten
300 gram geraspte gruyère
300 gram emmentaler
1 teentje knoflook
2 1/2 à 3 dl droge witte wijn
300 ml groentebouillon (van tablet)
1 1/2 eetlepel maïzena opgelost met 1 borrelglaasje kirsch
1 eetlepel grove mosterd
versgemalen witte peper en nootmuskaat, zout

Recept
Halveer de knoflook en wrijf de binnenzijde van de fonduepan ermee in. Doe de overgebleven knoflook in een knijper. Doe er vervolgens 2 1/2 à 3 dl droge witte wijn in en breng samen met de bouillon in de fonduepan aan de kook. Snij de korst van beide kaassoorten en rasp de kaas. Draai daarna het vuur lager en roer de beide kaassoorten in gedeelten met je houten lepel door de warme bouillon tot alle kaas gesmolten is. Knijp de overige knoflook bij de kaas. Eens de kaas gesmolten is, giet je er het mengsel kirsch-maïsbloem in en een eetlepel grove mosterd. Laat alles vervolgens nog 2-3 minuten zacht doorkoken tot de fondue goed gebonden is. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Of voeg er verse kruiden (peterselie, dragon, bieslook...) of muskaatnoot aan toe voor een kruidige kaasfondue. Laat de kaasfondue lichtjes koken tijdens de maaltijd. Doop blokjes (stok)brood, rauwe groenten (bloemkool, komkommer, bleekselderij en venkel ; radijsjes; cherrytomaatjes…) stukjes ananas, gekookte aardappel, uitjes en augurken in de kaas.

Meer nieuwigheden:
fondue
Gepubliceerd op : 12 januari 2008 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (3866)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (3866) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
1 2 3 ... 4 volgende >>

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
  • Aanduiding resttijd
    Sommige vaatwassers geven de resterende tijd weer van een programma. Zo weet je meteen wanneer de vaat klaar is.
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :