tips

Dossier: Gezonde start van het nieuwe jaar : Zet je lippen in een glas vitamientjes

Zet je lippen in een glas vitamientjes

Groenten en fruit zijn gezond, dat weet iedereen. Ze zitten immers vol vitamines, mineralen en vezels: allemaal kostbare voedingsstoffen die je energie geven. Maar eet jij wel voldoende groenten en fruit? Zie je er tegenop om de nodige porties in huis te halen?


Zet je lippen in een glas vitamientjes
Gelukkig bestaat er een makkelijke en smakelijke manier om jezelf en je gezin te goed te doen aan de weldaden van groenten en fruit: thuis groenten- en vruchtensappen maken. Sappen zijn een geweldige manier om je dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit een boost te geven. Je kan puur sap kopen in de winkel of zelf aan de slag gaan.

Als je niet verder geraakt dan het uitpersen van sinaasappelen of appelen, weet je misschien niet wat je met de juiste sapcentrifuge en blender allemaal kan doen en nog interessanter: hoe makkelijk het eigenlijk is!

Kies de juiste toestellen
De juiste apparatuur  kiezen is niet onbelangrijk. Een sapcentrifuge moet niet alleen makkelijk al het sap uit je ingrediënten persen, maar tegelijk ook een minimum aan bereiding en onderhoud vergen. Hetzelfde geldt voor de blender: kan je de onderdelen bijvoorbeeld kwijt in de vaatwasser? Wij gingen aan de slag met de aluminium sapcentrifuge van Philips (ref. HR1861 – 150 euro). Maar even goed konden we gekozen hebben voor sapcentrifuges van Inventum (ref. NB100W – 100 euro) of Fritel (ref. JE2550 – 70 euro) . Wat betreft de blender viel ons oog op de Compact Blender van Princess die in tal van kleurtjes verkrijgbaar is (inox, rood, groen, oranje en vanille).

Experimenteren
De sapcentrifuge van Philips heeft een extrabrede koker waardoor we groenten en fruit niet eerst hoeven te schillen, in stukjes te snijden of het klokhuis te verwijderen. Voor je ze in de koker stopt, spoel je ze wel even af onder een straal water en verwijder je rotte delen en harde pitten van bijvoorbeeld pruimen of perziken. Wat betreft de keuze van de groenten en het fruit die je in de sapcentrifuge stopt, heb je zo goed als vrij spel. Je kan er dus duchtig op los experimenteren. Zorg er gewoon voor dat groenten en fruit rijp zijn. Appelen, wortelen, kiwi’s of tomaten, het mag allemaal. Probeer zeker eens vruchten en groenten waarvan je nooit eerder sap gemaakt hebt zoals spinazie, watermeloen of ananas.

Mix
Ideaal is een combinatie van 3 tot 5 verse ingrediënten. Sommige groente- en fruitsoorten bevatten meer sap dan andere. Waag je daarom aan de combinatie van hardere soorten (perziken, appels, wortelen) met meer zachte en sappige vruchten zoals sinaasappelen, tomaten of watermeloen.

De volgende stap is het toevoegen van specerijen en kruiden om de smaak van je sappen te versterken. Een snuifje zout en peper bij een vers tomatensapje? Of de combinatie van gemberwortel, chilipeper of radijs voor een frisse, blitse smaak.

Combineer met een blender
Door de sapcentrifuge te gebruiken in combinatie met een blender zijn de mogelijkheden pas echt oneindig. Wat dacht je van een vruchtensmoothie met bananen of bessen? Of iets romigere dranken door het sap op te kloppen met melk of roomijs? Kinderen zijn dol op de smaak van deze drankjes en zuivelproducten zijn een rijke bron van calcium.

Wij maakten een smoothie met bananen, aardbeien en appels. De banaan en een handvol aardbeien legden we op voorhand enkele uren in de diepvriezer. Eerst persten we het sap van drie appelen met de sapcentrifuge. Daarna goten we het sap in de blender samen met de diepgevroren banaan en aardbeien, en voegden er een beetje yoghurt aan toe.  Smullen geblazen!

Een gouden tip: drink de sapjes meteen op. Vitamineniveaus zakken snel als je te lang wacht met het opdrinken van de sapjes en smoothies. Nog overschot? Dan kan je de restjes invriezen als ijslolly’s voor de kinderen.

Waarom zijn verse sapjes zo gezond?
In het sap van verse vruchten en groenten blijven alle kostbare vitaminen, mineralen en enzymen bewaard die vaak tijdens het koken verloren gaan. Omdat sappen een hoger watergehalte hebben, neemt het lichaam ze sneller op dan vast voedsel.

Vruchten- en groentensappen zijn een bron van antioxiderende vitamines A, C, E en carotenoïden. Zij nemen de overtollige vrije radicalen op die rimpels, veroudering en een aantal leeftijdsgebonden aandoeningen veroorzaken. Bovendien bevatten groenten en fruit actieve enzymen die ervoor zorgen dat het sap snel verteerd wordt en omgezet wordt in energie.

Een ander voordeel van thuis groenten- en vruchtensappen te bereiden, is dat je er zeker van bent dat je sap geen additieven of bewaarmiddelen bevat en dat je niet hoeft in te zitten over toegevoegde suikers die bepaalde sappen zo calorierijk maken.


Dossier: Gezonde start van het nieuwe jaar : Zet je lippen in een glas vitamientjes


Gepubliceerd op : 8 augustus 2008 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: Gezonde start van het nieuwe jaar

Na de drukke feestdagen kan je in januari even stilstaan bij je goede voornemens. Hoe neem je een goede start in het nieuwe jaar? Als er ergens bovenaan je lijstje: ‘gezond’ staat, dan kunnen wij je op weg helpen met dit dossier.Dossier: Gezonde start van het nieuwe jaar


De eerste stap in gezond leven is ongetwijfeld gezond beginnen eten, misschien begin je best met de extra nieuwjaarkilo’s aan te pakken, in dit dossier krijg je een overzicht van kooktoestellen die je helpen om light maaltijden te koken. Het jaar is nog vers maar toch begint de stress weer, je lichaam rust en ontspanning gunnen zal je energiepeil meteen terug omhoog trekken. Een deugddoende massage thuis op elk moment van de dag? Het kan.

Sommigen zullen het misschien niet graag horen, maar ook sporten is gezond voor je. Voor diegenen die niet meteen staan te trappelen kunnen wij enkele tips geven van toestellen die het sporten aangenaam zullen maken voor je. Straks wil je niets liever meer.

Samen met onze tips bouw je een gezondere levensstijl op, verzorg je lichaam, want je hebt er immers maar één.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3800 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3800 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
  • Active Air Control
    Gesloten condensatiesysteem bij friteuses van Philips dat 100% van de geurtjes verwijdert en de afzet van vetdeeltjes tegengaat.
meer...
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9