tips

Spaarzaam koelen

Het thema energie besparen is niet uit de actualiteit weg te branden. Een van de grote verbruikers in de gezinswoning is de koelkast. Maar hoeveel kan je besparen en welk toestel kies je best? We rekenden het even voor jou uit!


Spaarzaam koelen
Oude apparaten vervangen door nieuwe toestellen leggen je geen windeieren. Vooral koelkasten en diepvriezers kunnen je heel wat energie en dus ook centen besparen. Ze staan immers 24 uur op 24 ingeschakeld, en zijn gemiddeld goed voor een energieverbruik van 30 procent in het huishouden. Er zijn nog steeds heel wat apparaten in gebruik die veel ouder zijn dan tien jaar. Volgens cijfers van huishoudfabrikant Electrolux gaat het zelfs om 200 miljoen apparaten in Europa, bijna een derde van alle huishoudtoestellen.

Hoe belangrijk deze toestellen zijn in het huishoudbudget verduidelijkt het volgende voorbeeld. Een koelkast uit 1993 van 140 liter verbruikt gemiddeld 0,84 kWh per dag. Bij een aangenomen stroomprijs van 19 cent/kWh verbruikt dit apparaat jaarlijks 58 euro. Een moderne koelkast van de energieklasse A++ verbruikt daarentegen 0,36 kWh/dag wat de jaarlijkse stroomprijs op zo'n 22 euro brengt. Laten we ervan uitgaan dat een toestel tien jaar meegaat en je spaart tijdens de hele rit een 360 euro uit. Dat verschil kan je dus gerust investeren in een hogere aankoopprijs.

Hoe nog verder besparen?
Een belangrijke determinant voor het stroomverbruik van een koelkast is ook de mate waarin deze gevuld is. Een 300-liter koelkast die maar voor een derde gevuld is verbruikt onnodig veel stroom. Kies daarom een koelkast die bij je gezinssituatie past. Doorgaans moet je rekenen op zo'n 50 liter koelinhoud per persoon.

Goed om weten is dat de optimale temperatuur in de koelkast 7°C bedraagt, in het vriesvak -18°C. De toestellen met het NoForst-kenmerk zorgen niet langer meer voor rijmvorming op de binnenwanden van de diepvriezer. De deur is ook makkelijker te openen als deze net daarvoor geopend is. Het 'kleefeffect' is verdwenen.

Een koelkast plaats je best niet in de nabijheid van een verwarmingstoestel of oven, of in de zon. Bij het verplaatsen van een koelkast of diepvriezer laat je deze ook best een uurtje op zijn plaats rusten vooraleer ze in te schakelen. Het koelmiddel in de compressor kan dan rustig neerdwarrelen. Zorg er ook voor dat de verluchtingsopeningen vrij blijven.

Energielabels
Een belangrijke wegwijzer voor het energieverbruik zijn de zogenaamde energielabels, die je in de winkel op of bij het toestel aantreft. Moderne koel- en vriesapparaten hebben doorgaans een A++ of een A+-label. Als richtlijn mag je rekenen op een minderverbruik van 25% bij een A+-toestel en 45% bij een A++-apparaat ten opzichte van het energielabel A.


Gepubliceerd op : 15 maart 2007 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2771)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2771) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro