tips

Outdoor cooking: buiten kokkerellen het hele jaar door

Waar vroeger een eenvoudige barbecue in de tuin stond, evolueren we nu naar een volledige buitenkeuken. Naast barbecueën kunnen we met deze multifunctionele buitenkeukens grillen, wokken, bakken, roken en braden. Extra toestellen - soms in modules aan elkaar te koppelen - breiden dit buitenkoken nog uit met een spoelbak, koelkast of cocktailbar.


Outdoor cooking: buiten kokkerellen het hele jaar door
Een mobiele buitenkeuken is pas een echte blikvanger wanneer al die functionaliteit wordt gecombineerd met een aantrekkelijk design. En dat hebben de fabrikanten goed begrepen: materialen zoals inox, aluminium en hout geven de toestellen een luxe-uitstraling. Allerhande accessoires zoals bijzettafels en opbergvakken bieden plaats aan bestek, borden, of zout- en pepervaatjes. Ook de warenhuizen springen op de boot, met accessoires die het buiten koken extra cachet geven. Wat dacht je van gekruide satéstokjes, die het vlees binnenin kruiden. Of van de Q-bag: een zakje aluminiumfolie met doorkijkvensterje waarin je een heerlijke papillotte van vis kan klaarmaken.

Houtskool blijft geliefd maar koken op gas en elektriciteit zijn in opgang. Dergelijke toestellen zijn gebruiksvriendelijk en meteen opstartklaar. Een eenvoudige ontsteking en onderhoud bieden gebruiksgemak. En doordat vetten nauwelijks nog in contact komen met de vlam is gezond koken een feit. Bovendien is de temperatuur net zoals bij een fornuis in de gewone keuken eenvoudig en nauwkeurig te regelen. Een thermometer op het deksel geeft je steeds een perfecte controle over het grillproces. Gasbarbecues werken trouwens op lagere temperaturen en zijn daarom beter geschikt voor het grillen van vis.

In aankoopprijs zijn de toestellen op gas of elektriciteit iets duurder. Maar doordat er geen briketten of houtskool wordt gebruikt, zijn de verbruikskosten aanzienlijk lager.

Mogelijkheden
Op de bak- of grillplaat kan je vis, vlees en zelfs groenten (zoals bijvoorbeeld paprika's) bakken. Dit is het gedeelte dat het meeste lijkt op de traditionele barbecue. De toestellen die beschikken over een deksel kunnen de grill omtoveren tot een oven. Let er hierbij wel op dat niet alle branders zijn ingeschakeld, anders wordt het binnenin te heet om te grillen.

Je kan ook je outdoor kitchen van een draaispit voorzien. Je hebt dan een ware rotisserie in je tuin. Met een grote wokbrander naast de grillplaat kan je tegelijkertijd wokgerechten of pastabereidingen klaarmaken.

Laat hem buiten staan
Een outdoor kitchen mag in principe - wanneer inox als materiaal is gebruikt - heel de tijd buiten blijven staan. Een vinyl hoes biedt extra bescherming het hele jaar door. Wie voor echte luxe gaat en de outdoor kitchen ook echt buiten wil laten staan, kan kiezen voor een houten overkapping.
 

Een grill kan er gerust wat frivoler uitzien, zoals dit mobiel cooking systeem Onfalos van Alpina.

Tips van de professionals
Enkele tips van barbecuespecialisten Peter De Clerck en Peter Van Asbroeck:

  • Plan goed. De chefkok van dienst is doorgaans ook de gastheer. Hij zal zijn gasten echter niet veel zien als hij de gerechten die hij wil opdienen nog moet voorbereiden. Pastagerechten, slaatjes, sausjes,... zie dat ze op voorhand klaar zijn. Je hebt dan meer tijd om zelf te genieten van de avond.
     
  • Combineer. Wees niet bang om allerhande vlees-, vis- of kruidencombinaties uit te proberen. Of je nu met open of gesloten grill werkt, het komt de smaak ten goede.
     
  • Hou het kort. De grootste fout die wordt gemaakt, is het vlees te lang en te heet bakken. Zorg daarom altijd voor twee zones: een hete en een minder hete. Het vlees kan zo rustiger garen.
     
  • Reinig. Wacht niet tot de volgende dag om de barbecue te reinigen. Als het rooster nog warm is, is het eenvoudiger te reinigen. De dag daarna heb je verharde en verkoolde restjes die moeizaam te verwijderen zijn. Tussen gerechten door reinig je het rooster best met een citroen. De citroen doet het vlees niet aan het rooster kleven en verhindert ook de overdracht van smaken, bijvoorbeeld tussen vis en vlees.

Meer nieuwigheden:
outdoor kitchen
Gepubliceerd op : 24 juni 2007 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2928)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2928) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro