tips

Onmisbaar in de keuken: de kookplaat

Vaak ondergewaardeerd, maar toch een onmisbaar element in de keuken: de kookplaat. De opkomst van kant-en-klare oplossingen zoals microgolfovens of stoomovens heeft de kookplaat niet kunnen verdringen.

Integendeel: de kookplaat blijft verder innoveren en bestaat nu in heel wat andere varianten dan enkel de elektrische kookplaat of het koken op gas.

Keramische kookplaten kennen een sterke opmars, terwijl ook inductiekookplaten steeds interessanter worden qua prijs.

De keuze voor de kooktechniek moet daarom goed overwogen worden. Een overzicht van de verschillende kooktechnieken en types van kookplaten:

Elektrische kookplaten
Bij een gewone elektrische kookplaat wordt een spiraal of kookplaat verhit. Elektrische kookplaten zijn bijzonder goedkoop, maar worden langzaam koud en warm en zijn bovendien moeilijk proper te houden. Bovendien reageren ze bijzonder traag.

Koken op gas: snel en goed doseerbaar
Hoewel gaskookplaten al een hele poos bestaan, staat ook deze techniek helemaal niet stil. De gaskooktechniek wordt steeds verder verfijnd. Een mooi voorbeeld zijn de uitrusting van gaskookplaten- of fornuizen met thermokoppels. Dit voorkomt het ontsnappen van gas uit de brander als er geen vlam is. De brander sluit zichzelf af. Een bijzondere veilige oplossing.

Standaard zijn de meeste gaskookplaten intussen voorzien van een veilig ontstekingssysteem, waarbij lucifers of aanstekers tot het verleden behoren. Het draaien aan een knop doet de vonk ontsteken. De topmodellen doen de vlam zelfs opnieuw branden, wanneer deze onverwacht zou uitdoven.

Het succes van gaskookplaten was de laatste jaren wat minder, door de opkomst van vitrokeramische kookplaten en inductiekookvelden. Maar de komst van de wokbrander gaf opnieuw een impuls. Bovendien werden de platen efficiënter ingedeeld en ook breder. Hoe groter de gaskookplaten hoe meer ruimte er is gelaten tussen de verschillende pits, wat het werken aangenamer maakt en grotere afmetingen van potten en pannen toelaat.

Toch kent koken met gas enkele nadelen. Als eerste is er de dimensionering van de kookpitten: een kleinere pot kan niet plaatsvatten op een grote kookpit. Bovendien moet de kookruimte goed geventileerd zijn en is er best voldoende ruimte tussen gaskookplaat en dampkap. Misschien wel het grootste nadeel is de intensieve reiniging in vergelijking met een vitrokeramische kookplaat. Maar daar is nu een oplossing voor gekomen: gas onder glas.

Gas onder glas
Een vrij recent systeem is het koken met gas onder glas. Een groot voordeel van dit systeem is de makkelijke reiniging ten opzichte van standaard gaskookplaten. Branders, ontsteking en vlambeveiliging kunnen niet meer vuil worden door overgekookte gerechten.

Positief is ook dat gas onder glas 30% minder verbruikt dan het klassieke gasfornuis (bron: Netwerk Bewust Verbruiken). Een nadeel is wel dat de hitte niet meer exact doseerbaar is en het glas achteraf nog warmte afgeeft. Ten opzichte van de betere keramische of inductieplaat is gas onder glas in aankoopprijs zeker niet duurder.

Hoe werkt dit nu? Onder de glazen plaat bevinden zich keramische gasbranders die de kookpitten verhitten. Op de ene kookhelft kan een gerecht aan de kook worden gebracht, dat daarna kan doorschuiven naar de andere kookhelft die het gerecht automatisch warmhoudt of doorkookt. Op de eerste helft kan men dan een nieuw gerecht plaatsen.

Keramische kookplaten
Een keramische kookplaat zorgt voor een strak element in de keuken, en is bovendien makkelijk schoon te houden. Ze werkt op dezelfde wijze als een elektrische kookplaat maar is voorzien van een dikke glasplaat waarop in lijnen de verschillende kookvelden getekend zijn. Een spiraal verwarmt de kookplaat.

Voor de werking van de keramische kookplaat kunnen verschillende verwarmingstechnieken toegepast worden. Quicktherm is een techniek die via infraroodstraling de pannen gelijkmatig verwarmt. Het koken op halogeen is een tweede techniek: een halogeen element warmt snel de kookzones op. Nieuwe soorten glas hebben verder de kooktijd verkort.

Inductie
Koken op een inductiekookplaat verenigt het beste van koken op keramiek met koken op gas. Je kookt even snel, zoniet sneller dan met gas, het is de meest energiezuinige kookmethode en veilig, want de kookplaten worden niet heet.

Hoe gaat inductie nu in zijn werk? Kort samengevat: onder elke zone bevindt zich een inductiespoel die na inschakeling warmte ontwikkeld in de bodem van een speciale pan die geschikt is voor inductie. De panbodem draagt de warmte daarna over op de inhoud van de pan.

Het grote voordeel is dat de kookplaat hierbij helemaal niet zo warm wordt. Slechts een klein beetje warmte afkomstig van de panbodem straalt terug op de kookplaat. Overgekookt voedsel kan zo niet inbranden. Voor een goede werking zijn pannen en potten met een speciale bodem vereist. Overigens zijn nagenoeg alle nieuwe pannen die u in de winkels vindt, geschikt voor inductie.

Hou er rekening mee dat een inductiekookplaat een aansluiting op een krachtstroomstopcontact nodig heeft.Zo moet een inductiekookplaat meestal over een 2 fasen of 380V aansluiting in de meterkast aangesloten worden.

Slimme innovaties
Een heleboel nieuwe snufjes hebben hun intrede gedaan in de keuken. Kookplaten met panherkenning worden pas heet wanneer er zich een pan op de kookplaat bevindt. Via sensoren wordt de kookplaat pas ingeschakeld wanneer er een metalen pan, pot of schaal op de plaat wordt geplaatst. Op dezelfde manier schakelt de kookplaat zichzelf ook uit.

Een volautomatische kookzone houdt het hele kookproces in de gaten via infrarood sensoren waardoor overkoken niet meer voorkomt.

Kookzones kunnen ingesteld worden op temperatuur (aan de hand van bv. getallen van 1 tot 12 - afhankelijk van het merk) en op tijd - bv. tien minuten koken op stand 9 waarnaa de kookzone zichzelf uitschakelt.

Tal van keramische kookplaten beschikken over een aankookregeling: het gerecht wordt snel aan de kook gebracht en automatisch wordt teruggegrepen naar een lagere en vooraf ingestelde temperatuur waarop wordt doorgekookt. Met een programmeerbare aankookautomaat kan het kookproces van veel gebruikte gerechten zelfs worden opgeslagen in het geheugen van de kookplaat.

De restwarmte-indicator geeft aan of de kookzone nog warm is. Zo weet men meteen wanneer het 'veilig' is om de kookplaat na de maaltijd schoon te maken. De kinderbeveiliging maakt het mogelijk de kookplaat te blokkeren, tegen ongewenste kinderhandjes!

We treffen bij de meeste kookplaten nog andere veiligheidsvoorzieningen aan: wanneer een kookzone per vergissing ingeschakeld blijft, zal de automatische uitschakeling na een bepaalde periode het kookveld uitschakelen.

Speciale kookplaten
Naast bovenstaande kooktechnieken zien we langzaam maar zeker ook een trend naar speciale kookvelden. Losstaande kookmodules kunnen naar hartelust gecombineerd worden. Met dit puzzelsysteem - dat bestaat uit verschillende types van kookmodules - kan men het ideale kookplatform zelf samenstellen.

Het aanbod bestaat onder meer uit smalle inductie- en keramische kookplaten, steengrillplaten, Japanse grillplaten of Teppan Yaki, speciale branders voor roerbakken in een wok, stoompannen en friteuses. Samen vormen deze aparte kookmodules of domino's een heuse kookunit.

Koken in de breedte
De nieuwste trend is het koken in de breedte. De vier kookplaten zitten dan niet twee vooraan en twee achteraan geordend, maar alle vier naast elkaar. Dat zou prettiger moeten werken, al heeft u daar natuurlijk de nodige ruimte voor nodig.


Meer nieuwigheden:
kookplaat
domino kookplaat
Gepubliceerd op : 19 februari 2007 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2776)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2776) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro