tips

Inductiekoken uitgelegd

Inductie is gebaseerd op een eenvoudig idee: een spiraaldraad gevoed door een generator creëert een elektromagnetisch veld dat warmte opwekt in de bodem van een ferro-magnetische pan.


Inductiekoken uitgelegd
Hoe sterker het veld, des te warmer het metaal. Pannen van non-ferrometalen, zoals aluminium, zijn in een inductiekeuken nutteloze voorwerpen. Die inductiespoelen bevinden zich onder het glaskeramiek.


Het handige aan inductiekoken is dat de energietransfer enkel plaatsvindt als er een kookpot op de kookzone staat. De hitte wordt vervolgens rechtstreeks overgezet op het voedsel. Daardoor verkort de kooktijd aanzienlijk en verbruikt inductie enkel de energie die het nodig heeft om te koken.

Conventionele gasbranders of elektrische kookplaten verwarmen de pannen indirect. Op deze manier gaat veel energie verloren. Fabrikanten van inductiekookgerei hebben het over een efficiëntie van 80 procent, terwijl een gewoon kooktoestel ongeveer 50 procent haalt.

Voordelen

  • Veilig: geen kookpot op de zone betekent ook geen warmte. Wanneer de pot van het vuur wordt gehaald, stopt de warmtetransfer. Als u de kookplaat vergeet af te zetten of een lege pot op het vuur plaatst, slaat het systeem automatisch af;
  • Makkelijk te reinigen: de kookplaat wordt alleen een beetje warm op de plaats waar de pot of pan staat. Bij overkoken is de plaat dus makkelijk te reinigen.
  • Snel, energiebesparend en hoog rendement.
  • De diameter van de potten is van geen belang. Er is geen energieverlies bij kleinere potten die op een grotere kookzone worden geplaatst.

Nadelen

  • Werkt enkel met pannen of potten die een ijzeren bodem hebben. Inox potten zijn dus nutteloos.
  • Hoge aankoopprijs van de kookplaat

Meer nieuwigheden:
kookplaat
Gepubliceerd op : 19 februari 2007 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2777)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2777) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro