varia

Kortingsbon voor aankoop van energiezuinige koelkast of wasmachine

Voor 500.000 gezinnen met een laag inkomen is een energiezuinige koelkast of wasmachine 150 euro goedkoper dankzij de kortingsbon van Vlaams minister Hilde Crevits.

Vlaams minister Hilde Crevits stelt de kortingsbon van 150 euro voor, deze dient om 500.000 gezinnen met een laag inkomen in staat te stellen een koelkast met A+ of A ++ label of een wasmachine met AAA-label te kopen. Deze gezinnen kunnen bij hun netbeheerder zo’n kortingsbon aanvragen.

Heel wat handelszaken aanvaarden de bon. Een aantal handelaars hebben ervoor gekozen om een herkenbare sticker aan de ingang van de winkel te kleven. De korting wordt onmiddellijk aan de kassa verrekend. De gezinnen moeten dus niets voorschieten.

Duurzame maatregel
De minister beschouwt deze korting als een duurzame maatregel want een A+, A++ of AAA-label staat garant voor beduidend lager energieverbruik. Koelkasten met A+ of A++ label verbruiken 60 tot 65 euro minder dan een standaard toestel van 15 jaar oud. Een wasmachine met AAA-label zorgt voor een besparing van maar liefst 70 euro aan elektriciteit en water ten opzichte van een toestel uit de nineties.

Hoewel ze op termijn meer uitsparen zijn deze energiezuinige toestellen toch duurder dan hun energievretende alternatieven. De kortingsbon van 150 euro dekt dan ook de gemiddelde meerkost. De bon is enkel geldig voor wasmachines (met AAA-label of beter) of voor koelkasten (met A+ of A++ label, al dan niet gecombineerd met een vriesvak). De bon geldt niet voor diepvriezers of droogkasten.

Hoe kan je de kortingsbon aanvragen?
Sinds 1 oktober is het mogelijk om de kortingsbon aan te vragen bij de netbeheerder (Eandis, Infrax, AGEM en PBE) die verantwoordelijk is voor de elektriciteitsverdeling in je gemeente. De verschillende netbeheerders hebben ook  een informatiebrochure opgesteld die verspreid wordt via de ziekenfondsen en de OCMW’s.

Wie komt in aanmerking?

  • Personen die genieten van de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas
  • Personen met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (dit is niet hetzelfde als het OMNIO-statuut).
  • Personen in een collectieve schuldenregeling.
  • Personen in budgetbegeleiding bij het OCMW.

Kom je hiervoor in aanmerking en heb je tussen 1 januari en 1 oktober 2008 echter al een wasmachine met AAA label of een koelkast met A+ of A++ label gekocht, dan kan je de kortingsbon toch nog aanvragen bij je netbeheerder. Je moet je aankoop bewijzen met een factuur waarop zowel het merk als het aangekochte type vermeld staat. De factuur moet dateren van na 31 december 2007 en van voor 1 oktober 2008.


Meer nieuwigheden:
koelkast vrijstaand
wasmachine
Gepubliceerd op : 30 oktober 2008 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (3667)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (5) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (3667) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia
cuizine.be
varia

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro